Infoavond milieuonderzoek op 12 december 2013
De Oosterweelverbinding is een onderdeel van het grotere Masterplan 2020. Met de Oosterweelverbinding wordt de Antwerpse Ring rond gemaakt. Dat moet samen met de andere maatregelen uit het Masterplan 2020 zorgen voor vlotter verkeer, veiligere wegen en een hogere leefkwaliteit.
De Oosterweelverbinding omvat de volgende grote ingrepen:
- de aanleg van een nieuwe toltunnel (1, 2) onder de Schelde met 2x3 rijstroken, van Linkeroever tot Noordkasteel
- de aanleg van vier tunnelpijpen (met telkens twee rijstroken en een pechstrook) onder de dokken tot aan de Ring (4)
- de aanleg van het Oosterweelknooppunt (3) aan Noordkasteel. Dat knooppunt moet de toltunnel verbinden met de vier tunnelpijpen
- de afbraak van het viaduct van Merksem en de aanleg van een een open sleuf met een nieuw op- en afrittencomplex aan Groenendaallaan (5) en aan Schijnpoort (6), en met kleine aanpassingen aan het knooppunt met de E313
- de invoering van een vrachtwagenverbod in de Kennedytunnel (7).
Toelichting resultaten plan-MER
De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel heeft een plan-MER opmaken voor de Oosterweelverbinding. Sinds het inspraakmoment voor dit milieuonderzoek eind 2011, zaten de experts niet stil. Na een eerste onderzoek vielen drie van de acht alternatieven af. In een tweede onderzoek werden de vijf overblijvende alternatieven getest op het vlak van mobiliteit. Vervolgens werden ze getoetst op hun milieueffecten (lucht, geluid, gezondheid, enz.). Deze resultaten worden gepresenteerd op donderdag 12 december om 20 uur. U kan die avond ook vragen stellen.
Praktisch
Welke stappen zijn er al gezet rond het plan-MER?
Om de derde Scheldekruising te kunnen realiseren, is de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) nodig. Ter voorbereiding van dat ruimtelijk uitvoeringsplan werd een plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgemaakt waarin de effecten van de geplande ontwikkeling op het leefmilieu onderzocht werden.
Om dat plan-MER zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, werden de diverse opties in een kennisgevingsdossier voorgesteld. Dit dossier beschrijft ook welke milieueffecten onderzocht zullen worden: gezondheid en veiligheid van de mens, mobiliteit en ruimtelijke ontwikkelingen, bodem, water, lucht, fauna, flora, landschap en geluid.
Het kennisgevingsdossier lag ter inzage van 16 november tot en met 16 december 2011 in alle districtshuizen van Antwerpen. Iedereen kon toen aangeven welke effecten op het milieu extra onderzocht moesten worden en op welke manier. Er konden toen ook voorstellen worden geformuleerd voor mogelijke alternatieven. U kan het kennisgevingsdossier en de bijhorende kaartenbundel nog steeds downloaden.
Op 27 april 2012 publiceerde de Vlaamse dienst Mer de richtlijnennota voor de opmaak van de plan-MER Oosterweelverbinding. De milieudeskundigen kregen de opdracht om een vijf ingesproken alternatieven mee te nemen in hun onderzoek. Lees meer.
Op 26 juli 2012 werd een aanvullende richtlijnennota gepubliceerd. Op 30 mei 2013 volgde een tweede aanvullende richtlijnennota. Een derde en vierde aanvullende richtlijnennota volgden op 30 augustus 2013 en op 28 oktober 2013. Lees meer.