Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter;
de heren Koen Palinckx, Christophe Thomas, mevrouw Sabine Coene, districtsschepenen; de heren Dirk Platteau, districtssecretaris; Eddy Van Thillo, plv. districtssecretaris
Verontschuldigd : de heer Dirk Platteau
bureaubesluit: 5078 van dinsdag 29 december 2009
Ekeren A-Punt
5 Van De Weyngaertplein. Nieuwe aanleg van het plein. Conceptnota. Opstarten procedure. Goedkeuring. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 5078)
Het district wenst te investeren in een nieuwe aanleg van de Van De Weyngaertplein, district Ekeren.
Agendapunt, districtsraad, open, 24/12/2009, jaarnummer 555
Auteur: Daniel Jacops
Procedure openbaar domein. Meerjarenplanning. Engagement Goedkeuring districtscollege 24/01/2008 245
De huidige situatie is niet ideaal. Het asfalt is versleten en wordt opgedrukt door de bestaande bomen. Rond de kerk ligt geen volwaardig voetpad en de plantvakken zijn asymmetrisch en versleten. Om dit te verbeteren wenst het districtscollege het plein te verfraaien.
Juridische grond
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten de bevoegdheid over het decentraal publiek domein, groenvoorziening en openbare werken.
De gemeenteraad keurde op 22 juni 2004 de samenwerkingsovereenkomst met AWW/Aquafin goed. Vanaf 1 juli 2004 is de riolering een bevoegdheid van AWW.
Het plein is deels ingericht als speel- en sportterrein. De bodemkwaliteit is onvoldoende om kwalitatief groen aan te leggen. De aanwezige beplanting op en rond het plein dient te worden herbekeken. De integratie van het speelterrein in het ontwerp is een belangrijk gegeven. De straten rond het plein geven een onverzorgde indruk. De toestand rond de huidige schoolomgeving is niet veilig en ziet er verouderd uit. Al deze facetten kunnen apart of in zijn geheel worden verbeterd.
Voor het Van de Weyngaertplein zijn er drie scenario’s mogelijk. Het districtscollege kan opteren voor één van volgende opties zodat er een duidelijk begrensde opdracht kan gegeven worden.
Enkel het speelterrein en de ondergronden aanpakken is een minimale ingreep. Als in de toekomst het hele plein heraangelegd kan worden is het jammer dat hier reeds geïnvesteerd is, zonder te kijken naar het geheel. Bij een latere heraanleg en dus een nieuw ontwerp voor het hele plein, zullen de toestellen en looplijnen waarschijnlijk fout geplaatst zijn. Ook kunnen er dan andere ideeën gemaakt worden voor het speelgedeelte. Om het plein mooier te maken met deftige ondergronden (gras groeit niet goed onder de grote bomen) is voor een beperkte ingreep een budget van circa 150 000 EUR verreist.
Het speelterrein , de schoolomgeving, de groenzone rond de kerk en de laanbeplanting vande straten rond het plein kunnen aangepakt worden. Dit is een minimale ingreep om het plein te verfraaien (tekst zie bijlage). De wortels van de sierkerselaars drukken nu de verharding op, wanneer we de laanbeplanting vernieuwen moeten de voetpaden ook opnieuw aangelegd worden. Voor dit voorstel is een budget verreist van circa 300 000 EUR. Het plein zal er wel fraaier uit zien en wordt een hele verbetering. Doch kunnen je merken dat er in de loop der jaren allerlei verschillende ingrepen plaats vonden.
De ideale scenario is om het heel het plein, inclusief de rijweg, te bekijken van gevel tot gevel. Hiervoor is een budget verreist van circa 600 000 EUR. De uitwerking geeft een mooi samenhangend plein met materialen die op elkaar afgestemd zijn.
Tekst vindt u als bijlage.
Afhankelijk van de keuze zal het nodige krediet voorzien worden. Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Het districtscollege beslist om de heraanleg van het Van De Weyngaertplein te bekijken in een globale visie, te kaderen in de opmaak van het RUP-Mariaburg.
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Artikel 2
Besluit
Artikel 1
Financiële gevolgen
Groen
Scenario 3
Scenario 2
Scenario 1
Ontwerp
Argumentatie
Riolering
Binnengemeentelijke decentralisatie
Feiten en context
Motivering
Voorgeschiedenis
Zitting van dinsdag 29 december 2009.
|