Bron: Nieuwsblad

Hertimmering Masterplan voor Antwerpen zou 500 miljoen extra kosten
ANTWERPEN - Geen Lange Wapper-light, maar een Masterplan-plus wordt dezer dagen in alle discretie op de tekentafels uitgewerkt. De inzet is groot: het mobiliteitsplan rond Antwerpen is nog altijd de grootste struikelsteen op het pad van de Vlaamse regering.
Minister-president Kris Peeters (CD&V) beloofde tegen 31 maart een oplossing voor het dossier van de Lange Wapper, dat zijn regering diep verdeelt. Aan de ene kant staat Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A), die van een Lange Wapper of een light-versie ervan niet wil weten. Aan de andere kant staan CD&V en N-VA, die een aangepaste versie van de Lange Wapper als enige mogelijkheid zien om relatief snel aan de werken te kunnen beginnen. Intussen wordt achter de schermen discreet gewerkt aan wat een compromis zou moeten worden.
Randparkings
Bij verschillende dominante spelers in het BAM-verhaal is het besef gegroeid dat er een 'Masterplan Plus' nodig is, wil men de Ring niet binnen de kortste keren opnieuw zien dichtslibben. Een brug of een tunnel volstaan dus niet, er moet ook voor gezorgd worden dat minder auto's de stad inrijden. Om meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen wordt aan een fors pakket extra maatregelen gewerkt, met onder meer randparkings met aansluiting op openbaar vervoer, verkeerslussen in de binnenstad en mobiliteitsplannen voor bedrijven.
De tramverbindingen met Linkeroever zijn het grote voorbeeld. De helft van de verplaatsingen vanop Linkeroever naar de stad gebeuren met het openbaar vervoer. Bij de andere ingangen naar de stad liggen die cijfers veel lager, rond de 20 procent. De Antwerpse tramlijn 3 is met voorsprong de populairste van Vlaanderen, sinds er in 2002 verlengingen en park & ridezones kwamen. Met gelijkaardige maatregelen wil men van andere lijnen eenzelfde succesverhaal maken.
Périphérique
Maar een nieuw plan moet meer doen: er moet ook een antwoord komen op de vraag naar de leefbaarheid, een vraag die tijdens het referendum over de Lange Wapper zeker rond het Sportpaleis en in Merksem doorslaggevend was. De aansluiting van de Lange Wapper op de Ring dreigde daar een brug van 18 rijstroken en meer dan 100 meter breed te creëren.
'Dat krijgt de stad nooit alleen opgelost', zegt een bron dicht bij het dossier. Er circuleren plannen waarop de aansluiting aan het Sportpaleis totaal hertekend is. De tunnel die al het doorgaande verkeer (Het Nieuwsblad 27 februari) van het nieuwe complex aan het Sportpaleis moet weghouden, komt onder de Noordersingel. Wat overblijft is de Stedelijke Ringweg, die zou worden ingebed in parkeergebouwen en groene taluds. Het ontwerp doet volgens sommigen denken aan de Parijse Périphérique. Goedkoop is het niet: er zou een extra prijskaartje van 500 miljoen euro aanhangen.
Volksraadpleging
Peeters zal hoe dan ook met Antwerpen moeten overleggen, gezien de negatieve volksraadpleging over de Lange Wapperbrug. Een hoop begeleidende maatregelen kunnen dat overleg smeren. Antwerpen heeft bijvoorbeeld een dossier ingediend om tegen 2012 of 2013 aanspraak te maken op de titel European Green Capital. Een aantal begeleidende maatregelen kunnen helpen.
Dat geldt ook voor het nieuwe voetbalstadion dat de stad aan Petroleum-Zuid wil bouwen. Dat moet via de stedelijke ringweg en het openbaar vervoer worden ontsloten. Dit was niet opgenomen in het oorspronkelijke Masterplan. Ook de heraanleg van de Scheldekaaien en de Keyserlei zouden voortaan deel uitmaken van het Masterplan Plus. De heraanleg van het Operaplein en het noordelijke deel van de Leien worden herbevestigd. Al deze werken komen de uitstraling en de aantrekkelijkheid van de stad ten goede.
|