Lezersbrief : Schaf BV-interview af.
Vandaag 1 maart blijkt "Complimentendag" te zijn. Iedereen geeft al eens een complimentje aan zijn medemens, en er eentje krijgen doet eender wie al eens deugd. Wie dacht dat men aan de leerkrachten, zij die zich dagelijks tijdens en na hun dagtaak inzetten voor onze jeugd, ook eens een pluimpje zou geven, die heeft het verkeerd voor ! Integendeel ! De krant van vrijdag titelt koudweg : "Leraars, schaf BV-interview af". "De bekende gezichten zijn de aanvragen van leerlingen moe".
Nogal flauw om op deze manier op de leerkrachten en hun werk in te hakken, voor de zoveelste keer door mensen die niet op het terrein staan, niet voor de klas dus. Eerst en vooral hoop ik voor al die BV's (What's in a word ?) dat de dag dat de mensen hen niet meer interessant vinden nog lang zal uitblijven. Ze zouden dan wel eens helemaal anders kunnen gaan praten dan wat ik vandaag van hen in de krant kom te lezen.
Leerkrachten en leerlingen moeten natuurlijk ook wel beseffen dat het niet voor de hand ligt om telkens toestemming te geven voor een interview. Iedereen zal wel begrijpen dat BV's een overvol agenda hebben. Misschien hoort de doorverwijzing naar een collega tot de mogelijkheden, ook al is die misschien iets minder bekend of populair. Uiteraard moet je er ook van uitgaan dat je zoiets lange tijd vooraf dient aan te vragen, en daar wringt vaak wel het schoentje. Leerlingen krijgen een opdracht en evengoed in de meeste gevallen een 'deadline', willen daar dus vol enthousiasme zo snel mogelijk aan beginnen. Dat zo'n interview nu eenmaal niet direct kan, dat is, gezien de vele afspraken en verplichtingen die BV's al hebben, een factor waar rekening moet mee gehouden worden. Een bekend iemand interviewen, het is een populaire opdracht voor jonge en oudere leerlingen, een fantastische uitdaging ook voor hen, een ervaring die hen voor de rest van hun leven zal bijblijven. Ik pleit er dan ook voor dat we ergens de kerk in het midden moeten proberen houden. En niets is onmogelijk ! Een hint die het 'probleem' kan oplossen : Er zijn, zelfs in onze nabije omgeving, toch heel wat minder bekende "BV's", mensen die omwille van hun beroep, sociale of andere bewogenheid, specifieke interesses, ..., zeker de moeite waard zijn om geïnterviewd te worden door jongeren. Ook de formule "lukraak mensen interviewen op straat" over een bepaald thema kan heel wat interessant materiaal opleveren. Dat laatste heb ik persoonlijk ondervonden toen ik in 1987 in Saffron Walden (Essex) als veertigjarige leerkracht een taalstage gevolgd heb om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken in de "communicative approach". We kregen de opdracht om (telkens met z'n tweeën) een dag lang in het stadje naar keuze mensen te interviewen. Ik herinner me dat wij het thema "What do you do in your spare time ?" toegespeeld kregen. Akkoord, niet iedereen was direct bereid een aantal vragen te beantwoorden. Maar tegen het einde van de dag hadden we toch een behoorlijk aantal interviews verzameld die gebruikt konden worden als lesmateriaal. Ik heb de cassette met de opnamen nog steeds in mijn bezit. We hadden toen tijdens een wekelijkse marktdag een oude vishandelaar geïnterviewd. Fantastisch materiaal, want de man had, naar eigen zeggen, geen vrije tijd, wat leidde tot een vrij bizarre, maar leuke dialoog. Diezelfde dag hebben wij ook nog een dame geïnterviewd die werkzaam was in de plaatselijke bibliotheek en een "bobby die op weg was om verkeersles te geven in een school. De man was zo enthousiast dat hij ons uitnodigde om in de namiddag naar het politiekantoor te komen voor ons interview. Wat we uiteraard ook gedaan hebben. Zo ben ik dan toch één keer in mijn leven in een Engels politiekantoor terechtgekomen ;-). Ik kan je zeggen ... dat was een dagje om nooit te vergeten.
Ik vind het bijzonder jammer dat sommige BV's deze opdracht als stupide beschouwen. "Kunnen die scholen echt niets beters verzinnen", lees ik als commentaar van een "Tegen De Sterren Op-komiek. Dat vind ik vrij denigrerend uitgedrukt. Leerkrachten geven heus ook wel andere opdrachten, maar als je leerlingen, zeker de dag van vandaag, kan stimuleren met dergelijke taak, dan is dat toch mooi meegenomen. "In het leerplan van het secundair onderwijs wordt met geen woord over interviewen gerept", stelt Willy Bombeeck, woordvoerder van de katholieke onderwijskoepel. Dan heeft hij in elk geval niet veel kaas gegeten van de communicatieve aanpak in het moderne taalonderwijs. De opdracht die wij als leerkrachten eind jaren tachtig toegewezen kregen was het sluitstuk van de veertiendaagse stage en aan de resultaten werd een hele lesdag besteed. (NB. : Aan die stage namen zowel leerkrachten uit het katholieke net als uit het Gemeenschapsonderwijs deel).
Aan Walter Baele zou ik willen zeggen : "Wie weet komt er ooit een moment dat je de gelukkigste mens ter wereld zal zijn omdat iemand je nog WIL interviewen".
Enkele jaren geleden kwam dit onderwerp ook al eens ter sprake, en ik herinner me nog dat schrijver Herman Brusselmans daar positief op reageerde. Het is maar hoe je het als BV bekijkt en organiseert. Niemand kan het hen kwalijk nemen als ze dit soort interviews binnen de perken willen houden ... maar ze afschaffen, nee ! Een BV heeft zichzelf nu eenmaal opgewerkt tot een populair iemand, en dat heeft zo zijn gevolgen. Zij mogen toch ook niet vergeten dat zij bekend en populair geworden zijn, niet alleen omwille van hun talent, maar ook omwille van de appreciatie door het grote publiek ... en dat heeft dus een prijskaartje ... eentje dat niets opbrengt, dat wel .... het interview met een leerling of student. Ik zou trots zijn in hun plaats en vriendelijk een beperking opleggen, maar zeker dat soort opdrachten niet de grond inboren. Nu doen zij het overkomen alsof aan het toekennen van de opdrachten helemaal geen voorbereiding voorafgaat, en dat is zelden het geval. Ik stel mij nu trouwens ook de vraag hoe hun uitspraken zullen overkomen bij leerlingen, leerkrachten en het publiek in het algemeen.
Ben leerkracht met pensioen en heb tijdens mijn loopbaan als leraar Engels leerlingen ook al eens interviews laten afnemen bij een rollenspel in de klas. Dan speelde de ene leerling het bekende personage en de andere de interviewer. Het is niet echt natuurlijk, maar wel leuk. Veel toffer is het voor schoolgaande jongeren de rechtstreekse confrontatie eens te kunnen aangaan met een bekend persoon in een interview. Een regelrechte uitdaging ... en een leerzame bovendien !
Niet afschaffen, die boel (zoals nogal oneerbiedig in het artikel wordt gemeld), beste B's, maar trek een minimum aan tijd uit om tegemoet te komen aan de vraag van hen die naar jullie opkijken ! Het zal jullie vast en zeker geen windeieren leggen naar de toekomst toe !
***************************** SCANS (2) : Artikel in HLN van vrijdag 1 maart : "Leraars, schaf BV-interview af".
*****
|