Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
17-07-2014
Lekkere snack
Gisteren zag ik per toeval een leuk ideetje op een Frans blogje...deze middag zelf geprobeerd als hapje en het is echt geslaagd !
Nodig :
- 3 sneetjes Toastbrood
- 2 kleine sneetjes gekookte hesp
- 2 eieren
- peper en zout
- beetje geraspte kaas
Werkwijze :
Snij een vierkantje in het toastbrood maar het mag niet helemaal tot beneden worden gesneden. Druk je vierkantje plat en leg er de hesp in. Breek een eitje en doe het over de hesp maar binnen het naar beneden gedrukt gedeelte. Kruid met peper en zout. En strooi nog wat geraspte kaas aan de zijkanten.
Zet in een voorverwarmde oven ongeveer 12 minuten.
Doe de melk samen met de in stukjes gesneden Mars in het schenkkannetje en zet het 2 x 2 minuten in de microgolf op 800 Watt tot dat de Mars gesmolten is. Mix ondertussen het eigeel samen met de suiker tot dat het mengsel verbleekt is. Voeg dan de mascarpone erbij. Voeg tenslotte het melk/Mars mengsel toe bij de rest en meng tot je een homogeen geheel bekomt. Zet in de koelkast om te laten afkoelen.
Voor het koekje snij je de carambars in 2 stukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Ze worden hard bij het afkoelen.
Hier vroegen ze nog bij.....zouden ze het dan lekker vinden ????? ;-))
Carpaccio van verse vijgen met rauwe ham en parmezaan
Vijgen recht van de boom kunnen plukken om ze daarna te verwerken tot lekkernijen.....is toch wel een beetje leven als God in Frankrijk nietwaar ;-))
Nodig :
- 4 verse vijgen
- 4 sneden rauwe ham
- 75 gr parmezaan
- 3 eetlepels notenolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- enkele draaien van de pepermolen
- mandoline van Tupperware
- pepermolen van Tupperware
- shaker van Tupperware
- dunschiller
Werkwijze :
Was de vijgen en snij in fijne schijfjes met behulp van de mandoline. Schik ze mooi in het rond op een bordje. Snij de plakjes ham in kleine strookjes en verdeel over de vijgen.
Doe olie en azijn in de shaker, schud en besprenkel er de vijgen mee. Met behulp van de dunschiller maak je schilfers van de parmezaan. Strooi ze over de ham en vijgen. En werk af met fijngemalen peper.
Ideaal als dipsaus of sandwichbeleg.....bij ons in België niet zo bekend. Deze dipsaus is van Nederlandse origine maar zelfgemaakt veel lekkerder dan kant en klaar gekocht en helemaal niet moeilijk te maken, zelfs veel goedkoper dan de gekochte versie.
Nodig :
- 150 gr kruidenkaas (mag gerust van de Aldi zijn)
- 60 gr mayonaise
- 30 gr rauwe witte prei
- 10 gr verse peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
- enkele druppels citroensap
Werkwijze :
Hak de prei fijn in de turbomax of extrachef. Doe hem in een ruimtekommetje. Hak dan de peterselie fijn en voeg hem bij de prei. Voeg de mayonaise erbij, pers de knoflook met de knofloofpers fijn en voeg toe. Kruid af en voeg de druppels citroensap toe. Meng de kruidenkaas met de spatel erbij en meng alles goed onder elkaar.
Serveer met Doritos chips, buggles (soort chips), broodstengels, hartige koekjes of wortels.....heerlijk als aperitiefhapje of zelfs als broodbeleg met eventueel nog wat schijfjes komkommer bij en gerookte ham.
Momenteel zijn de nectarines hier spotgoedkoop. Wij betaalden 2 voor een plateau van 6 kilo.... Dan kan je al aardig experimenteren met lekkere dessertjes hé ;-) En onderstaand super gemakkelijk nagerecht zal zeker en vast herhaald worden.
Nodig :
- 6 vaste nectarines
- 1/2 liter witte wijn (een lekkere die je zelf graag drinkt)
- 200 gr suiker
- 1 vanillestokje
- basilicum
- nougat ijscrème of vanille ijscrème naar keuze
Werkwijze :
Kook de witte wijn samen met de suiker en het in 2 gesneden vanille stokje (overlangs doorsnijden zodat de zaadjes vrijkomen). Leg ook de stelen van de basilicum bij in het kookvocht. Van zodra de wijn kookt voeg je de in stukken gesneden en van pit ontdane nectarines toe. Laat dit even doorkoken gedurende een 5 minuten.
Haal van het vuur en zet de afgesloten pot met de perziken erin nu in de ijskast samen met snippers van basilicum voor een 3 tal uren om verder te laten marineren.
Voor het serveren schep in diepe borden een deel witte wijnsiroop samen met de stukken nectarines en snippers van basilicum. Schep in het midden 1 of 2 bollen ijscrème. Ga met de pepermolen over de randen van je borden....want ook de combinatie van peper en basilicum is super !
En nu genieten van die heerlijke zuiderse smaken !