De buurtbewoners werden eind september door het district met een brief op de hoogte gebracht van de geplande werken. De 69 sierkersen zouden vervangen worden door 60 zuilvormige haagbeuken. Door overhangende takken te snoeien om de hinder voor het verkeer weg te nemen, waren er bij de meeste bomen snoeiwonden ontstaan. Die wonden werden infectieplaatsen voor onder meer de gomziekte.
"Geregeld werden er takken afgerukt en beschadigd door voorbijrijdend en parkerend vrachtverkeer", vertelt buurtbewoonster Inez. "Dat vrachtverkeer gebruikt onze straat als sluipweg. Ik betwijfel niet dat er enkele bomen ziek waren. Sommige bloeiden iets minder en een paar jaar geleden werden nieuwe bomen aangeplant. Waarom kon dit niet systematisch zo gebeuren?
Ondertussen staan er nieuwe bomen in de straat en is er aan de kanten gras gezaaid. "Ik had liever terug Japanse sierkersen gehad, maar we konden er niets aan veranderen. We zijn onze mooie bomen kwijt."
"De groendienst kiest voor streekeigen en onderhoudsvriendelijke bomen", motiveert districtsschepen Koen Palinckx (CD&V-N-VA) de beslissing om haagbeuken aan te planten. Niet alleen het uitzicht telt. Deze uitheemse sierkersen stonden er al 30 tot 60 jaar en zijn bovendien erg gevoelige bomen. We willen een uniforme en kwaliteitsvolle heraanleg."
Ann Schnaphauf
|