maandag 09 augustus 2010 Auteur: Peter De Lobel Bron : De Standaard online
BRUSSEL - Een paar maanden na het 'dubbelbesluit' over de Oosterweelverbinding is de zelfzekerheid van de SP.A over de tunnel al aardig afgenomen. De N-VA daarentegen is plots wel hevig voorstander van de beslissing die haar toen werd opgedrongen.
Van onze redacteur
Het ei van Columbus waarmee de Vlaamse regering eind maart de Oosterweeldiscussie tijdelijk beslechtte, het 'dubbelbesluit', begint meer en meer barsten te vertonen.
De regeringsploeg van minister-president Kris Peeters (CD&V) besliste toen dat de Antwerpse Ring gesloten wordt met een tunnel, of beter een reeks van vier tunnels.
Tenzij, zo luidde het tweede luik van het dubbelbesluit, dat de a) tunnels technisch niet haalbaar zijn, b) ze duurder uitvallen dan een brug of c) dat het langer zou duren om ze bouwen.
Peeters benadrukte destijds dat het niet en-en was, maar of-of. Als de tunneloplossing op een van deze voorwaarden tekortschiet, komt de Lange Wapperbrug er alsnog.
De Vlaamse regering mag dan wel in zomerreces zijn, in de technische werkgroepen die de haalbaarheid van de tunneloplossing moeten onderzoeken, wordt dezer dagen gewoon doorgewerkt. Na een eerste lezing van hun resultaten kregen de technici veel bijkomende vragen.
Er mag niets aan de interpretatie worden overgelaten. Daarom wordt er angstvallig over gewaakt dat de tunnels en de brug met precies dezelfde marges en extra kosten becijferd worden. 'Beide berekeningen moeten even breed gaan', luidt het op een van de betrokken kabinetten.
Eind augustus moet het cijferwerk klaar zijn voor presentatie aan de regering. Die had zichzelf tot 'het einde van de zomer' gegeven met het dubbelbesluit. Eind september moet de beslissing vallen.
Bij de voorstelling van het dubbelbesluit benadrukte Peeters dat er niet meer over de zaak onderhandeld zou worden. 'Als de voorwaarden tegen het einde van de zomer 2010 niet vervuld zijn, dan vallen we automatisch terug op de brugvariant', klonk het vastberaden.
SP.A-minister Ingrid Lieten en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) reageerden dat ze niet de minste twijfel hadden dat de tunnels aan alle voorwaarden zouden voldoen.
'Als dat niet zo was, hadden we waarschijnlijk met dit akkoord niet kunnen leven', zei Janssens 'sanderendaags in het Vlaams Parlement. Het tweede luik van het 'dubbelbesluit' deed er eigenlijk niet toe.
Indiscreties leren echter dat het er voor de tunnels iets minder vanzelfsprekend uitziet dan eerst gedacht. Vooral de kostprijs en de bouwtijd zouden tegenvallen in vergelijking met de Lange Wapper.
Meteen is ook de toon in de communicatie van SP.A helemaal aangepast. De zelfzekerheid is weg en er wordt nu een slag om de arm gehouden. 'We zullen ongetwijfeld naar een compromis moeten gaan in dit dossier', klinkt het in SP.A-kringen.
Bij de N-VA daarentegen, die tegen haar zin het dubbelbesluit moest slikken, willen ze van geen compromis weten. 'We begrijpen uiteraard dat de SP.A het hier moeilijk mee heeft, maar wij houden vast aan het dubbelbesluit', klinkt het. Wij hebben toen moeten incasseren, nu moeten de anderen er ook maar mee leren leven, is de redenering.
Voor de SP.A en burgemeester Janssens zou het een zware klap zijn als de Lange Wapperbrug er alsnog komt. Het is maar een paar maanden geleden dat die partij ermee dreigde de Vlaamse regering te verlaten wegens dat omstreden viaduct.
Nadat Janssens jarenlang de brug verdedigde, heeft hij al eens een bocht van 180 graden gemaakt. Daarna ging hij zo ver in zijn protest tegen alles wat rook naar de brug, dat hij zich niet kan veroorloven om nog eens door de knieën te gaan.
Zeker in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen in 2012, en de verwachte clash met N-VA-voorzitter Bart De Wever, zou dat een ramp betekenen voor de socialisten - en niet alleen in Antwerpen.
|