Bron : DE MORGEN
Ann De Boeck − 14/02/14, 06u00
© belga.
De Oosterweelverbinding zal de files rond Antwerpen niet oplossen. Wat er ook wordt beslist vandaag, we zullen nog even lang in de file staan als nu. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse overheid.
De Vlaamse regering wil vandaag eindelijk de knoop doorhakken over het Oosterweeldossier. Naar alle waarschijnlijkheid zal de regering voor het BAM-tracé kiezen. Maar of het nu BAM, Meccano of Oosterweel-Noord is: voor de automobilist maakt de tracékeuze bitter weinig uit. Ook als de ring wordt vervolledigd staan we binnenkort nog even lang in de file als vandaag.
"Zelfs de meest performante scenario's leveren een situatie op met trajecttijden die slechts vergelijkbaar zijn met de bestaande toestand." Dat schrijven de experts van de Dienst Milieueffectrapportagebeheer van de Vlaamse overheid in het plan-MER van de Oosterweelverbinding. "De scenario's kunnen de bestaande doorstromings- en bereikbaarheidsproblemen niet ten gronde oplossen."
Dat betekent niet dat de Oosterweelverbinding helemaal overbodig is. Dankzij Oosterweel kunnen we wel de verwachte aangroei van het autoverkeer tegen 2020 opvangen. "Vandaag vinden veel mensen de situatie al dramatisch, maar in 2020 zouden ze nog veel langer stilstaan. Dankzij de Oosterweelverbinding kunnen we die apocalyptische situatie alvast vermijden", zegt een van de experts.
Als we niets zouden doen, zouden we in 2020 gemiddeld 31 minuten nodig hebben om het Antwerps stadsgewest te doorkruisen. Vandaag zijn dat 21,4 minuten (-31 procent). Geen enkel nieuw tracé slaagt erin om die toename van de files volledig op te vangen. Via het BAM-tracé zou de reistijd in het beste geval, met allerlei flankerende maatregelen, 22,6 minuten bedragen (-27 procent). Via het Meccanotracé 23,6 minuten (-24 procent) en via Oosterweel-Noord 24,2 minuten (-22 procent). In 2020 rijden we sowieso trager dan vandaag.
De beperkte impact doet vragen rijzen bij de wenselijkheid van de infrastructuurplannen. Het Rekenhof schat de kostprijs van de Oosterweelverbinding op 3,25 miljard euro. Kijk je naar het volledige Masterplan 2020 voor Antwerpen, dan is dat bijna 7,5 miljard euro.
|