Bron : GVA

Een derde verbinding tussen de twee oevers van de Schelde lost het sluipverkeer in de Antwerpse rand niet op. E17, E19, E313 en A12 zullen blijven overstromen.
Net omdat die snelwegen overvol zitten, wijken automobilisten uit naar de secundaire wegen en slibben ook de dorpskernen dicht. Dat fenomeen vindt plaats in de zuidoostrand van de stad, maar ook in de noordrand. Het probleem zit verschillende burgemeesters dwars. Ze bestelden studies bij intercommunale Igean en het werd opgepikt in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement.
Minister Hilde Crevits (CD&V) erkent de problemen waarvoor haar voorgangster Kathleen Van Brempt al een studie bestelde. Maar een concreet actieplan bleef uit, ook al omdat de regeringswissel ertussen lag. Daardoor zijn de problemen allerminst opgelost. Sophie De Wit (N-VA) stelt vast dat het overlegplatform Mobiliteit Zuid Oost (Mozo) bijna een praatbarak is geworden en dat was nooit de bedoeling.
Intussen hebben allerhande studies uitgewezen dat niet alleen de zuidoostrand dichtslibt, maar ook de noordrand van de stad én de oostrand. Daar zie je dagelijks dat de snelwegen die naar de Antwerpse Ring leiden, vol- en overstromen.
Oplossingen
Mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld een ring rond Brecht, zodat Brecht, Brasschaat en Ekeren niet vol sluipverkeer zitten. Aan de andere zijde van de stad zou een vrachtwagenroute veel kunnen oplossen. Momenteel zorgen de camions ervoor dat de zuidoost-rand compleet dichtslibt. Dat heeft voor gevolg dat ook autobussen van De Lijn stilstaan. “Waar heb je aan een fijnmazig netwerk en een toegankelijk openbaar vervoer als het overal stilstaat”, vraagt Dirk De Kort (CD&V), burgemeester van Brasschaat, zich af.
Minister Crevits neemt de problemen alvast mee naar de werkgroepen voor het DAM-overleg (Duurzame Antwerpse Mobiliteit). Tegelijk wil ze de Mozo-werkgroep organisatorisch, inhoudelijk en met concrete acties steunen.
JVB
|