Van 16 juni tot en met 14 augustus kan u uw opmerkingen indienen
Nieuwsbericht gepubliceerd op 13/06/2014
Op maandag 16 juni 2014 start het openbaar onderzoek rond het nieuwe Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan of GRUP voor de Oosterweelverbinding. Tot en met 14 augustus 2014 kan iedereen dit ontwerpplan komen inkijken in één van de negen districtshuizen of in het Felixarchief. In die periode kan u ook uw opmerkingen, bezwaren of adviezen bezorgen
In februari 2014 besliste de Vlaamse Regering in overleg met de stad om de Ring in het noorden rond te maken met de Oosterweelverbinding. Voor de werken kunnen starten, moet het bestaande Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) worden aangepast voor de zones waarin nieuwe wegen en tunnels zullen worden aangelegd. Het GRUP legt vast waar welke infrastructuur mag worden gebouwd en bepaalt welke bestemming kan worden gegeven aan nieuwe gebieden die vrij komen door de bouw van de Oosterweelverbinding.
Het GRUP bevat grafische plannen, stedenbouwkundige voorschriften en een uitgebreide toelichtingsnota. Deze toelichtingsnota beschrijft onder meer hoe een aantal milderende maatregelen uit het milieu-onderzoek ruimtelijk kunnen worden vertaald. Zo bepaalt het waar er bijvoorbeeld geluidsschermen of -bermen kunnen worden voorzien.
Waarover kunt u opmerkingen kwijt?
Hebt u suggesties over de gebieden die het GRUP beschrijft, of over de stedenbouwkundige voorschriften? Vindt u dat het plan ergens onvoldoende rekening mee houdt? Dan kan u een advies of een bezwaar formuleren. U moet daar wel goede argumenteren voor hebben.
Let wel: de beslissing om de Oosterweelverbinding aan te leggen, is genomen. Het tracé ligt vast. Daar kan u geen bezwaar meer over indienen. Dat kan enkel over de uitwerking van de genomen beslissing.
Hoe kunt u opmerkingen, adviezen of bezwaren indienen?
U dient uw opmerkingen, adviezen of bezwaren over het GRUP schriftelijk in tussen 16 juni en 14 augustus 2014. Dit kan per aangetekende brief naar de Vlaamse Regering, p/a Ruimte Vlaanderen, Koning Albert II-laan 19, bus 16, 1210 Brussel. Of schriftelijk tegen ontvangstbewijs bij het college van burgemeester en schepenen via één van de districtshuizen of via de balie van het Felixarchief.
Wat gebeurt er met uw opmerkingen en adviezen?
De Vlaamse Regering behandelt de ingediende opmerkingen en bezwaren en legt op basis hiervan het GRUP, al dan niet gewijzigd, definitief vast. Veertien dagen na de publicatie van de definitieve vaststelling in het Belgisch Staatsblad gaan de nieuwe bestemmingen en stedenbouwkundige voorschriften van kracht. Op dat moment kan in principe de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van de Oosterweelverbinding worden ingediend.
Het openbaar onderzoek praktisch
Het GRUP is van 16 juni tot en met 14 augustus 2014 in te kijken in de negen districtshuizen:
- Lange Gasthuisstraat 21, 2000 Antwerpen
- Grotesteenweg 150, 2600 Berchem-Antwerpen
- Antwerpsebaan 140, 2040 Berendrecht-Antwerpen
- Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout-Antwerpen
- Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Deurne-Antwerpen
- Veltwijcklaan 27, 2180 Ekeren-Antwerpen
- Marneflaan 3, 2660 Hoboken-Antwerpen
- Burgemeester J. Nolfplein 1, 2170 Merksem-Antwerpen
- Bist 1, 2610 Wilrijk-Antwerpen
De openingsuren van de districtshuizen zijn:
- maandag: gesloten
- dinsdag en woensdag: van 8 tot 17 uur
- donderdag: van 12 tot 20 uur
- vrijdag: van 8 tot 14 uur
- zaterdag 28/6, 26/7 en 9/8 van 8 tot 13 uur.
Het dossier ligt ook in het Felixarchief, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen. Dit is elke dinsdag tot en met vrijdag open van 9 tot 16 uur.
Op al deze locaties kan u schriftelijk uw bezwaarschrift indienen tegen ontvangstbewijs en dit tot en met 14 augustus 2014.
Online kan u het volledige dossier inkijken op de website van Ruimte Vlaanderen.
Meer informatie over de Oosterweelverbinding en het GRUP
Infotentoonstelling in het Felixarchief, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen, van 17 juni tot 14 augustus:
- maandag: gesloten
- dinsdag, woensdag, vrijdag: van 9 tot 16 uur
- donderdag: van 9 tot 19 uur
Infomarkt met experten op 18 juni van 16 tot 20 uur in het Felixarchief, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen