
Bron : Nieuwsblad
ANTWERPEN - De Antwerpse politiek reageert verdeeld op het alternatieve plan voor de Oosterweelverbinding die Manu Claeys en het Forum 2020 woensdag voorstelden. Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) heeft het over een onduldbaar uitstel, terwijl Groen! vraagt om het plan een eerlijke kans te geven. De initiatiefnemers, Manu Claeys en Christian Leysen, zijn blij met de aandacht en reacties op het studiewerk.
Een dag nadat ze de plannen uit de doeken deden, reageren de leden van het Forum 2020, dat Straten-Generaal de opdracht gaf om een alternatief voor de Lange Wapper te bekijken, positief over de discussie die in de Vlaamse politiek losbarstte.
‘We zijn blij met de grote interesse en aandacht voor het studiewerk', reageert Christian Leysen namens het Forum 2020. ‘We zijn ietwat verwonderd over sommige reacties die blijk geven van een gebrek aan goede studie van het dossier. Bepaalde verklaringen en kritieken in de media wijzen erop dat men het dossier niet gelezen heeft.' Voorts zegt Leysen dat het Forum ook bezorgd is ‘dat dit studiewerk een speelbal wordt van een politieke discussie die niets met mobiliteit te maken heeft, maar veeleer met electorale motieven'.
Manu Claeys van Straten-Generaal reageert veel optimistischer. ‘Ik vind de reacties bemoedigend. Vooral de reacties buiten de regering waren positief. Touring vindt het plan het onderzoeken waard. En de burgemeesters in de rand reageerden op z'n minst welwillend (zie ook hieronder, red.).'
‘Niemand in de politiek wil ons voorstel afbranden. Men probeert de sfeer rustig houden.' Dat politici uit de Vlaamse meerderheid off the record wijzen op enkele kritieken zoals de randvoorwaarden die in het regeerakkoord opgenomen zijn, vindt Claeys niet erg. ‘Officieel heeft minister-president Kris Peeters gezegd dat hij het plan wil meenemen naar de werkgroepen. Dat wil zeggen dat er een inhoudelijke evaluatie volgt.' Claeys is ook blij dat hun voorstel in de eerste 24 uur ‘niet kapot werd gepolitiseerd'.
Toch is de Antwerpse politiek niet helemaal overtuigd door de nieuwe plannen. Eigenlijk blijven de oude tegenstellingen tussen voor- en tegenstanders bestaan.
Het felste reageert havenschepen Marc Van Peel (CD&V). Er is volgens hem maar een optie over: de Lange Wapper, weliswaar met aanpassingen aan het Sportpaleis. ‘Als we een snelle beslissing willen, dan is de enige mogelijkheid: rekening houden met de uitslag van het referendum en het BAM-tracé grondig aanpassen ter hoogte van Merksem-Deurne, maar het Lange Wapper viaduct wél aanleggen', zei Van Peel gisteravond op ATV.
Van Peel wil dus niet weten van het nieuwe Meccano-scenario van de Groep van Tien. Dat zou volgens hem enkel opnieuw uitstel betekenen. ‘De Vlaamse regering moet nu snel knopen doorhakken. Aanpassingen kunnen nog. Maar weer een alternatief onderzoeken, dat moeten we echt opgeven.'
Ook volgens Annick De Ridder van Open VLD moet de Vlaamse regering knopen doorhakken. ‘De bal ligt in het kamp van de Vlaamse regering. Die moet doen waarvoor ze betaald wordt: beslissen.' Het nieuwe plan van Straten-Generaal noemt De Ridder ‘een verdienstelijke oefening'. Maar die zou volgens het Open VLD-parlementslid ‘de beslissing drie-vier-vijf jaar naar achteren schuiven'. De Antwerpse groenen daarentegen vroegen om het plan ‘en eerlijke kans te geven. ‘Met deze plannen is de Lange Wapper definitief van de baan', zei gemeenteraadslid en senator Freya Piryns. Mieke Vogels roept het Antwerps stadsbestuur en de Vlaamse regering op om de plannen ernstig te nemen.
Jozef Leysen
|