Mosselen worden tegenwoordig verkocht in lekvrije verpakkingen, een beschermende omgeving dus. Daardoor zullen ze soms licht openstaan. Na opening van de verpakking en een licht tikje tegen de schelp van de mosselen, zullen de gezonde mosselen zich terug sluiten.
Honderd gram mosselen bevatten slechts 1 % vet, en dit zijn grotendeels meervoudig onverzadigde vetzuren. Die werken cholesterolverlagend, zodat mosselen eten uw cholesterolgehalte zeker niet zal doen stijgen zoals wel eens beweerd wordt.
Zeeuws mosselen zijn tegenwoordig, dankzij gekoeld vervoer over de weg, verkrijgbaar van juli tot april, en dus niet meer enkel in de maanden met een 'r'.
Tegenwoordig worden mosselen, na vangst, aan boord van het schip gespoeld. Daarna worden ze in de Oosterscheld gelegd om te verwateren of ze zandvrij te spoelen. Bij de verwerkingsbedrijven worden ze uiteindelijk aan wal nog eens nagespoeld.
Tussen oranje en witte mosselen is er geen smaakonderscheid en het heeft ook niets te maken met het geslacht van de mossel. Het gaat om genetisch bepaalde pigmentverschillen.
24-08-2007 om 16:50
geschreven door Luc 
|