Vis! Vis! Vis!
Op 24 november staat de marathon van Firenze op het programma. Traditioneel ga ik dan een week of zes op 'visdeet' als voorbereiding. En vandaag beginne we eraan - de eerste keer dat opniuew vlees zal gegeten worden is 12 november. Dit dieet zal mij van de huidige 63 kg brengen naar ongeveer 58 kg. Waarom eigenlijk?
De marathon is voor mij niet enkele de dag van de wedstrijd zelf maar een cyclus ter verbetering van mijn gezondheid (bij voeding is dat vooral het cholesterol-gedeelte). Het dieet pas ook in de 'tapering'-methode. Dit is een methode waarin eerst zes weken 'koolhydraat'-arm wordt gegeten (6 weken) - en nadien de anderhalve week voor de marathon enorm koolhydraat-rijk wordt gegeten (snoepn, vlaaien, taartjes,..) dat is dan de tapperign off methode.
Vis heeft het voordeel van geen (of bijna geen) koolhydraten te bevatten vandaar dat ik (op de eerste twee na) telkens zes weken aan een stuk vis eet. Gedurende deze 'visperiode' worden ook de trainingskilometers verder opgedreven (de aanwezige vetten/koolhydraten) in het lichaam worden op die manier tot op het absolute minimum afgebroken. Eens je weer koolhydraten begint op te nmen doe je juist het omgekeerde (dus bijna niet meer lopen) dat is dan de 'supercompensatie'.
Vorige keer hebben andere 'marathonlopers' dit ook uitgeporbeerd en met resultaat wanthet enorme voordeel hiervan is dat je lichaam op het moment van de marathon goed 'gewapend'!
Mss denken jullie is zes weken vis niet saai? Maar dit valt best mee want er zijn vele soorten vis en vele beredingsmogelijkheden (vb. croque met zalm ipv hesp of 'hesnpenrollertjes' met zalm...).
Mijn voeding ziet er de volgende zes weken als volgt uit en dat is een vast dagelijks terug kerend patroon zonder uitzondering:
- In de morgen/voormiddag worden 2 à 3 sneetjes brood gegeven met philadelphia light en komkommers (dit wordt verdeeld over een vietal kleine porties)
- rond half elf blikje ice tea light
- 's middags een stuk fruit (geen banaan!)
- half zes vis (ongeveer 150 gr) met groenten meestal klaar gemaakt in wok of tajine en dit met een tweetal sneedjes brood
- na de avondtraining wordt nog een blikje cola zero gedronken en als 'nsoep' een vijftal petit beurkes
- als extra vocht wordt soms eens koffie gedronken (weet het niet het meest gezonde maar ja...)
In de loop van de weken zal ik sommige dagen een specifiek publiceren (naar menu's toe)
After-kermis-training
In het weekend heb ik gezien dat er naast looptalent ook heelwat zang- en danstalent in onze loopgroep zit.Er zijn er zelfs die 'blijven verjaren'...
Om den kermiskater weg te spoelen gaan we donderdag een training doen op de 'Finse Piste' en dit tussen de 40' en 1u10'.
Voor de mensen die graag aan de 'jogging' meedoen in de 'echte zin' van het woord staat er zaterdag een jogging in Zele op de agenda: afstanden zijn 5 - 10 of 15 km en zeker geen werdstrijdformule want iedereen start wanneer hij wil. Wij zouden rond 13u15 afspreken aan de atletiekpiste in Zele.
|