"Beste oplossing voor elke Antwerpenaar"

De keuze voor het BAM-tracé is "de beste beslissing voor elke Vlaming en elke Antwerpenaar", zegt CD&V in een persbericht. De partij merkt op dat de CO2-uitstoot bij dit tracé ook lager ligt dan dat van het alternatieve Meccano-traject.
Bovendien blijven de stad en de haven optimaal bereikbaar en zal het sluipverkeer in de stad verminderd worden. Ook is het BAM-tracé 300 miljoen euro goedkoper en is er dus geen extra belasting voor de Vlaamse begroting, aldus de Vlaamse christendemocraten.
"Walk en don't look back", belooft de N-VA

De Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zegt dat het stadsbestuur niet van plan is om de beslissing van de Vlaamse regering terug te draaien. "Walk and don't look back. En deze keer menen we het echt", zei hij met een quote van Peter Tosh en Mick Jagger.
"Walk and don't look back", was ook een uitspraak van voormalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A) na de voorstelling van de intussen afgevoerde Lange Wapperbrug, maar Kennis belooft dat de beslissing deze keer niet wordt teruggedraaid. De stad Antwerpen overweegt ook om bepaalde delen van de ring te overkappen om de hinder voor omwonenden te verminderen, belooft Kennis.
SP.A verwacht "minder files en minder ongevallen"

Tevredenheid is er ook bij de Vlaamse socialisten die in de beslissing een geslaagde mix zien van mobiliteit, gezondheid en levenskwaliteit. Het gekozen tracé biedt de "beste garantie op minder files en minder ongevallen" en het tolsysteem zal de vrachtwagens naar de tunnels sturen die ver van de stad liggen, aldus de SP.A.
De partij klopt zich op de borst dat enkele last-minutewijzigingen aan het tracé onder druk van de SP.A werden doorgevoerd en dankt de actiegroepen voor hun inzet en invloed op het dossier.
Open VLD vindt "euforie ongepast"

"In feite staan we na vijf jaar opnieuw bij de start", vinden de Vlaamse liberale parlementsleden Bart Tommelein en Dirk Van Mechelen. De beslissing van vandaag is volgens hen slechts een eerste stap van een hele lange weg van procedures en vergunning. Als de Vlaamse regering er niet in slaagt om snel een draagvlak bij de Antwerpenaren te vinden voor die keuze, wordt het opnieuw een lange lijdensweg en staan we in 2021 zeker nog in de file", waarschuwt Open VLD.
Van Mechelen vraagt zich ook af hoeveel het project nu gaat kosten, wie het gaat financieren en hoeveel de stad Antwerpen moet bijdragen.Ook is niet duidelijk hoeveel schadevergoeding er nu komt voor de groep Noriant in het dossier over de afgevoerde Lange Wapper.
"Slechtst denkbare tracé", vinden de groenen

De Vlaamse regering pakt volgens Groen uit met een "roetzwarte Valentijn voor de Antwerpenaar" door te kiezen voor een tracé dat het autoverkeer binnen de stad zal zuigen net als heel wat roet en fijn stof.
Groen erkent dat de Vlaamse regering de schade probeert te beperken door een nieuwe tunnel onder het Albertkanaal en maatregelen voor de vervuiling aan het Sportpaleis, maar toch zijn dat slechts lapmiddelen, aldus de groenen. De partij vraagt het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel om vrachtwagens uit de stad te sturen en een snelheidsbeperking op de ring, evenals meer middelen voor openbaar vervoer en nieuwe fietswegen.
VB ziet "politiek stratego in plaats van oplossing"

Volgens Vlaams Belang wordt er "momenteel geregeerd tegen de Antwerpse bevolking" en de partij wil daarover volgende week een debat in het Vlaams Parlement. VB vreest voor zowel de concurrentiepositie van de Antwerpse haven door de tolheffing voor het vrachtverkeer als voor de volksgezondheid in de stad.
Vlaams Belang merkt op dat de Antwerpenaren bij het referendum in 2009 het BAM-tracé al weggestemd hebben. "Door nieuwe fundamentele elementen toe te voegen" denkt VB dat nieuwe juridische procedures het hele project zullen vertragen. Op korte termijn pleit de partij voor het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel en het plaatsen van noodbruggen op de Singel.
"Valentijn met fijn stof en beton", vindt PVDA+
"Een Valentijn gevierd met fijn stof en beton, kan nooit duurzaam zijn", vindt de extreemlinkse partij PVDA+. Die ziet alternatieven in het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel, het aanleggen van de A102, rekeningrijden voor internationaal vrachtverkeer en het overkappen van de ring. De partij merkt ook op dat er in bepaalde wijken nu al meer kinderen met astma zijn dan normaal.