Vandaag lezen we in De Morgen dat een zesde van de verkeersboetes onbetaald blijft. Meer dan een half miljoen boetes werd in 2008 niet of niet correct betaald. Qua percentage blijft dit ten opzichte van 2007 ongewijzigd.
Toenmalig minister van Justitie Vandeurzen kondigde vorig jaar de oprichting van een centrale databank aan. Die databank moet op termijn voor meer overzicht zorgen, want hoewel de bladeren van de bomen vallen, zie je nu dikwijls door het bos de bomen niet. Midden 2010 zou het inningskantoor in werking treden. Eerst wordt er gewerkt aan de geïntegreerde betekening van de boete, vervolgens wordt het informaticasysteem gemoderniseerd.
De invoering van dergelijk incassobureau alleen zal echter niet volstaan. De doelstelling om tegen 2015 jaarlijks 40 miljoen voertuigen te controleren op snelheid, meer dan een miljoen bestuurders in het zakje te doen blazen en bij 15 miljoen chauffeurs nagaan of ze hun autogordel dragen, zijn immers de ambitieuze plannen van onze politiediensten. Een efficiëntere procedure om de strafkans te optimaliseren is bijgevolg meer dan nodig. De doelstellingen van het aantal controles zijn weliswaar streefcijfers, want de realiteit leert ons dat er te weinig personeel is om dergelijke cijfers te halen. Het hoofddoel van alles blijft de optimalisering van de verkeersveiligheid, met name het aantal doden en gewonden te doen dalen. De doelstelling tegen 2015 blijft: minder dan 500 verkeersdoden per jaar.
Sinds vorig jaar staan er op de Vlaamse wegen digitale snelheidscameras. Deze moe(s)ten af en toe uitgeschakeld worden omdat de politie het aantal fotos niet kon verwerken. Onmiddellijk moet we wel meegeven dat het aantal ongevallen op die plaatsen drastisch daalde. Het belangrijkste is dan ook dat men controleert op plaatsen waar het zinvol is en niet in het wilde weg om enkel maar de streefcijfers te halen.
Digitale cameras zijn gebruiksvriendelijker, hebben meer capaciteit en de fotos kunnen sneller worden verwerkt, maar kan het aantal verwerkt worden? Eind vorig jaar werden 16 gespecialiseerde leden van technische secties ingezet, zes in Gent en Antwerpen en vier in Namen. Wanneer alle voorziene digitale cameras zullen geïnstalleerd zijn, wordt het noodzakelijke personeel geschat op 68. Dit personeel mag op termijn niet meer bestaan uit operationeel personeel. Sinds 2003 is het project van calogisering opgestart. De bedoeling was om voor het einde van 2009 meer dan 1000 operationele personeelsleden, die een administratieve of logistieke bediening bekleden, hun functie te laten verlaten.
De minister voorzag bovendien een grondige analyse van de geïntegreerde werking en implementatie van de centra. Het is lang geleden dat we hier iets over gehoord hebben, hoog tijd dus om minister Turtelboom aan de tand te voelen.
04-11-2009 om 12:04
geschreven door Michel 
|