een dikke merci aan Yvan voor het verslag en Sabine voor de foto's !
Verslag rit dinsdag 20 augustus 2013 : Eupen
Deze morgen kregenwe alweer 8 moedigen aan de start : Sabine, Valère P, Omer, Paul, Roger D, Marcel, Roger J en Yvan.
Onder aanvoering van Valère en Omer ging het aan een rustig tempo richting Schoonbeek Munsterbilzen Eigenbilzen Mopertingen Hees Kesselt Vroenhoven Kanne Eben-Emael Hallembaye Lixhe Moelingen s Gravenvoeren Sint-Martens-Voeren Sint-Pieters-Voeren Veurs Hagelstein Henri-Chapelle Welkenraedt Baelen Membach Eupen.
Hier genoten we bij de bakker van koffie en taart zodat we er tegenaan konden voor de terugtocht.
Onder leiding van Valère en Paulwerd de beklimming van de Baraque Michel aangevat en na enkele hectometers kwamen de echte berggeiten( Sabine, Valère , Paul en Omer) resoluut naar voren terwijl het peletonvulsel rustig naar boven peddelde.
Vorig jaar moest ik wegens een blessure mn loopafstand van de voorziene 50 kms laten omswitchen naar de 25. Dit jaar schreef ik me in januari al in voor de 50, niet wetende of ik deze afstand al aan zou kunnen. Intussen weten jullie ( en ook ik ) wel beter, maar bijkomende verzwarende omstandigheid was toch wel de dodentocht van vorige week.
Een hele week zonder sport ( op losfietsen na ), drie kinebeurten en toch wel een raar gevoel in mn linkerbil. Maar toch vertrok ik vol goede moed op verlengd weekend naar La Roche. Op donderdag in Durbuy een beetje in de touwen gaan hangen, belofte naar Jarno toe maakte schuld. Op vrijdagavond tijdens het afhalen van onze startshirt ( met dank aan Scarabee Trailrunshop ) en loopchip gezellig bijbabbelen met trailvrienden.
Zaterdagmorgen om 7u00 zouden we vertrekken, dus maar vroeg t bedje in. Wat was ik blij dat ik in de Floreal logeerde ( waar de start was ) en niet zoals mn loopmaatje Patrick thuis moest vertrekken om 5u00 s morgens. Maar een mens heeft er blijkbaar toch veel voor over om dan nog eens af te zien.
voor de start wat babbelen met de aanwezige deelnemers, hier met Eric en Michael op de foto
Een gemoedelijke start, veel lachende gezichten en toch wel een speciaal zicht, al die blauwe loopshirts met spookje Berthe op. Bij de eerste helling beginnen Patrick en ik te wandelen, terwijl de anderen toch nog aan t lopen waren. Niets opblazen, dacht ik bij mezelf, ik ben nog niet opgewarmd, en ik ben zelfs nog niet fatsoenlijk wakker.
Tijdens die eerste klim krijgen we al meteen aansluiting van Sonia uit Aken die we in Herbeumont hebben leren kennen. Door mn erbarmelijke Duits werd er gelukkig al snel overgeschakeld op het Engels. Fijn om bij te praten wat we in tussentijd zoal gedaan hebben. In het volgende wandelstuk richting Borzée komt Lineke uit Breda aansluiten, het is haar eerste 50 kms en ze vraagt of ze bij ons mag blijven. Tuurlijk, des te meer zielen, des te meer vreugde.
Chick-magnet Patrick met Lineke en Sonia
Op km 8 toch wel weer een steil stuk. Hier staat Wing, die ons eerder voorbij stak samen met haar broer, op ons te wachten. Hier loopt geen pad , zei ze, duidelijk zoekend naar de weg. Linten waren er ook nergens te bespeuren. Onderweg hadden we zelfs de indruk dat er verschillende gewoon afgetrokken waren. Gelukkig herinnerde ik me nog iets van vorig jaar en nam ik, op goed geluk, de leiding van ons loopgroepje. En inderdaad, terwijl we genieten van het panorama zien we toch weer markeringen. Patrick grapt dat ie intussen wel veel vrouwen rond zich heeft lopen, waarop Wing ( in de afgesproken voertaal ) zegt youre a chick-magnet !
met Wing en Lineke
Ik vraag Wing waar haar broer is, maar die zou een sanitaire stop maken en dan zouden ze terug afspreken aan de eerste bevoorrading.
We dachten op dat moment dat we als laatsten liepen, maar plots steekt er ons een heel groepje snelle lopers voorbij die dus wel degelijk fout gelopen waren. Dat gaat nog plezant worden, denk ik in mezelf.
Terwijl Wing en ik wachten op de anderen, na een volgende steile klim probeert ze haar broer te tevergeefs te bellen. Ze besluit dan maar samen met ons verder te lopen, en niet te wachten op de bevoorrading.
hoogtemeters moet je verdienen ;-)
Op deze bevoorrading tanken we goed bij: cola, energierepen, gellekes, bananen. Plots komt er een loopster achter ons, en zegt dat ze een half uur te laat is gestart omdat ze de vertrekplaats niet vond. Hier maak je vanalles mee.
Na de bevoorrading volgt een gevaarlijke afdaling. Zelfs met mn poles kon ik me niet rechthouden dus besluit ik maar steunend op mn handen, en voeten, bergaf te, tja, te glijden.
skieën zonder latten
Eens beneden zien we geen markeringen meer, en kiezen maar links. En ja, op een afgekapt stuk productiebos zien we terug linten hangen. Maar moeten we hier nu weer bergop ? Dat is toch wel vreemd, de linten gaan precies rechtdoor en toch weer bergop. Aan een man in een jeep vragen we of ie andere lopers gezien heeft, hij verontschuldigt zich en zegt dat ie er nog maar pas is. Tja, wat doen we dan ? Opeens verschijnt het broer van Wing van deze kant, zeggend dat van waar hij komt het helemaal niet is. En dan kijken we achter ons en zien plots gele pijlen van sport-events hangen, dus terug van waar wij komen. Dat doen we dan maar, Wing en haar broer al sneller dan ons.
We komen terug langs de Ourthe waar we opeens aan de overkant lopers in blauwe bloesjes zien lopen, blij als we zijn steken we hier dan maar ergens de Ourthe over, om niet nog eens verkeerd te lopen. Amper 15 kms er op zitten, en t is al 10u00, het startsein voor de 25 zal nu gegeven worden.
Maar we geven niet op, proberen zo goed mogelijk op de linten te letten die nu toch wel zijn blijven hangen. Even later bereiken we het stuwmeer van Nisramont waar de Oostelijke en Westelijke Ourthe samen komen. Veel ( toevallige ? ) supporters wat toch mooi meegenomen is. stuwmeer Nisramont
Hier volgen we een stuk van een bestaande wandelroute met toch wel een hoge moeilijkheidsgraad. Veel rotsen langs het water, maar toch wel bijzonder mooi. Dan nog een heel stukje door het Bois de Bertogne, tot we de tweede bevoorrading bereiken, tevens een controlepunt waar de nummers genoteerd worden. De waterzakken worden bijgevuld, even wat eten en weer door.
Op de derde bevoorrading ( km 33 ) moeten we om 13u00 aankomen om niet uit de wedstrijd gehaald te worden. Dat zal heel krap worden, maar als we om iets na 13u00 aankomen horen we dat de limiet op 14u00 gebracht werd. Het parcours is blijkbaar moeilijker dan vorig jaar en te veel lopers zouden anders uitvallen. Vanaf deze bevoorrading loopt Carlo met ons mee. Een moeilijk stuk langs de Ourthe, voornamelijk door de gladde stenen. Tot twee keren toe val ik hier. En een keer stoot ik met mn hoofd tegen een dikke afhangende tak. Zonder veel erg, gelukkig maar, maar t is oppassen geblazen, ik kan me echt niet voorstellen dat de snelsten hier wel zouden lopen.
Sonia krijgt het moeilijk en haakt af, eerst blijft Lineke bij Sonia maar uiteindelijk besluit ze toch een versnelling te plaatsen om terug tot bij ons te komen. Op de momenten dat Lineke het ietsje moeilijker krijgt praten we haar moed in, en t werkt nog ook. Met ons vieren gaan we verder. Heerlijk babbelen onderweg, maar altijd goed kijkend waar we naar toe moeten. Tijdens de laatste bevoorrading bel ik even naar mn supporters, dat het nog 5 kms is. met Carlo
wat een vrijheid !
Vorig jaar hadden we hier ( door de hitte ) lang over gedaan, een ellendige klim was het. Maar de klim leek minder erg dan vorig jaar, of zouden het toch de stokken zijn ? Lineke geeft aan dat zij dit laatste stuk op eigen tempo zal doen, ze heeft geen stokken en zou ons daardoor toch niet kunnen volgen. In ieder geval, na het klimmen weer stevig doorlopen, de zwaartekracht van Carlo volgend. Maar in het technische gedeelte kan ik hem niet meer bijhouden. Ik roep hey Carlo, leuk dat we samen hebben kunnen lopen, en hij antwoord we gaan ook samen binnen komen. Dat is het leuke aan trailrunning, niet met de tijd bezig zijn, maar veeleer met de vriendschap die je er krijgt.
Tijdens de laatste afdaling hoor ik papa en Jarno op me roepen hey Vanessa, ben je er al ? , en ik antwoord dat ik er aan kom. Nog een keertje door de Ourthe, Jarno wacht ons blootvoets op en loopt de laatste 500 meter met Carlo, Patrick en mij mee over de finish. Een mooi moment ! We omhelzen elkaar en nemen de felicitaties van de andere, eerder aangekomen trailers, met plezier aan. En dan supporteren voor Lineke en Sonia die nog binnen komen. Bijpraten met de anderen die aan t genieten zijn op de wei, een heerlijk trailweekendje zit er op !
en nog eens de Ourthe over
Mn 21e is binnen, met een tevreden gevoel en weinig lichamelijke hinder op naar de Coalmine Trail ( in Genk ) op 31 augustus.
Verslag zaterdag 17 augustus 2013: Willy Vannitsen Classic
met dank aan Yvan voor het binnensturen van een verslagje
Verslag rit zaterdag 17 augustus 2013 : Willy Vannitsen Classic
Vanmorgen kregen we 8 man aan de start voor een klassieker De Willy Vannitsen Classic :
Valère P, Omer, Paul, Roger D, Rudi, Marcel, André J en Yvan.
Noenke Flor kwam ons even uitwuiven vooraleer hij aan een solorit begon van 150 km;hopelijk sluit hij weer snel bij de groep aan.
Om geen extra kilometers te hebben, besloten we om in Engis het parcours te volgen. Zo vertrokken we richting Kortessem Guigoven Gors-op-Leeuw Jesseren Haren Bommershoven Vechmaal Otrange Thys Fize-le-Marsal Momalle Jeneffe Hozémont Awirs Engis.
Vanaf hier namen we het goedgepijldeparcours(Grinta bordjes) met stevig klimwerk richting Neuville-en-Condroz- Rotheux-Rimière Petit-Berleur Limont Villers-aux-Tours Hody Anthisnes Mont Vien Comblain-Fairon Hamoir.
Hier werden extra krachten opgedaan met koffie/frisdrank en taart.
Hier werd het parcours terug verlaten om in vliegende vaart richting Diepenbeek te rijden via Yernawe Saint-Georges-Sur-Meuse Dommartin Noville Momalle Thys Otrange Vechmaal Haren Jesseren Guigoven Kortessem Diepenbeek.
Hier genoten we op het terras van de welverdiende drankjes en werd er duchtig bijgepraat in gezelschap van Wivine, Irma en Godelieve. Didi kwam ons ook verrassen met zijn lekkere Schimpen speculaas waarvoor dank.
Ritgegevens : Aanwezigen : Valère P, Omer, Paul, Roger D, Rudi, Marcel, André J en
Yvan (slechts 110 km meegereden)
Afstand : 180 km, gemidd 29,2 km !!!!!!, hoogtemeters 2.050 m
In 1969 doen de wandelaars van jeugdhuis Kadee mee aan de vierdaagse van Nijmegen. Het idee groeit om zelf een ambitieuze wandeltocht op poten te zetten. Het jaar nadien staan er 65 wandelaars aan de start, waarvan er 47 de finish halen. In de loop der jaren groeide het evenement uit tot één van grootste wandelevenementen met een internationaal karakter. Dit jaar stonden er maar liefst 11162 deelnemers aan de start. 62,1 % haalde de finish binnen de vooropgestelde 24 uren.
Het moest er voor mij toch eens van komen, dit jaar al een super voorbereiding gehad door het vele ultralopen, dus een nieuwe uitdaging zag ik wel zitten. Maar niet zonder Jacques, want die blijf ik toch nog graag aan mn zijde hebben voor zulke uitdagingen. Hoewel ik al redelijk wat ultras gelopen heb, had ik het gevoel dat dit vandaag mn eerste echte was 100 kms zijn immers bijna 2,5 marathons.
Ik was al gaan opzoeken op internet wat zon dodentocht voor een loper inhoudt. En begon in te pakken: op km 50 was een grote depot waar je je rugzakje met reservemateriaal naar toe kon laten brengen. In die rugzak gingen mn trailschoenen omdat ik dacht dat ik daar zeker nood aan zou hebben als mn voeten zouden opzwellen. Maar toch ook voor alle zekerheid nog een paar gewone loopschoenen moest ik de trailschoenen toch niet kunnen gebruiken. Een hele reserve-tenue kledij ( het moest maar eens regenen ).
Mn looprugzakje zelf was ook goed gevuld: regenjasje, fluo-truitje want velen lieten zich verrassen door de koude, gellekes, sportrepen, reserve-batterij voor mn kodak, papieren zakdoekjes, hoofdlampje, reserve loopsokken, compeed en pijnstillers ( stel dat ik blaren zou krijgen ), geld, en natuurlijk drank: isostar waaraan ik ORS ( zout ) toevoegde. Extra ORS ging ook mee. De dodentocht is een wandelevenement en brengt met zich mee dat de bevoorradingen enkel op wandelaars afgestemd is: zoetigheid maar geen zouten. Julie had vorig jaar door zouttekort 3 uren aan een baxter gelegen en daar had ik niet zon zin in.
Ik werd goed ingetapet door mn mama: vooral op mn rug waar ik gevoelig ben aan schaafwonden van rugzak en sportbeha. Ook een gevoelige teen kreeg preventief een compeedje opgeplakt. In plaats van een looprokje toch maar een compressiebroek aangetrokken om de bilspieren te ontlasten. En natuurlijk mn compressiekousen, waaraan ik toch wel gehecht ben geraakt op de lange afstanden.
Jacques en ik vertrokken goed vroeg, met de auto, omdat we nog moesten inschrijven. Omdat we nog niet ingeschreven waren stevende ik al meteen naar de balie speciale gevallen, maar zo speciaal waren we blijkbaar toch niet. We werden doorverwezen naar een ander doolhof van dranghekken waarna de inschrijving zelf vlot gebeurde. Startnummer 9141 werd voor het thuisfront op facebook gezet.
Terug naar de auto, het was toen 16u00. Nog een laatste maaltijd en wat lezen in de brochure die we gekregen hadden. Bagage afgeven zou betekenen dat ik deze pas om 13u00 terug zou kunnen afhalen aan de start, en ik hoopte toch veel eerder binnen te zijn. Dus zag ik daar maar van af. Tegen 18u00 keerden we terug en liepen we over de eerste controlematten.
Als loper kan je best zo vroeg mogelijk aan de start gaan zitten, liggen, staan. En we waren heus niet de eersten. Henk G en Roger K zagen ons afkomen en riepen dat er bij hen nog wat plaats was. Niet veel daarna kwam clubmaatje Jo Ernots ook nog bij ons zitten. Maar ach, al babbelend schiet de tijd wel op.
Run en Funners: Jacques, ikzelf en Jo Ernots
Na anderhalf uur besloten we toch onze kans wat meer naar voren te wagen, wetende dat daar ook nog wat vrienden/lopers moesten zitten. Om vooraan te geraken was al een hele onderneming: over benen, buiken, hoofden stappen, kijkend of je schoenmaat net niet te groot was. Joeri met wie we nog in Boxmeer gelopen hebben wuifde al van ver. We wringen ons op de grond neer en raken al snel aan de praat met andere lopers: vooral Olivier en Ken zullen me bijblijven, al was het alleen al maar omdat ze geen hoofdlampje bij hadden.
Plots klinkt er, een kwartiertje voor het vertrek, dat weervrouw Sabine voor één of ander goed doel ons de handen in de lucht zal laten steken. Spontaan gaan duizenden handen omhoog mooi om te zien ! Jacques, grootste fan van Sabine, is in de wolken ! Gelukkig horen we haar nog zeggen dat het tijdens de ganse dodentocht droog zal blijven. Wachten aan de start
met Joeri
ikzelf, Jo, Ken, Olivier en Jacques ... gezellig babbelen
21u00: de hekken gaan weg, de handbikers in het aparte vak vertrekken als eersten. De massa komt langzaam in beweging. Hand in hand banen Jacques en ik ons een weg door de menigte wandelaars en lopers. Ik geef mn lege fles water aan een willekeurig iemand die toevallig haar hand uitsteekt. Massas supporters langs ellenlange dranghekken, wat een sfeer ! Hier moeten we zo snel mogelijk weg, willen we niet over iemands voeten struikelen. Alle zenuwen die ik daarstraks nog had waren opeens weg ik voelde me mentaal klaar om mn eerste dodentocht tot een goed einde te brengen. Op de dijken naast de Schelde komt Willem met zn bevriende handbiker naast ons lopen, het tempo zit er goed in ( eigenlijk te snel roept Jacques nog ). En inderdaad als we aan de eerste bevoorrading aan de kerk in Weert komen, blijkt deze nog niet open te zijn. We wachten er even, en zien Jo ook nog wachten. Even een foto en dan kunnen we toch wat water meegraaien. Jacques en Willem
wachten tot de eerste bevoorrading open gaat
Op naar de volgende bevoorrading. Aan 100 km lopen denk ik niet, ik leef van bevoorrading naar bevoorrading. De volgende ligt echter pas 10 km verder. We laten ons tempo zakken en genieten van de animatie die er in iedere straat wel te vinden is: mensen die op straat BBQ-en, dansen, kinderen die gretig een high five willen geven. Nooit meegemaakt !
Na een eerste lus bereiken we opnieuw Bornem waar de sfeer er intussen nog meer in zit. Om 22u43 bereiken we de tweede bevoorrading bij Friesland Foods: we nemen een AA-drankje en rijsttaartje, want we moeten voldoende eten. We kijken op het bord wanneer de volgende bevoorrading is en vertrekken terug,Willem is intussen door gelopen. Hij heeft een hele entourage bij zich die hem regelmatig voorziet van een droog loopshirtje. En t is nodig vandaag: wat een warme avond, het zweet druppelt van mn voorhoofd. "oogverblindend", allez letterlijk dan toch
Na weer een stukje Scheldedijk ( waar we door t donker niet veel van zien ) passeren we Hingene. Aan iedere café muziek, het hele dorp lijkt buiten te staan. Op km 24,7 de derde bevoorrading, aan de kerk in Wintam, hier ( denk ik ) enkel water maar dat geeft niets. Het is intussen 23u28. Ik bedenk me dat één vierde er al op zit. Wat gaat dat toch vlot. Jacques brengt me me mn voetjes op de grond: wacht maar tot straks als je moet vechten tegen de slaap.
Veertig minuten later weer een bevoorrading, middernacht is net gepasseerd, bijna één derde er op zitten. Ruisbroek, waar zich een eerste EHBO-post bevindt. Wat een organisatie: welliefst 1200 vrijwilligers !!! Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn, ik kijk al uit naar de laatste bevoorrading op km 95 waar Julie op ons wacht.
Intussen moeten we ook af en toe een veldweg in, dat zal voor de handbikers geen gemakkelijke klus zijn, evenmin voor Olivier en Ken zonder lampje. Maar we zijn solidair en laten met plezier de lopers zonder lampje meegenieten van ons licht. Ik maan Jacques aan om zijn lampje weg te steken, dat kunnen we misschien nog nodig hebben als die van mij het begeeft. Op dit donkere stuk worden we opeens geroepen, Yves Vanhole die we op La Grimace hebben leren kennen komt voorbij gelopen. Even een foto en een babbeltje, en weg is ie. In het najaar loopt hij de Spartathlon, zijn trainingsmaatjes lopen straks na de dodentocht ook nog door naar hun thuis, en t zou me zelfs niet verwonderen als ze ook nog lopend naar de start zijn gekomen.
weerzien met Yves
1u15: op km 39,87 komen we aan in de sporthal van Breendonk. Ik werd door ervaren lopers al gewaarschuwd om hier een kippensoep te eten, en van de Duvel af te blijven. Geen probleem, want drinken doe ik eigenlijk niet. Roger K zat hier al een tijdje en vertrek samen met ons. Een stukje door de brouwerij, mooi moment toch wel.
met Roger K
En dan even en groot contrast met de sfeer van in t begin: de dorpen zijn stilaan gaan slapen, de dieren hoor je nauwelijks, op de krekels na. Toch maar een truitje bij aangetrokken. Het zal nog een dikke 10 kms duren eer we aan de volgende bevoorrading komen, en dat is best nog wel lang. We lopen een tijdje met Henk, die we inhalen. Maar hij zit zo kapot ( van de Duvel ? ) en vindt ons tempo ietsje te hoog, hij haakt af.
Op naar de volgende brouwerij op km 50,26, die van Palm in Steenhuffel waar er gewoontegetrouw veel wandelaars opgeven, lopers wellicht iets minder. Toch zie er al een paar her en der een paar op de banken liggen. Hier bevindt zich ook de bagage-depot, ik ben blij dat ik hier niets achter gelaten heb als de eerste snelwandelaar die telkens zon beetje bij ons blijft ons vertelt dat hij tien minuten verloren is omdat zijn bagage zoek was.
halverwege
Intussen is het 2u35, ik vrees dat ik nu het moeilijkste gedeelte van de nacht in ga. De beentjes zitten goed, vooral door het consequent afwisselend lopen en stukjes wandelen. Jacques heeft trouwens intussen de leiding aan mij overgedragen: ik zal vanaf nu beslissen wanneer we wandelen en wanneer we lopen.
Maar ik ben absoluut geen nachtmens, eerder een ochtendmens. Maar mn vrees is ongegrond, door de adrenaline blijf ik toch wel goed wakker. De foto die ik van mezelf getrokken hebben spreekt dit nochtans compleet tegen.
toch meer moe als ik dacht
Maar soit, t kopke zit goed, de benen willen best mee. En de volgende bevoorrading is amper 5 kms ver, daar trek ik me toch wel aan op. Om 3u13 komen we aan de tuinbouwschool in Peizegem. Op naar mn persoonlijk record: 60 kms.
De volgende bevoorrading ligt achter het Buggenhoutbos en de Boskapel. Mijn lampje geeft de geest aan Maarten, en t is pikkedonker bij nieuwe maan. Jacques haalt zijn lampje boven. Het enige wat we horen is een uil en onze eigen ademhaling. Om 4:01 scannen we hier in. We drinken thee met veel suiker en graaien een energiereep mee.
Alles wat ik nu ga lopen is boven mn meest gelopen afstand. Mijn benen zijn niet moe, totaal geen pijn maar de vermoeidheid slaat wel wat toe. Buiten de bevoorradingen is er niks te beleven. We worden alle twee wat stiller, zijn we uitgepraat tegen elkaar of zijn we beiden zo moe ? Als ik wandel merk ik dat ik begin te zwalpen en dreig in slaap te vallen. Ik vraag Jacques kunnen we aub nog wat lopen, om niet in slaap te vallen . En dan gaat het weer wat beter. Dit is een moment waar ik gewoon door moet. Als er plots een mot in mn gezicht vliegt schiet ik toch wel wakker hoor.
Op 66,8 km ( t is 4u41 ) gelukkig weer een bevoorrading ( Opdorp ). Nog steeds moe, dan maar een koffie op de bevoorrading.
Af en toe horen we toch een haan kraaien, de eerste postbodes doen hun krantenronde. Maar nog steeds donker hoor. Nog even doorbijten, vechten tegen de slaap. Ik begin zelfs hardop te zingen om wakker te blijven. Een andere loopster waar die wij inhalen, en zij ons nadien weer door onze wandelstukken, heeft een fietser bij die haar begeleidt, met een heuse discobar op zn bagagedrager.
Op 73,62 km de volgende bevoorrading, in de school van Lippelo. t Is 5u37, ik word stilaan wakker. Ook her en der wat meer beweging rondom ons, autos die verschijnen en tegen gehouden worden door de politie, toch allemaal super georganiseerd. Yes, 3/4 e zit er op !
De volgende scanning is in de sporthal van Puurs, 7 km verder, maar dat lijkt ellendig ver. Maar opgeven ga ik echt niet doen. Daar denk ik absoluut niet aan. Het hoofdje wil mee, de benen moeten maar volgen.
In het stukje tussen Puurs en Oppuurs ( op km 84,62 ) halen we Joeri S in, ook hij krijgt het moeilijk. Wie niet bij momenten ? Dit stuk lopen wij ook onze langzaamste tijd, 6,3 km/uur. Maar op deze bevoorrading krijgen we Cola, waar ik al lang naar hunkerde, dé sportdrank bij uitstek als een mens er door zit. Twee volle bekers, en dat heeft direct effect.
De wereldkampioen op de 24uren ( 274 kms ! ) Paul Beckers komt tot bij ons en samen lopen we veel kms samen. Jacques en hij halen verhalen op over vroeger, heerlijk om naar te luisteren, en zo vergeet ik dat ik eigenlijk moe ben. Moe, maar niet vermoeid. De benen weigeren op te geven. Henk heeft blijkbaar een tweede adem gevonden want steekt ons voorbij.
De bevoorrading in de sporthal van St Amands, en dan aftellen naar de 94,52 km in Branst waar Julie als vrijwilliger op ons staat te wachten. Weer een lang stuk naast de Schelde, maar nu het licht is best wel mooi. En wat een onthaal als we bij Julie aankomen om 8u21. Fotos maken en weer verder. Ze geeft ons de laatste moed die we nodig hebben om binnen te lopen.
eindelijk komen we op de bevoorrading van Julie
Ik begin te tellen nog 39 minuten om 5,5 km af te haspelen, willen we om 9u00 binnen komen. Ik weet dat het parcours een beetje vals plat is, die stukken blijven we wandelen. Maar eens het hellende gedeelte voorbij is zet ik een versnelling in, Jacques naast me op wat zou het mooi zijn een eindtijd van 12u00 te hebben.
En het lukt ons ook nog ! Applaus van Jo die al plaats genomen heeft op een terras. Uitscannen en onze prijs in ontvangst nemen: een groot stuk heerlijke Vondelmolen peperkoek en een streekbier. We supporteren nog voor Joeri die over de meet komt, en ook voor de anderen die we kennen.
Een ranking wordt op de dodentocht niet bijgehouden, maar ik weet wel dat ik vierde vrouw ben en dat we bij de eerste honderd lopers zijn aangekomen. Wat hier telt is je eigen grens verleggen, de mooiste prijs die er is. Een foto voor het Nieuwsblad, en dan met Jo, Joeri en Paul het terras op, een koffietje drinken want we moeten nog naar huis met de wagen.
foto voor het Nieuwsblad
Op de foto met Paul Beckers
Hoe ik uit die wagen geraakt ben willen jullie echt niet weten. Vandaag een lichte spierpijn, op trails zie ik meer af. Gelukkig geen blaren op de voeten, wel wat wrijvingswonden op de rug. Maar al bij al valt de schade wel mee. Kine voor maandag, dinsdag en woensdag is al geregeld zodat ik volgende zaterdag klaar ben voor de 50 km Trail des Fantomes in La Roche.
Ik wil Jacques bedanken om deze dodentocht samen met mij te lopen. Nochtans gaat ie dat wegwaaien en zeggen dat ik bedankt ben, want zonder mij zou ie hem wellicht nooit meer gelopen hebben. Ook dank aan al mn supporters voor, tijdens en na. Doet echt deugd als je weet dat mensen je sportprestaties weten te appreciëren. Dank ook aan de hele organisatie, en vooral de vrijwilligers van de dodentocht puik georganiseerd, een fantastisch evenement waar ik volgend jaar op 8 augustus weer van de partij wil zijn !
Met dank aan Yvan voor het verslag en Peter voor de foto's !
Verslag rit zaterdag 10 augustus 2013 : Banneux
Deze morgen kregen we 9 man aan het vertrek voor een ritje naar Banneux via Pepinster :
Valère P, Omer(met spaanse zon-benen) , Peter, Paul, Roger D, Rudi, Valère B, Marcel en Yvan.
De start ging onder het commando van Valère en Omervia Romershoven Schalkhoven Sint-Huibrechts-Hern Alt-Hoeselt Rijkhoven Membruggen Genoelselderen Millen Bassenge Houtain-Saint-Siméon Heure-Le-Romain Oupeye Hermalle-sous-Argenteau Richelle Dalhem Feneur- Blegny Bolland Herve Bruyères Soiron afdaling van de Cornesse Pepinsterom in de Tea-room de Tancrémont halt te houden.
Hier genoten we van een groot stuk rijsttaart en koffie/frisdrank zodat we op de terugweg de ketting konden gespannen houden. Peter kreeg er ook een sms van Vanessa om te melden dat ze de 100 km van de dodentocht in Bornem succesvol had beëindigd : ook van ons allen een dikke proficiat hiervoor !!!! ( Nvdr: heel fel bedankt voor de lieve woorden ! )
Voor de terugweg nam Peter de rol over van Omer en zo reden we via Banneux (waar een grote toeloop was voor een rommelmarkt) Louveigné Fraipont Nessonvaux Olne Soumagne Melen Cerexhe Barchon Housse Saint-Rémy Argenteau Hermalle-sous-Argenteau Visè Lixhe Kanne Vroenhoven Kesselt Hees Mopertingen Eigenbilzen Munsterbilzen Schoonbeek Diepenbeek.
Hier genoten we op het sporthal-terras van onze gebruikelijke drankjes en werd er bijgepraat over onze leuke rit.
Een dikke proficiat en dank-u-wel voor onze 3 sterke kopmannen van dienst Valère, Omer en Peter.
Ritgegevens :Aanwezigen : Valère P, Omer , Peter, Paul, Roger D, Rudi, Valère B, Marcel en Yvan.
Afstand : 150 km , hoogtemeters 1.450 m, gemidd 28,2 km
met dank aan Flor die volgend verslag binnen stuurde
Er werd besproken om via Hoei naar Andenne te rijden. Met Valere Ph wie anders en Paul op kop vertrokken we naar Andenne.
De wolken zagen donker maar onze vrees was ongegrond want het zou de ganse rit droog blijven,we hadden wel een stevige wind in het nadeel maar met zo sterke kopmannen geen probleem. En na een tijdje kwam de zon erdoor en zou ons de ganse rit vergezellen.
Na 40km loste Yvan Paul af op kop. In Andenne aangekomen haalden Yvan en Valere Ph taart die door Valere Ph getrakteerd werd voor zijn verjaardag, proficiat Valere Ph en dat je nog vele kilometers op kop mag rijden voor de groep want dan voel je je goed !
Met de koffie en choco ging de taart smakelijk naar binnen. Toen werd de terug rit aangevat met Valere Ph en Yvan op kop, nu hadden we de wind eens in het voordeel en het tempo ging omhoog maar er werd rekening gehouden om de groep samen te houden.
In Rossoux nam Roger Dr de kop over van Yvan en na een fijne rit arriveerden we aan de sporthal, op het terras genoten we van de ijzerhoudende dranken en de fijne babbel.
Wivine kwam haar Valereke afhalen want een jarige moet een beetje in de watten gelegd worden!!!!!! De professionele kopmannen nog bedanken, Valere Ph de ganse rit, Paul, Yvan en Roger Dr, klasse, mannen!!!!!!!!!
In naam van de groep ook onze Vanessa super bedanken voor haar tijd en energie om ons verslag altijd mooi op de blog te zetten.
Excuseer maar deze keer geen route beschrijving, vergeten.
De deelnemers: Valere Ph, Roger Dr, Valere B, Marcel, Paul, Yvan, Roger J en Flor. Ritgegevens: 142km 28,8gem
Wanneer we bij de bakker om taart gingen, zagen we een mooie Pinarello tegen de gevel staan ; onze Valère P die als laatste training voor de Sean Kelly van zaterdag a.s. in zijn ééntje deMergellandroute deed, was binnen bij de bakker aan het genieten van een rijsttaartje en frisdrank.
Wij hebben er ook genoten van heerlijke koffie/frisdrank en een lekker rijsttaartje.
Toen we op het terras wilden plaatsnemen, kwam een regenbuiroet in het eten gooien zodat we binnen onze ijzerhoudende drankjes moesten nuttigen (dankzij Astrid) en wat bijpraten van onze leuke rit.Even later kwam Valère P ook nog binnengewaaid om wat bij te praten.
Ritgegevens : Aanwezigen : Paul, Roger D, Roger J, Marcel en Yvan.
Afstand : 140 km, gemidd 26,75 km , hoogtemeters : 1.425 m
Verslag Boxmeerdaagse dag twee, zondag 28 juli 2013
Zaterdag was ik op tijd gaan slapen, maar van een goede nachtrust kon ik toch niet echt spreken. Ik maakte mezelf wijs dat het waarschijnlijk door de warmte kwam maar diep in mezelf wist ik dat ik voor t eerst een beetje nerveus was. Mn benen ( vooral de bilspieren en hamstrings ) voelden immers niet zo fris aan. Maar ik suste me met de gedachte dat er velen vandaag hun tweede zouden lopen, en die zouden wellicht hetzelfde probleem hebben.
Clubmaatje Patrick pikte me stipt om 6u45 op, dan naar Dilsen om Jacques uit te halen en dan door naar Boxmeer. Hier een leuk weerzien met de hele bende. Enkele nieuwe gezichten ook, die er gisteren niet waren. Maar allemaal even sympathieke mensen. Het soort loper dat aan deze evenementen mee doet is vooreerst een natuurliefhebber, tijd speelt geen rol, genieten des te meer.
Annemarie geeft ieder van ons twee veerpont-kaartjes. Dat ik die van Jacques moet bijhouden spreekt voor zich. Jacques loopt zonder camelbag, zonder heuptasje. Hij zou ze alleen maar verliezen. Joeri geeft zijn kaartjes om diezelfde reden ook maar aan mij. Ik grap en zeg dat ie dan wel bij me moet blijven, maar dat zal geen probleem zijn. Op vrijdag deed ie een 10 miles wedstrijdje in Middelkerke, gisteren liep ie met Luc Dejaeghere even de kustlijn af ( 62 kms ! ), en bij Willem en Annemarie zou ie meedoen van zondag t/m woensdag. Tja, het leven van een toekomstige Spartathleet ( in 2015 ) kan mooi zijn J
Bij t vertrek voelen mn beentjes stram aan, maar ik probeer er niet aan te denken door te babbelen met de lopers rond me. Al snel hilariteit: wat we gisteren gemist hebben kregen we vandaag al meteen voorgeschoteld: een passage door netels ( want die zijn goed voor je bloedsomloop ? ). Ik kom stilaan in mn element: dat zijn de loopjes die ik graag doe: het onvoorspelbare, contact hebbend met de natuur ( ook al prikt ie ).
Een stukje langs de Maas op, door t gras en een eerste pont. We zitten op dat moment nog net in de kopgroep. Als de veerman vraagt waar de anderen blijven zeggen we dat die nog ver achter zijn, al hebben we er geen idee van. Hij zegt iets in de trend van ja, ja, even een voorsprongetje nemen . Hij kent Willem zn evenement maar al te goed.
Net over de Maas komen we in het nationaal park Maasduinen waar zich vandaag het grootste stuk gaat afspelen. Het eerste stuk wordt gevormd door het Bergerbos.
We passeren mooie schapen die er grazen, en door het mulle zand banen we ons een weg naar boven. Jan komt al terug gelopen: het is de gewoonte van snelle Jan dat ie niet te veel voorsprong neemt maar telkens een heel stuk terug loopt naar de achterste lopers. Hem zie je dus wel eens vaker passeren. Terwijl hij vol lof is voor de mooie natuur gaat ie opeens tegen de grond. Hij mankt een beetje, maar toch loopt ie verder.
Intussen hebben Jacques, Joeri, Patrick en ik de kopgroep gelost. We hebben afgesproken aan ons tempo verder te lopen. Als we de heuvel af zijn, en onder de prikkeldraad moeten, wijst de gps naar rechts. Plots zien we het groepje van Astrid en Henk van links komen. Verkeerd gelopen dus. Ook weer typisch voor de loopjes van Willem: je ziet soms echt niet waar je in moet, en meestal is de weg weg. Of dichtgegroeid, of afgesloten maar dat maakt het allemaal net plezant.
Op de eerste bevoorrading overdonderen we Carry en Annemarie wel een beetje omdat we er opeens met 12 ( van de 17 ) staan. Maar geen probleem, we hebben tijd.
Opeens merkt Patrick dat ie zn tweede veerpontkaartje verloren is, maar hij heeft nog wel even tijd om het terug te vinden. Het tweede stuk van de Maasduinen gaat al een heel stuk lastiger. Door het mulle zand in de heide stappen we stevig door. Als je hier moet lopen ga je kapot, maar Henk S zegt dat dit nog helemaal niks is in vergelijking met de marathon des sables die hij al gelopen heeft. Zwijgend ploeteren we voort, wetende dat we blij moeten zijn dat de zon nog niet echt doorbreekt. We genieten wel van de prachtige omgeving. De tweede bevoorrading, op 20 kms is zeer welkom. Rijstpap, huzarensalade, gehaktballetjes, net een wandelend buffet.
We hadden de deelnemers van vorig jaar er al over horen vertellen: er zou een veer zijn dat je handmatig moet bedienen. Als we hier aan komen zijn Wim, Henk G en Astrid nog aan t uitzoeken of ze wel in de goede richting draaien ( lopen in de goede richting is voor hen vandaag ook al niet evident ). We schieten ter hulp, en voor we t weten zijn het de vrouwen die aan het roer staan en staan de mannen toe te kijken. Het veer komt stilaan dichter bij, we stappen in en trekken ons naar de overkant.
Astrid en Henk lopen weer aan hun snellere tempo verder, Henk S laat zich uitzakken ( hij heeft vandaag duidelijk een mindere dag ), Wim kunnen we wel bij ons houden. Een prachtig zicht over het door de lichtinval groen lijkende water. De gemengde geur van heide en dennen.
Patrick krijgt het wat moeilijker, we naderen immers de magische 30 kms, en verlagen het tempo. Ook Joeri is blij dat we dit doen, want hij heeft nog een aantal dagen voor de boeg. Af en toe wordt er wat gewandeld om de beentjes te strekken, wat deugd doet. Ikzelf voel eigenlijk niet meer dat ik gisteren gelopen heb, als ik eerlijk mag zijn gaat het me vandaag beter af dan gisteren, maar daar zal het meer gevarieerde landschap ook wel voor iets tussen zitten. 't Is is nochtans weer een heel moeilijk stuk, maar wondermooi ( als je het zand in je schoenen even wegdenkt ).
Patrick heeft intussen zijn veerpontkaartje nog niet teruggevonden en begint zich toch wel echt zorgen te maken. Wat hij niet weet ( en Joeri, Jacques en ik wel ) is dat Jacques het verloren kaartje onmiddellijk na het vallen opraapte en aan mij gegeven heeft om bij te houden. Dus Jacques zegt tegen Patrick maak je maar geen zorgen, wij regelen dat wel op het pont . En zo weze het ook: Jacques geeft de vier kaartjes af, Patrick hoopt dat de veerman de afgegeven kaartjes niet telt en kruipt als het ware zo onopvallend mogelijk weg in een hoekje. Zo Patrick, nu weet je waarom Jacques het wel zou regelen Joeri stelde nog voor om jou de kaartjes af te laten geven, dat zou nog mooier geweest zijn, nietwaar ? Ach, als we eens goed kunnen lachen doen we dat ook hé.
Op de laatste bevoorrading zien we Jan uit een vijvertje komen: hij heeft wat verfrissing gezocht nadat hij omwille van zn ( hopelijk alleen maar verzwikte ) dikke enkel besloten heeft niet meerverder te lopen. Een dikke tegenslag, wetende dat hij op 13 augustus aan de start staat in de Franse Trans Gaule. Vorig jaar won hij nog deze 19 daagse etappenloop over 1200 kms. We hopen dat de schade aan je enkel toch nog meevalt en wensen je alvast veel succes toe !
De laatste loodjes wegen het zwaarst, zeker als ze nog door een maïsveld gaan.
We laten eerst Patrick voorop lopen om het tempo te bepalen. Maar dat werkt averechts: het tempo gaat de hoogte in. Joeri, al veel meer ervaren, neemt de kop over. En zo komen we met ons vijven samen aan.
Henk S komt niet veel na ons binnen. We praten nog wat na, en gaan dan huiswaarts, moe maar voldaan alhoewel als ik geen andere plannen zou hebben zou ik het misschien nog durven er een derde aan vast te breien. Maar Jacques remt mn enthousiasme af: nog maar 11 dagen en dan is het al de dodentocht. Hier gaan we trouwens veel gezichten van vandaag terugzien, ik kijk er al naar uit !
Er rest me zeker nog een woordje van dank te richten aan Willem en Annemarie en hun voltallige helpersteam. Ongelofelijk hoe gastvrij Annemarie haar huis ter beschikking stelt van de etappelopers, eten voor hen kookt, en zelfs hun was doet. Mensen met een gouden hart .... voor een aalmoes mogen wij deelnemen aan zulke mooie lopen, bedankt !
Verslag Boxmeerdaagse dag één, zaterdag 27 juli 2013
Dit weekend zou ik mn eerste keer een dubbeldekker lopen, het loopjargon voor opeenvolgende marathondagen. Op de Boxmeer-daagse bij Willem en Annemarie, de aandachtige lezers welbekend van Limburgs Zwaarste.
Om 6u30 had ik afgesproken met Jacques in Dilsen. Samen op naar Boxmeer, Jacques rijdend, ik mn havermout nog opetend.
Gezellige boel al bij Annemaries thuis, de volgende negen dagen omgetoverd tot een gastvrij ultralopersdorpje. Verschillenden waren gisteren al aangekomen en hadden op één of andere manier toch een slaapplaats weten te bemachtigen. Enkele lopers, waaronder Henk Sipers en Regina zullen 9 dagen achter elkaar een marathon lopen, zover ben ik bijlange nog niet. Ik zal al blij zijn als mn lichaam er twee achter elkaar verteerd kan krijgen.
Kleinschalig, gezellig en wat meteen opvalt is dat ik de jongste loper ben.
De meeste lopers kennen elkaar al, beetje bijpraten, startkaarten en veerpont-kaartjes in ontvangst nemen. Allemaal netjes georganiseerd, maar er zijn blijkbaar meer daglopers komen opdagen dan voorzien, maar alles wordt goed opgevangen. We worden door de helpersploeg per wagen 45 kms verder, in Grubbenvorst, gebracht. Bedoeling is dat we gps teruglopen, de route werd zorgvuldig door Willem zelf al gelopen.
Gezamenlijk lopen we naar het eerste pont, waar we de Maas oversteken.
Met Henk Sipers op de foto ;-)
Velden, Hasselderheide. Een matig tempo, maar das goed want ik ben een dieselke. Het valt ons vooral op hoe warm, mottig warm, het om 9u s morgens al is. En veel schaduw zullen we vandaag niet krijgen, omdat we eigenlijk de Maas aflopen tot in Boxmeer.
Al snel valt, door ieders aparte looptempo, de groep lopers uiteen. Henk Geilen en Jan voorop, Willem als hekkesluiter helemaal achteraan om er zeker van te zijn dat iedereen er bij is. Wij lopen op dat moment een tijdje naast Panda, net terug van op vakantie.
Na km 6 krijgen in Lomm- Lottum we al een tweede pont.
De kopgroep wordt op die manier terug herenigd. Maar het op kop lopen duurt niet lang hoor, we merken dat we ongeveer hetzelfde tempo als Henk ( weer een andere Henk ), Birgit en Firosa lopen en besluiten een beetje bij elkaar te blijven. t Is altijd gemakkelijker om een tweede loper op gps er bij te hebben.
We passeren Arcen, bekend om zn mooie tuinen. En een beetje verder zien we waar de bevoorraders van de prachtige rozen gevestigd zijn. Nooit zag ik zon uitgestrekte velden met rozen.
Maar rozen hebben ook water nodig met zon warm weer: een reusachtige sproeier lijkt een welverdiende douche in dit laffe weer. En inderdaad: als we er onderdoor lopen sproeit ie onze richting uit !
Heerlijke douche
Vlak voor het pont in Broekhuizen staat de eerste bevoorrading. We grabbelen snel wat drinken en zelfgebakken ( groene ) cake mee en halen nog net het veer. We zitten weer ( voor heel eventjes ) in de kopgroep.
Uitbundige Henk Geilen
Omdat we morgen nog moeten lopen, en ik niet weet hoe mn lichaam hierop gaat reageren besluiten we toch ons tempo een beetje te verlagen. De hitte wordt ook steeds maar ondragelijker.
We komen een heel veld Afrikaantjes tegen ( de reden waarom wij ze stinkertjes noemen wordt al snel duidelijk ). Later leer ik van Jan dat ze die hier zetten om de aaltjes uit de grond te krijgen, om het jaar nadien er rozen op te kunnen zetten. Tussendoor nog even tijd voor galant-zijn
Km 18 in Wellerlooi, een oversteek naar Blitterswijck. Ook in die buurt, als ik me goed herinner, een bevoorrading. Ik heb veel gezweet dus neem ik een half zakje ORS om mn zouttekorten aan te vullen. Vies van smaak, maar t kan maar helpen.
Met Jacques, Birgit en Fiora.
Stilaan begint de lucht steeds donkerder te worden, en vallen er al druppels uit de lucht. Een buitje zou ik nu echt niet erg vinden, en niemand van ons denk ik.
Dreigende wolken.
Maar wat we kregen was een hevig onweer. Dringend moesten we een schuilplaats zien te vinden. We passeren enkele tenten waar jongeren bezig zijn. Ze roepen ons binnen, maar snel verhuizen we ( voor onze eigen veiligheid ) naar de Hob-unit die er opgesteld staat. Vriendelijke jongeren, die gisteren ten voordele van hun vereniging een pop-festival gehouden hadden. We krijgen zelfs drinken en chips aangeboden. Na een dik half uur begint het enigszins op te klaren en besluiten we terug te vertrekken.
Wegjes die blank staan, regen, maar dat kan de sfeer niet bederven. Die verzengende hitte is toch wat getemperd !
In Wassum lopen we langs een mooie jachthaven.
Vlak voor Geysteren, tijdens een volgende bevoorrading blijkt dat Fiora het wat moeilijker krijgt en besluiten Jacques en ik met ons tweetjes door te lopen, lopen moet toch iedereen op eigen tempo doen. We genieten van de mooie velden met neergestrijkte ganzen.
Met de goede zorgen van Annemarie.
Maashees en dan, het pont naar Bergen.
Weer een zonnige oversteek.
Een laatste bevoorrading na het ( ook laatste ) veer in Afferden. Ondanks het feit dat de zon intussen weer volop schijnt. Mooie zonnebloemvelden geven me toch wel een vakantiegevoel.
Door ons gebabbel raken we even het parcours kwijt en lopen we hierdoor netjes 45 kms ipv 44,6 kms. Een hartelijk ontvangst van de andere negen binnen gekomen lopers. Een verfrissende douche in de plaatselijke atletiekclub, snel nog afscheid nemen en dan naar huis.
Omwille van diverse redenen (vakantie te warm ?) een aantal afwezigen deze morgen, zodat er slechts5 dapperenaan de start verschenen voor een leuke rit naar Andenne : Valère B, Valère P, Marcel, Roger D en Yvan.
Met dank aan Yvan voor het schrijven van dit mooie verslag !
Verslag rit dinsdag 16 juli 2013 : EUPEN
Met de voorspelde zomerse temperaturen kregen we 11 man aan de start : Valère, Omer, Peter, Kwinten, Marcel, Leon, Paul, Roger J, Jos B , Jan en Yvan.
Onder aanvoering van Valère en Omer ging het aan een rustig tempo richting Schoonbeek Munsterbilzen Eigenbilzen Mopertingen Hees Kesselt Vroenhoven Kanne Eben-Emael Hallembaye Lixhe Moelingen s Gravenvoeren Sint-Martens-Voeren Sint-Pieters-Voeren Veurs Hagelstein Henri-Chapelle Welkenraedt Baelen Membach Eupen.
Hier genoten we in café Zum Treffpunkt van koffie/frisdrankmet lekkere taart.
Na wat overleg werd besloten om de terugweg te nemen via Bilstain en de beklimming van La Gileppe een volgende keer voor onze rekening te nemen.
Bij de afdaling vanuit het centrum in Eupen ging Leon echter ongelukkig onderuit. Gelukkig bleef alles beperkt tot schaafwonden die professioneel werden verzorgd door een apothekeres in de buurt.Ze gaf ook enkele pijnstillers voor op de terugweg.
De terugtocht ging onder leiding van Roger en Yvan via Dolhain Limbourg Bilstain Thimister-Clermont -Froidthier Val-Dieu Mortroux Dalhem Visé waar we de weg langs het kanaal namen.Zo reden we via Lixhe Kanne Vroenhoven Kesselt Hees Mopertingen Eigenbilzen Munsterbilzen Schoonbeek Diepenbeek.
Hier genoten we op het terras van onze welverdiende (ijzerhoudende) dranken na een heel leuke rit met de ganse dag mooie zomertemperatuuren.
Ritgegevens : Aanwezigen : Valère, Omer, Peter, Kwinten, Marcel, Leon, Paul, Roger J, Jos B, Jan, en
Vandaag zou het een speciale dag voor coach Jacques worden. Hij zou immers zn 300e marathon/ultra lopen. En dan zeggen dat ie pas op 40 jarige leeftijd is beginnen te lopen, na een Bourgondisch leven waarin ook menig pakje sigaretten soldaat gemaakt werd.
Om 7 uur belde ik aan bij Jacques in Dilsen om mn pakje af te geven. Saint Emilion, want Jacques is een liefhebber van rode wijn. Toen loopmaatje Els even later ook present tekende vertrokken we naar Waldniel.
Vooraf hadden verschillende loopvrienden al beloofd om ook af te zakken naar het Duitse Swalmtal. Een uur voor de start waren we al ter plaatse. Het afhalen van de startnummers ging bijzonder vlot waardoor we nog ruim de tijd hadden om een babbeltje te slaan met de voor Jacques afgezakte loopvrienden en andere bekenden.
Een kleine, gezellige marathon met amper 140 deelnemers. Vlak voor de start werd afgeroepen dat Jacques zn 300e zou lopen. Een beleefd applaus van de andere lopers, natuurlijk veel Duitsers maar ook wel best veel Nederlanders en Vlamingen.
Enkele weken geleden hadden we afgesproken om deze marathon echt als een gezellige Long Slow Distance te beschouwen. We zouden ons tempo aanpassen aan de langzaamste lopers. Ons groepje bestond uit feestvarken Jacques, Els, Run&Fun-boegbeeld Micha ( die enkele weken geleden zn 250e liep ), Mottige Bever ( die gisteren nog een marathon liep en s avonds VIP was op de nacht van Heusden ) en ikzelf.
Praatje slaan met de 74-jarige Hans ...
Cadeautjes
In t begin liep de 74-jarige Nederlandse Hans mee, die drie weken geleden nog in t ziekenhuis lag omwille van een klein herseninfarct. Hij zou het uiteindelijk nog rustiger aanpakken dan ons en werd knap tweede in de categorie 70+ .
De marathon zelf was een semi-verhard, opgebouwd uit één rondje op de atletiekpiste, 4 rondes van een dikke 10 kms en terug een rondje op de piste.
Een mooi parcours, maar tussen de velden van prei, wortelen en koren was het in de volle zon toch bij momenten snakken naar de volgende bevoorrading. Die bevoorradingen waren er trouwens meer dan genoeg: drie stuks per ronde. Vriendelijke mensen overigens ook, ik heb er vooral van onthouden dat ze Gib Gaz riepen, en dat terwijl we het vandaag juist rustig aan zouden doen.
Om mezelf een beetje in toom te houden was ik gisteren al met de fiets naar Aubel geweest, maar toch voelde ik dat ik af en toe een beetje te hard aan ons groepje trok. Subtiel werd ik dan terug gefloten. Vooral de stukken waar ik al babbelend met Micha de kop trok ging het soms toch ietsje té vlot voor de anderen vooruit. Bij momenten verplichtte ik mezelf dan ook achter de tragere lopers te lopen, wat op zich ook niet zo gemakkelijk was.
Maar deze Long Slow Distance zou me toch een idee moeten geven voor binnen twee weken, als ik voor t eerst in mn korte loopcarrière een dubbeldekker zal lopen: twee dagen achter elkaar 45 kms lopen. Het spreekt voor zich dat zon onderneming rustig aangepakt moet worden.
Na de zonnige stukken langs de groentevelden was het zo aangenaam om door het bos te lopen, een ware verfrissing door de schaduw maar ook deugddoend voor de gewrichten omdat we dan het asfalt in ruilden voor bospaden.
Door ons langzame lopen werden we op km 8 al ingehaald door de lopers van de halve marathon, die een half uurtje later dan ons vertrokken waren. De eerste twee waren, aan het shirtje te zien, Nederlanders die we dan ook maar succes toeriepen.
Het voordeel van zo rustig te lopen is dat je veel tijd hebt om te babbelen. WillemBever en Els blikken terug op de nacht van Heusden, en het bier dat er geserveerd werd. Jacques echt genietend van de vrienden om hen heen, met het nodige geplaag van Els zoals we dat gewend zijn. Micha en ik al pratend over de aankomende Coal Mine Trail.
Bij de eerste passage op de atletiekpiste nog eens een applaus van de toeschouwers voor Jacques. Els snel naar t toilet, Willem wisselt zn gele trui voor een ander kleurtje aangezien hij toch niet meer op kop ligt.
Willem houdt er een rare manier van lopen op na ( die Micha nadien trouwens overneemt ): een stukje stevig doorlopen, om nadien een stukje te wandelen.
Tijdens de volgende rondes voelen we de temperatuur alleen maar toenemen, mn Gula Java Matcha ( natuurlijke sportdrank ) proeft intussen naar lauwe spinaziesoep, maar ik blijf er wel van drinken. Toch kijk ik uit naar de thee op de bevoorrading, en ook naar het water, al was het maar om over me te gieten.
Kinderen die naast het parcours staan met een tafeltje met bekertjes water, maken we ook gelukkig door wat water aan te nemen, hoewel de bevoorrading net gepasseerd is. Ook in het speeltuintje staan kids klaar om een high five te geven. Toch wel een speciaal gevoel.
Laatste ronde: Willem heeft zn zweetband vergeten en besluit een badhanddoek rond zn hoofd te draaien, als één of andere Indische koning loopt ie naast me op. Een gek zicht hoor.
Tijdens het lopen spreken we af dat we zij aan zij ons laatste rondje op de piste zullen lopen, en dat we Jacques ( zonder dat ie het weet ) over de meet zullen dragen, als een echte kampioen.
Zo gezegd, zo gedaan: Els veinst een bilkramp, Jacques heel bezorgd naar haar toe en zo hebben we de kans om hem van de grond te tillen. We lopen (!) over met Jacques over de meet, onder een luid applaus.
De speaker is helemaal onder de indruk en spreekt over zijn 600e marathon . Jacques krijgt de micro onder zn neus maar wist op dat moment echt nicht was sagen
Douchen, en gezellig samen iets drinken, met de andere loopvrienden die al een tijdje zijn aangekomen. Heerlijk toch !
Wie me kent weet dat ik ook graag gedichten maak voor feestvarkens dus ook voor Jacques. Dit is het gedicht dat ik nog hardop door de micro voor hem voordraag voordat we met de cadeaus naar huis gaan:
Jacques,
Vorig jaar vroeg ik jouw assistentie op mn eerste marathon
Moederdag 2012, das de dag waarop ons avontuur begon
Ik had op t werk pas een gedicht voor je 250e geschreven
Je zou toen zogezegd stoppen, maar ik denk dat ik je zo naar je 300e heb gedreven
In Visé kreeg ik Leike toegewezen
Terwijl jij naast Tina zou opsjezen
Succesvol haalden we onze eerste binnen
Toen kon voor mij het avontuur beginnen
De natuurmarathon in La Roche was voor mij nummer twee
Luisterend naar jouw tips, heel gedwee
Je riep bergop gaan we niet lopen maar stappen
Ik begon jouw economische manier van lopen te snappen
Bergaf haalden we de anderen zo weer in
Dus bergop lopen heeft totaal geen zin
Jouw gouden raad had al meteen resultaat
Voor mij een podiumplaats maar door t douchen was ik voor de bloemen te laat
Door een stomme val moest ik forfait geven voor de 50 van de Fantomes
Jij deed hem wel en werd Belgisch Kampioen, wat een droom !
We moesten je op t laatst wel uit de Ourthe vissen
Doodop van de hitte, dat kon echt niet missen
Nooit meer was het eerste wat je zei
Maar na wat Choufkes stelde jij je doelstellingen al snel terug bij
Ook de gratis fles wijn van de Floréal werd lustig leeggedronken
Hoe jij je bed inkroop, wellicht heel beschonken
Eén maand later waren Els, jij en ik in Meerssen op de Mergelland present
Maar lopen in die hitte was ik duidelijk niet gewend
We geraakten toch vooruit, puffend en hijgend
Babbelend maar op de moeilijke momenten vooral zwijgend
Met veel moeite haalden we de eindmeet
Net binnen de limiet, dus goed gedoseerd
Je was zo leeg door onderweg nauwelijks te drinken
Ons ma zag haar pintje in één teug van jou wegslinken
In september naar Gembloux met Suzanne
Zij voor één lus, wij voor het hele plan
Aan de Rursee was het al aan t vriezen
Maar dat kon onze pret aan de start niet doen verliezen
We wilden absoluut als laatsten vertrekken
Els, in korte broek, was er nog mee aan t gekken
Snel na de start ging ik er vandoor
Goede keuze want door de regen waren jullie nat, door en door
Bibberend met blauwe lippen, helemaal onderkoeld
Nog nooit had douchen achteraf zo goed gevoeld
Geldrop, prachtige loop maar wat een storm !
De wind is onze vriend want hij houdt ons in form ?
Afzien ja, zelfs ademen ging haast niet
Mn kodakske kwijt, wat een verdriet
Maar wandelaars bezorgden hem ons weer
Dan maar beter opletten, de volgende keer
Limburgs Zwaarste deel één bij Willem, onze vriend
Volledig in de modder, waar hadden we dat nu weer aan verdiend ?
Lopen op GPS of zoals Hans op voetsporen
Jouw humor kon Wally ook wel bekoren
Met Theo liepen we deel twee
Een witte versie, maar dat viel best wel mee
Van Vijlen naar Heerlen
Met Carry in de auto kan je jetoch niet vervelen
Crètes de Spa was mooi maar ook wel zwaar
Twee skipistes omhoog, je doet het toch maar !
Bij Willems 60 zwaarste was het wonder boven wonder droog
En dan schiet het goed op, dat hoeft geen betoog
Eerst met Jacolien en met Heini wat later
Hij vooral luisterend, want hij was niet zon prater
Hopelijk kan ik hier volgend jaar met jou mn grens verleggen
Maar als je t niet ziet zitten moet je het me eerlijk zeggen
Het Belgisch Kampioenschap bij La Grimace deden we rustig aan
De snelleren lieten we zonder probleem gaan
Yves van de 80 kwam ons vergezellen
Hij was écht naar de finish af aan t tellen
De beklimming van de rotspartij was minder moeilijk dan gedacht
Jij toch wel heel voorzichtig, maar ik had niet anders van je verwacht
Met Patrick en Marc naar La Roche voor de Marathon Nature
Eerst zonnig, en nadien een weertje zo zuur !
Met bakken viel het uit de lucht !
Nadat je Patrick zn petje kreeg was je iets meer opgelucht
De Trail van de Cedrogne was wellicht de meest demotiverende tot nu toe
Na 300 meter al geen kat meer te zien, wat een gedoe !
Maar we hebben het niet aan ons hartje laten komen
De matten aan de finish waren al opgeruimd maar toch zijn we nog in de uitslag gekomen
Vandaag voor jou weer een mooi moment
Nummer 300, wees daarmee maar heel content !
Je was het al, maar nu ben je nog meer een monument
Overal waar ik met je kom is er wel iemand die jou kent
Een goeie tijd scheelt jou echt geen bal
Anderen motiveren is voor jou meer het geval
Jacques bedankt voor alle mooie lopen
Er zullen er nog wel volgen, dat mag ik toch hopen !
met dank aan Yvan voor het maken van dit verslag !
Verslag rit dinsdag 09 juli 2013 : Gemmenich
Bij het mooie weer deze morgen kregen we 10 man aan de start voor een rustig ritje naar Gemmenich : Valère, Omer, David, Quinten,Flor, Roger D, Roger J, Leon , Marcel en Yvan.
Onder een stralende zon enaangename temperatuur vertrokken we richting Schoonbeek Munsterbilzen Eigenbilzen Hees Kesselt Vroenhoven Kanne Eben-Emael- Hallembaye Lixhe Moelingen Voeren Sint-Martens-Voeren Veurs ( waar Flor, Leon en Roger D de afslag namen naar Aubel).Wij vervolgden via Remersdaal Teuven - Gieveld Epen Camerig Gemmenich.
Hier genoten we op het terras bij Marie-Josée van koffie/frisdrank en taart.
Hier konden we op het terras onze verdiende drankjes nuttigen en bijpraten na een leuke rit met weer zeer sterke kopmannen Valère, David, Omer, Quinten, Roger J waarvoor onze dank en respect.
Verslag Trail Festival Semois: zaterdag 6 juli 2013
Verslag Trail Festival Semois zaterdag 06 juli 2013
Jo Ernots en ik hadden ons in t begin van jaar al ingeschreven voor deze trail, ten voordele van Mucoviscidose. Patrick, intussen ook gebeten door de langere afstanden zou rijden en werd in de loop van de week opgebeld door Ludwig uit Kuringen om ook mee te kunnen carpoolen.
De autoreis mocht dan wel twee uren duren, maar met drie Run & Funners in één wagen was de reistijd zelfs te kort om bijgebabbeld te geraken.
Dat Run & Fun Genk ( of beter gezegd Micha ) een begrip is in de trailwereld werd al snel duidelijk, we waren het terrein nog niet op of mensen kwamen al aan ons vragen of Micha ook van de partij was. Nog een beetje verder kwamen Engelsen op ons af om te vragen naar Micha, zij hadden bij ons de Louis Persoons Marathon meegelopen en waren nu een weekendje in België just for this race waar Micha hen voor had ingeschreven.
Startnummers en gratis T-Shirt werden afgehaald. Even terug naar de auto, ons nog eens insmeren met zonnecrème want het zou een warme dag worden. Onderweg kwamen we Jos en clubmaatje Edward tegen, Edward zou vandaag de 28 kms wandelen, hij is nog herstellende van een scheenbeenvliesontsteking.
Briefing beneden aan het kasteel om 10u30, uniquement en français maar ik meende al begrepen te hebben dat we moesten opletten op de linten en pijlen, tussen km 13 en 40 was er ook nog een MTB-rit uitgepijld die s zondags zou plaatsvinden. Gezamenlijk vertrokken de lopers van de 55 kms en de wandelaars van de 28 kms naar het middeleeuwse kasteel, of althans de ruïnes die ervan overbleven. Een beetje een La Buillonante-gevoel maar veel kleinschaliger, geen Carmina Burana maar wel drie vriendelijke alpenhoornblazers. Dit keer kregen wel een drietalige briefing.
11u00. Een startsein heb ik niet gehoord, maar Patrick en ik volgen de andere lopers. Ludwig en Jo zijn al weg. Gelukkig moeten de wandelaars een kwartiertje wachten vooraleer van start te kunnen gaan.
We beginnen uiteraard bergaf, Annemie, die ik tijdens de Koning van Spanje heb leren kennen, en die vandaag de 28 kms loopt staat hevig voor me te supporteren langs de kant.
Na 2,5 kms krijgen we een eerste klim van één kilometer te verwerken.
t Is warm maar in de schaduwrijke bossen is het best te doen. Stilaan is de groep uiteengetrokken en kunnen we beter zien waar we lopen. We dalen terug in de richting Semois die vandaag toch wel de hoofdrol speelt.
Op plaatsen waar we grote wegen moeten oversteken, wordt het verkeer tegen gehouden door de politie, staan er kegeltjes gezet waar we achter moeten blijven. Puik geregeld van de organisatie.
Op 6,5 km wacht een tweede serieuze klim, op nauwelijks 800 meter afstand klimmen we 100 meter. Onze poles meenemen was dus een goede keuze. Eén kilometertje lopend bekomen op een plateau alvorens de afdaling ingezet mag worden.
Kilometer 10 een stukje touwenwerk, poles de rugzak in maar eigenlijk hadden we die beter vastgehouden want voor we t wisten waren we al boven.
Kilometer 11 een eerste bevoorrading waar iedereen gretig naar cola en zoute chips graaide. Water hadden we nog genoeg in onze waterzak, dus bijvullen kon op een volgende bevoorrading.
De volgende klim zou de langste voor vandaag zijn: 2,8 kilometers klimmen van 287 meter naar 437 meter. Maar de klim is het mooie uitzicht wat we boven krijgen meer dan waard. Bovendien komen we hier de alpenhoornblazers weer tegen en kan ik het niet laten om tevergeefs een toon uit één van die hoorns te krijgen.
We raken aan de praat met Sonia uit Aken die dit jaar de UTMB ( 168 kms ) gaat lopen, en binnenkort haar eerste 100 miles zal lopen. Bewonderswaardig toch dit doet me beseffen dat wij in het trailwereldje nog nergens staan en dat er nog doelen voorhanden zijn.
Tot aan de volgende bevoorrading op 22 km is het nagenoeg ( gelukkig maar! )de hele tijd dalen.
We vullen onze zakken bij, en ik dwing mezelf om te eten. Patrick heeft geen honger, maar eten tijdens een trail moet je doen voor de hongerklop die kan volgen. Toch houdt ie het alleen bij drinken.
Weer een steile klim, weer wat afzien dus. De hellingen worden korter en steiler, veel tijd om te recupereren is er niet. Maar we doseren, t is trouwens veel te warm om je het licht uit te lopen.
Na de derde bevoorrading op kilometer 30 moeten we een brugje over, ik kies ervoor om in water over te steken. Zo snakkend naar water, afkoeling, heerlijk gevoel !
Na 36 kms krijgen we weer al maar eens een hele steile klim voor de voeten. En dat ie zwaar is zie je aan menig trailrunner die aan een boom staat/zit uit te puffen. Ook Willem zit daar ergens halverwege, die vertelt me dat ie zonder drank zit en beslist te stoppen. Een beetje verder een Nederlander die net heeft moeten overgeven, we ontfermen ons even over hem, geven hem wat druivensuiker. Ook hij zal wandelen tot aan de volgende bevoorrading en opgeven, maar die volgende bevoorrading is op dat moment nog 7 kilometers.
Patrick valt opeens ook zonder drank, ikzelf weet niet hoeveel ik er nog heb, maar ik zal ook zuinig moeten zijn. Bewust nemen we wat gas terug en doseren we onze drank. Tot er opeens een tussentijdse kleine bevoorrading is. Hier vult Patrick zijn zak bij, ik zal wachten tot op de volgende grote bevoorrading want de man zn jerrycans zijn ook al haast leeg.
We vertrekken opnieuw en na 400 meter roept Patrick dat ie zn poles op de bevoorrading vergeten is. Hij loopt terug terwijl ik verder wandel.
Snel volgt de grote bevoorrading, allemaal vriendelijke mensen die heel begaan met je zijn. Ik vul mn waterzak bij, eet voldoende zout, drink een halve liter cola en kan er weer tegen aan.
Op kilometer 47 duikt dan opeens de lang verwachte de River-crossing op. Gelukkig werd er een touw gespannen, want er zat toch wel wat stroming op het water. Maar het doet zon deugd. Ik heb tijdens de trail telkens mn bufke nat gemaakt in een stromend water en in mn nek gedragen, wat op zich ook al een verfrissing was.
Dan een heel mooi stuk langs de Semois op, heel rotsig, dat wel, dus uitkijken geblazen.
Op km 49 nog een extra bevoorrading, hier moeten we een klein lusje maken, wat uiteindelijk toch een aardige maar machtige mooie klimpartij wordt. En dan is t eigenlijk alleen nog maar binnen lopen: via een trapladder klauteren we het kasteel in en begeven we ons naar de festivalweide waar we onder applaus van de eerder gearriveerde lopers onthaald worden. Onder hen ook Jo en Ludwig.
En dan is t intussen al bijna 20u00, tijd om terug naar huis te gaan zodat Jo nog naar zijn burenbarbecue kan gaan.
Een prachtige trail, heerlijk weer ( maar voor mij mocht het toch iets minder warm zijn ), geweldig goed uitgepijld ook. Een dikke proficiat voor de organisatie !
En we hebben weer een extra UTMB-puntje opgebouwd J
met dank aan Yvan voor het schrijven van dit mooie verslag !
Verslag rit zaterdag 06 juli 2013:Durbuy
Ondanks het schitterende zomerweer waren er slechts 4 aanwezigen voor onze trip naar Durbuy.
De dapperen waren Valère, Roger, Marcel en Yvan.
De rit ging via Kortessem Guigoven Gors-op-Leeuw Jesseren Bommershoven Vechmaal Oreye Bergilers Hodeige Lamine Remicourt Limont Donceel Haneffe Verlaine Bodegnée Jehay Amay .Hier namen we rustig de tijd voor een koffie en frisdrank inonze vaste café Carpe Diem en een babbel met gastvrouw Carla.
Hierna passeerden we de Maas en dan kwam het betere klimwerk richting Strée Ramelot (en niet Camelotte zoals Marcel zegt) Terwagne Clavier Ocquier Borlon (met prachtige plaatjes van onze Ardense bossen)- Palengeom af te dalen richting Durbuy.Hier moeten we steevast terug uit het dal met een forse klim met percentages van 12 à 13 % om onze tussenstop Barvaux te bereiken waar we genieten van taart en koffie/frisdrank en de minder frisse geuren van een hond naast ons op het terras van café des Sports.
De terugweg ging zoals gebruikelijk richting Hamoir (waar we onze drinkbussen bijvulden) Comblain-la-Tour Comblain-au-Pont Chanxhe Poulseur Esneux Bonsgnée Neuville-en Condroz Engis. Hier werden de drinkbussen opnieuw bijgevuld voor het laatste deel van de rit dat verder ging via Awirs Hozémont Lexhy Momalle Fize-le-Marsal Thys Otrange Vechmaal- Bommershoven Jesseren Gors-op-Leeuw Guigoven Kortessem Diepenbeek.
Hier genoten we op het terras van de nodige drankjes en werd ernog wat nagepraat over een heel leuke rit die we weer op de teller kunnen bijschrijven.
Ritgegevens : Aanwezigen : Valère (die zijn schaapjes veilig terug thuis bracht) , Roger, Marcel en
Yvan.
Afstand : 181 km, gemidd 27,8 km , hoogtemeters : 1.550 m
Om 8u tekenden we met 7 man present om een op een mooie dinsdag een mooi ritje richting Jalhay te maken.
DD en de Jens Voigt van Diepenbeek, the One &Only Valère Ph.
Ongelooflijk hou deze man zijn pedalekes laat/blijft ronddraaien.
Hij rijdt ze allemaal naar huis.A neen, naar Jalhay en terug naar Diepenbeek.
Na n 105km hield ik het voor bekeken en placeerde ik mij in de zetel achteraan in het pelotonneke.Meer als voldoende voor vandaag vond ik van mezelf..
Dit was mijn echte 1ste ritje na .Efkens 203km losrijden. Achteraf bekeken, bijna terug den Oude jongste van de kudde?!
Zo volgden Omer, Roger & Yvan nog langs zijn zijde.
Als hij niet kapot te krijgen is moeten we het anders aanpakken.
Yvan & Omer namlen het roer over zodat Valère nog wa kon bijbabbelen en lachen op de 2de rij.Te Jalhay werd de enige echte Els-speculaas aangesproken, daar er nergens een open bakker te bespeuren was.
Dan maar iets verder bollen om een goe rijstvlaaike achterover te slaan.En het was nodig (voor mij).Achteraan in de zetel van het pelotonneke kon ik alles mooi volgen.
Zo zag ik dat iedereen toch wel weer Tevree binnenbolden aan het Diepenbeekse Demerstrand.
Als goe bijgevuld, reden iedereen weer braafkes naar huis.
met een dikke merci aan Yvan voor het insturen van dit verslag !
Verslag rit zaterdag 22 juni 2013 : Vijlen
Onder een bewolkte hemel kregen we deze morgen slechts 5 moedigen aan de start : Valère (via taxi Wivine snel terug uit een regenachtig Tongeren), Omer, Roger, Marcel en Yvan. Noenke Flor had zich op de blog gemeld maar was nergens te bespeuren.
Weerman Marcel beloofde droog weer tot in de namiddag en zo konden we op pad. De rit ging via Schoonbeek Munsterbilzen Zutendaal Rekem Boorsem Kotem Elsloo Catsop Beek Geverik Oensel - Schimmert Arensgenhout Hulsberg Klimmen Schin-op-Geul Wijlre Wittem Partij Mechelen Hilleshagen Vijlen.Hier besloten we halt te houden bij het leuke fietscafé A. Gen Kirk dat helemaal vol staat met Heilig Hart beelden, kruisen,bijbeltjesen kerkboeken.
We genoten er van een lekkere koffie en appeltaart gebakken door de gastvrouw.
Nadat we onze aflaat verdiend hadden konden we er terug tegenaan voor onze terugtocht die met felle tegenwind werd aangevat.
Hier genoten we op het terras van de nodige drankjes en werd ernog wat nagepraat over een heel leuke rit die we op enkele druppels na in droog weer konden afhaspelen.
Nog een dikke proficiat aan onze kopmannen Valère, Omer en Marcel (!) die de schaapjes veilig naar de stal brachten.
Ritgegevens : Aanwezigen : Valère, Omer, Roger, Marcel en Yvan
Afstand : 140 km, gemidd 27,9 km, hoogtemeters : 1.100 m
Verslag trail de la Cedrogne: zaterdag 22 juni 2013
Verslag Trail de la Cedrogne 22 juni 2013
Eerste planning was een trail in Marche-les-Dames te lopen maar vanwege het vele touwenklimwerk zag coach Jacques dat op 62 jarige leeftijd niet zitten. Een mooie alternatief bood zich aan: een trail in Montleban ( Gouvy ) kort bij La Roche waar Jacques zou logeren om s anderdaags naar het BK Wielrennen te gaan kijken.
Patrick en ik spraken om 11u30 af op de carpool, de trail startte immers pas om 14u00. Rond 13u00 waren we al ter plaatse, wat vooral opviel was de kalmte wat mensen van de organisatie, zelden een loper te bespeuren. Snel kwamen Jacques en diens vrouw Noëlla ook af. Noëlla zou de kortere trail van 13 kms lopen. Startnummers afhalen, chip aan ons schoeisel vast proberen te maken. En stilaan kwam er gelukkig wat meer volk opdagen. Uiteindelijk bleken er op de lange afstand maar 40 deelnemers te zijn. Vlak voor 14u00 een korte Franstalige briefing, waaruit ik twee dingen onthield: dat we zouden lopen ten voordele van mindervalide kinderen en dat de afstand omwille van omstandigheden verlengd werd naar 46 kms.
Na het startsein liepen we een half voetbalveld rond, wij al meteen als laatsten maar dit hadden we nog nooit meegemaakt. We waren het voetbalveld nog niet af of we zagen enkel nog een glimp van de andere lopers. Van opwarming hadden ze hier blijkbaar nog niet gehoord. Jacques kon er niet van over: nog nooit meegemaakt op mn 299 marathons/ultras !. Maar we zouden er ons vooral niet over laten opjagen: een trail loop je op eigen snelheid, anders dreig je jezelf wel eens tegen te komen.
Het parcours loopt door het Bois de Ronce. In het wandelboek Ardense Bossen beschrijft J Remoortere dit als een ruig gebied, maar mooi. Het Bois de Ronce is een productiebos, hoofdzakelijk begroeid met sparren van alle leeftijden en alle maten. Er zijn ook eilandjes beuken en hier en daar hebben berken zichzelf uitgezaaid. In de ondergroei voelen brem en struikheide zich thuis. Onder de sparren liggen soms grote tapijten blauwe bessen. Ook braam en adelaarsvaren laten zich hier zien. Dicht bij het valleitje van de Eau de Ronce lijkt het erop dat men de natuur haar gang laat gaan.
En zo verliep onze trail ook. Volledig in een prachtige haast ongerepte natuur. Zelden werd er voor wandelpaden gekozen maar werden we dwars door alles heen geleid. Een heel goede markering, daar valt écht niets over te zeggen. In t begin laat ik ons echter misleiden en springen we ( allez Patrick springt wij doorwaden ) een water over, terwijl we gewoon aan de andere kant moesten blijven. Op de website van de organisatie stond immers aangegeven dat er enkele doorwaadbare plaatsen op het parcours waren, en hier ging ik naarstig naar op zoek.
Onder ons drietjes, de stukken bergop wandelend, bergaf en vlak lopend waar dit mogelijk was. En op weinige plaatsen was dit mogelijk: als ze je door stukken productiebos sturen mag je blij zijn dat je er zonder vallen uitkomt.
Maar we blijven optimistisch en steken aan de eerste bevoorrading twee medelopers voorbij. De laatsten zouden we toch al niet meer zijn, en dan nog hé
Op weg naar de tweede bevoorrading, door stukken bos. Klimmend om nadien te genieten van prachtige vergezichten. Mooi mooi mooi. Maar zwaar. Intussen krijgt Patrick ( wellicht door de verre sprong over het water ) meer en meer last van zijn rechter dijbeenspier. Maar hij zet door, zeker tot aan de volgende bevoorrading. We lopen richting Bihain. We beseffen dat we nog heel ver moeten, en vooral dat het lang heel lang zal duren. Maar veiligheid boven alles: wat voor een zin heeft het immers dat je gelijk een gek door de rivier loopt om uit te glijden op de gladde stenen en je te blesseren ? Maar de eersten van de 26,5 kms ( die gestart zijn om 16u00 ) steken ons wel op die manier voorbij. Hijgend worden we ingehaald. De eerste loper heeft twee begeleidende MTB-ers bij zich die hem nauwelijks kunnen volgen. Ook zij moeten met hun fiets door het water.
Na het water is het kruipend door de bosbessen en het mos naar omhoog. Ja, hier helpen mn poles wel die ik vandaag het meegebracht. Intussen blijven de lopers van de 26,5 kms ons voorbijsteken, hijgend, kreunend en sommigen met het schuim op de mond. Is dat dan nog gezond, vraag ik mezelf af.
Na 23,5 kms eindelijk terug weer wat rust: de lange afstand wordt hier gesplitst van de kortere. Genietend van de mooie brem, het malse mos onder onze voeten lopen we verder. Patrick krijgt af en toe een pijnopstoot, en dan houden we wat in. We praten op hem in dat het verstandig zou zijn bij de volgende drankpost op te houden, maar daar wil ie niet van weten. Tja, wij kunnen zijn lichaam niet inschatten. Vriendelijke mensen op de bevoorrading, maar dat zijn ze in Wallonië allemaal, wij zakken graag af naar onze Franstalige landgenoten.
De extra lus heeft een pittige beklimming: op nauwelijks 800 meter klimmen we 70 meters omhoog. Jacques is goed in die dingen, maar wacht gelukkig boven.
Op km 26 slaat de paniek Jacques om het hart: hier moet een stuk rots beklommen worden ( erger dan in La Grimace ). Ik twijfel niet en begin almaar. Ik ben halverwege terwijl ik Jacques aan de mensen van de trail hoor vragen of er echt niet een andere weg is. Die blijkt er dan te zijn, gewoon rond de steengroeve. Hij en Patrick wandelen dat stuk, maar ik moet verder want kan hierlangs onmogelijk nog terug naar beneden.
Maar mn doorzettingsvermogen word beloond met een prachtig zicht ! Ik roep dat ik er aan kom, en snel vinden we elkaar weer.
De derde bevoorrading laat lang op zich wachten, we denken zelfs dat ze deze misschien al opgeruimd hebben maar niets is minder waar. Op km 31 duikt ie opeens op. Vriendelijke man, onder een tentje die blij is om ons te zien ( en wij hem ! ). Maar nog besluit Patrick om door te zetten, zijn gezicht spreekt nochtans boekdelen als ik achter me om kijk: hij ziet af en zit er haast door. Bergaf lopen lukt minder en minder, bergop waar Jacques en ik wandelen komt ie lopend in kleine tred telkens weer bij.
De laatste bevoorrading, waar Jacques een bekertje La Chouffe drinkt, besluit Patrick de witte ipv onze rode pijlen te volgen. Het verschil in afstand is 5 kms, en dat is heel wat als je iedere stap die je zet pijn voelt. Jacques en ik alleen verder: brem, nog een heel mooi stuk bos. We horen het orkest aan de aankomst spelen maar worden tot twee keer toe de andere richting uitgestuurd. Geduldig blijven en netjes de pijlen volgen, we komen er wel. En dat doen we ook, de finishmatten zijn al opgeruimd, onze nummers worden opgeschreven. We krijgen nog een herdenkings loop-shirt en ikzelf krijg nog een fles champagne.
Moe maar voldaan keren we huiswaarts. Nu pas besef ik waarom er maar 40 starters op deze afstand waren. Mn zwaarste trail tot nu toe maar iets in me zegt dat ik er ooit nog vele zwaardere zal trotseren !
Thuis mn prijs maar direct afgegeven, een heerlijk badje en een goede controle op teken, en intussen kan alles al wat gerelativeerd worden: een prachtige zware loop onder vrienden ... is er iets mooiers ?