Tegen het einde van de eerste Wereldoorlog in november 1918 kwam uit Amerika de Spaanse griep overgewaaid die over de hele wereld aan 40 miljoen mensen het leven heeft gekost.
De Amerikaanse troepen die aan de strijd hadden deelgenomen, waren tegen een dertigtal ziektes ingeënt, een beetje te veel van het goede, want het vermoeden is dat hierdoor een virusmutatie ontstaan is.
De benaming Spaanse griep is dus niet juist, maar in die tijd werd aan alles wat een beetje vreemd overkwam een of andere naam gegeven. Wereldwijd hebben we nú te maken met de aviaire influenza, populair de Vogelgriep genoemd, enigszins groepsverwant van de Spaanse Griep door hetzelfde virustype H5N1.
In 2003 werd deze ziekte ontdekt in Vietnam.Het is een specifiek virus influenza die vnl. de hoenderachtige dieren betreft bvb kippen, eenden en kalkoenen. In de loop der jaren zijn miljoenen besmette dieren afgemaakt. Het virus is ook bij de mens aangetroffen en voor zover bekend zijn er tot op heden plm 300 mensen aan de vogelgriep overleden. Bij alle soorten virussen moet men er op beducht zijn dat er een soort samensmelting plaats vindt van twee verschillende soorten, waarbij er gevaarlijke mutanten tevoorschijn kunnen komen die zich zodanig over de wereld verspreiden kunnen, dat er veel mensen aan dit soort griep zouden kunnen sterven. Het virus van vogelgriep kan zich heel snel verspreiden door de lucht, het transport van besmette hoenders en bvb slechts een enkel restje besmette poep meegenomen onder uw schoeisel kan al funest zijn!
De incubatietijd is plm 7 dagen en de duur van de ziekte bij een normaal verloop 10 dagen. Als het virus op de mens overgebracht is, hoeft dit niet altijd te betekenen dat je heel ernstig ziek wordt. De besmettingsgraad openbaart zich met een lichte ontsteking van de ogen, máár treden er symptomen op zoals zware beklemming op de borst, hoesten neusverkoudheid, keelpijn, spierpijn, rillerigheid, een uitgeput gevoel en zware koorts, dan zit men toch wel op de uiterste grens van deze aandoening.
Bij mensen die al iets mankeren en in combinatie hiervan ook nog te maken krijgen met de vogelgriep, voor deze categorie is het écht oppassen! Voor de vogelgriep is nog geen afdoende entstof ontwikkeld, wel zijn er preventieve middelen op de medische markt, zoals Tamiflu en Renza die u mogelijk zouden kunnen behoeden voor besmetting. De gewone jaarlijkse griepspuit voor ouderen en risicovolle patiënten met chronische aandoeningen, garandeert niet dat u geen vogelgriep kunt krijgen. Het is ongetwijfeld raadzaam om hiervan wél gebruik te maken!
Het geeft nl. een zekere waarborg dát, mocht u met vogelgriep te doen krijgen, u een epidemie kunt overleven, omdat er mogelijk geen mutatie optreedt,waarbij enerzijds de bacillen van de menselijke kant en anderzijds die van de dierlijke kant samensmelten tot één wel hele gevaarlijke agressor binnen het menselijk lichaam.
Bent u geïnteresseerd in milieuonderwerpen, gezondheidszaken en ziektes, lees in het archief van 27/2 de Ziekte van Lyme, 2/5 Milieunieuws, 4/7 Veilige Vakantieseks,11/7 De Veteranenziekte, 12/7 het Marburgvirus, 11/8 Q-Koorts, 30/8 Zorgpatiënten de Dupe van Ziek Zorgklimaat, 18/10 Norovirus, 7/11 Veel Zieken door Salmonella, iets verderop Gezond de Feestdagen door en uiteraard bovenstaand artikel over de Vogelgriep!
|