De krant De Standaard pakt uit met een tiendelige reeks over het leven achter de schermen van de formatie. Dag na dag wordt de verwondering groter en stijgt een zekere jaloezie. Dat de politici waarover geschreven wordt af en toe met klodders modder naar elkaar smijten, beginnen we stilaan gewoon te worden, maar dat nu ook de hoofdredacteurs beginnen, gaat mij toch te ver.
Gisteren zongen Di Rupo en Milquet in koor dat Leterme sowieso eerste minister zal worden. Verhofstadt zal afgelost worden en Reynders moet in zijn mand blijven zitten. Voor een keer is het geen non of gratuit, maar een geschenk is het evenmin. Het zou zo zijn afgesproken, maar de ene ontkent terwijl de andere bevestigt. Zulke spelletjes worden steeds populairder in de Wetstraat, maar de tijd van spelen is echter wel gedaan.
De borrelhapjes, snoepjes of wat ze ook genoemd worden staan op tafel klaar, maar de vrees dat het niet voldoende zal zijn, neemt enorme proporties aan. Men staat te drummen voor iets wat er nog niet is.
Ondertussen is er dus ook gebakkelei tussen redacteurs, die niet tevreden zijn met de manier waarop het ochtendnieuws op de radio wordt gebracht, laat staan met de commentaar die andere redacteurs geven en schrijven. De strijd breidt uit, andere sectoren worden in beslag genomen.
Ondertussen probeert een mens zijn werk te doen. Een aantal gemeenten op de taalgrens gaan samenwerken met Electrabel met het doel het grootste windmolenpark te bouwen. Op volle kracht zouden deze 20 turbines 40000 gezinnen kunnen bevoorraden. Een schitterend initiatief, maar wat kost het? Ook andere gemeenten zullen interesse tonen in zulke initiatieven en daarom vroeg ik minister van klimaat en energie Magnette meer uitleg.
Ik vroeg of hij weet had van andere projecten, naar de kostprijs, naar het investeringsdeel van de gemeenten,
maar het gaat om een gewestelijke materie dus was zijn antwoord het volgende:
meneer Doomst, de bouw van windmolens is een gewestelijke aangelegenheid, ik kan bijgevolg geen antwoord geven op uw vragen. Ik heb hier geen informatie over.
Dat de bouw een gewestelijke bevoegdheid is, is niets nieuw, maar dat de minister geen gegevens heeft over de samenwerking tussen gemeenten over de gewestgrenzen heen en dit met Electrabel vind ik spijtig. Ik begrijp dat hij geen initiatieven kan nemen om gemeenten impulsen te geven om zon initiatieven op te starten, maar een beetje meer inleving in de materie kan als minister van klimaat en energie geen kwaad. Zolang we immers in deze constellatie moeten verder werken, want zodra de materies echt geregionaliseerd zijn
Ik kan in het federaal parlement ook moeilijk een Vlaams minister om uitleg vragen. Alleszins was het een aangename kennismaking.
Op naar de volgende commissies
.
12-02-2008 om 12:40
geschreven door Michel 
|