* maandag 27 september 2010, 01u01 * bron Nieuwsblad * Auteur: Wouter Rombouts
ANTWERPEN - De Antwerpse Open VLD brengt deze week alles in gereedheid voor een groot ledencongres. Kersvers voorzitter van Open VLD Groot-Antwerpen, Axel Polis, heeft de handen vol met de politieke malaise na het Oosterweelakkoord.
Dit weekend werd de Berchemnaar verkozen als opvolger van Christophe Thomas, districtsschepen voor Openbare Werken in Ekeren. Hij was de enige kandidaat.
Het voorzitterschap is niet bepaald een geschenk in deze woelige tijden voor het Antwerpse stadsbestuur. Na het Oosterweelakkoord trok de Antwerpse Open VLD zich vorige week terug uit de meerderheid. De liberale partij pikt het namelijk niet dat de stad en de haven moeten opdraaien voor de meerkosten van 352 miljoen euro voor de tunnels. Dat is buiten schepen Ludo Van Campenhout gerekend die het Oosterweelakkoord wel steunt en wil aanblijven als schepen.
Axel Polis wil nog geen verklaringen afleggen, maar volgens fractieleidster Annick De Ridder zal hij woensdag het partijbestuur bijeenroepen. Daar zal een datum worden vastgelegd voor een ledencongres. Op dat congres zullen de Antwerpse Open VLD-leden zich kunnen uitspreken over de keuze van hun gemeenteraadsfractie om uit de coalitie te stappen. Mogelijk vindt het ledencongres komende zaterdag plaats.
Het belooft in ieder geval spannend te worden. Van Campenhout is overtuigd dat het congres gaat beslissen om in de meerderheid te blijven.
Ook Marco Laenens, Open VLD-bestuursafgevaardigde van de stad Antwerpen, is die mening toegedaan. ‘Van Campenhout krijgt veel steun van de liberale basis', zegt hij. ‘Het kamp van Annick De Ridder zal volgens mij worden afgestraft. Dat zag je ook na het bekijken van de resultaten van de bestuursverkiezingen dit weekend. Zo zijn er zelfs niet-mandatarissen in het bestuur die meer stemmen haalden dan De Ridder. Ik durf daaruit besluiten dat de leden de rechtlijnigheid van Van Campenhout waarderen.'
Pop-poll
Annick De Ridder is het niet eens met Laenens. ‘Dit is geen pop-poll', reageert ze kort. ‘De uitslagen van de verkiezingen liggen volledig in de lijn van de verwachtingen.'
Wel opvallend was dat de opkomst voor de bestuursverkiezingen van de Antwerpse Open VLD zeer laag was. Zo daagden zaterdagmorgen in het Liberale Huis op het Eilandje slechts 75 van de meer dan 750 stemgerechtigden op. In Merksem kwamen maar 45 mensen opdagen. Ook daar mocht het tienvoudige van dat aantal komen stemmen. In de andere districten was de opkomst van dezelfde orde. Een teken dat de liberale basis een afkeer heeft van het geruzie binnen hun partij.
|