Een nieuw milieurapport (MER) hoeft niet voor de Oosterweel Light. Maar het onderzoeken van boortunnels zal het dossier met zes maanden vertragen, schat actiegroep stRaten-generaal. Intussen ziet het er wel naar uit dat alle klachten bij de Raad van State tegen augustus zullen worden ingetrokken.
De overhead, intendant Alexander D'Hooghe en de burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland doorbraken gisteren de stilte, drie maanden na het sluiten van het Toekomstverbond. Belangrijkste evolutie: in de lopende MER-procedure zal een Oosterweel Light via geboorde tunnels, met één rijstrook en één pechstrook per richting, worden onderzocht. "En die kunnen goedkoper zijn dan een stel gegraven tunnels met drie rijstroken per richting", zegt Manu Claeys (stRaten-generaal).
Klachten intrekken
Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) rekent erop dat alle klachten bij de Raad van State snel worden ingetrokken. stRaten-generaal zal dat doen zodra de BAM de onderzoeksvragen met onder meer de geboorde tunnels naar de cel-MER doorspeelt. Ademloos wil zijn beheerraad laten beslissen. Steven Vervaet, een van de twee Zwijndrechtenaren die naar de Raad van State trok, ziet het ook goed komen. "We wachten de gemeenteraad van augustus af. Die zitting zal de eisen van Zwijndrecht bekrachtigen. Er wordt nog gepuzzeld, maar we gaan de milieugaranties krijgen die we vroegen." Er zit ook tijdsdruk op: de werken op Linkeroever starten eind dit jaar met een nieuwe park-and-ride.
Wantrouwen
Minder goed nieuws komt er uit het Vlaams parlement. Een resolutie over alle partijgrenzen heen, bepalend voor een volgende legislatuur, is er nog bijlange niet. Sp.a en Groen willen dat de regering een miljard euro voor de overkapping inschrijft in de meerjarenbegroting én resoluut de voorkeur geeft aan een Oosterweel Light. De regering-Bourgeois wil zo ver niet gaan. Zo blijft bijvoorbeeld ook de 'Oosterweel heavy' in het milieuonderzoek staan.
Tot slot: het is maar de vraag of de achterban van de actiegroepen helemaal mee is. Zo is er bij stRaten-generaal nogal wat wantrouwen in de beloften van de overheid. Ekerenaar Philippe Deleu, al acht jaar een actiegroep in zijn eentje én de vader van het Consensusmodel waarop het Radicaal Haventracé sterk lijkt gebaseerd, heeft er geen goed oog in. "Het verzet tegen het Toekomstverbond is met 100 procent gegroeid", stelt hij laconiek. (PHT)