(15/10/2013) Het Antwerps stadsbestuur lijkt meer en meer de adviesbevoegdheid van de districten te negeren. Gemeenteraadslid Joris Giebens (Groen): Op enkele dagen tijd kwamen er maar liefst 3 dossiers naar boven waar de bevoegde districten niet betrokken werden. Vreemd voor een stadsbestuur dat nog geen jaar geleden in haar bestuursakkoord de adviesbevoegdheid van de districten ging uitbreiden en de decentralisatie wou versterken.
Eerste voorbeeld: De tramlijn tot Ekeren komt er niet. Dit op vraag van het district Ekeren, maar aan het feit dat die tram grotendeels door het district Antwerpen zou rijden, wordt totaal voorbijgegaan. Zo krijgt de woonwijk Rozemaai nu ook geen tramverbinding, de tram zou stoppen aan de Havanasite. En het district Antwerpen is hierover gewoon niét geconsulteerd. Men is daar terecht bijzonder verontwaardigd over. Ik zou graag van de Stad horen waarom men dit district niet heeft betrokken.
Marij Preneel, districtsburgemeester van Borgerhout, haalt een tweede frappant voorbeeld aan: Al jaren hameren wij op de schrijnende achterstand in het wegwerken van zwarte punten op gewestwegen. Ik was dan ook blij toen Schepen Kennis ons in de zomer in de pers bijtrad en Minister Crevits vroeg waarop ze eigenlijk nog wachtte. Enkele maanden later blijkt dat de Vlaamse administratie toch in gang is geschoten en dat het nu de stad is die alles vertraagt! Het stadsbestuur wil om onbegrijpelijke redenen alles eerst zelf opnieuw screenen en bijsturen vooraleer het Agentschap Wegen en Verkeer mag starten. Maar de districten zijn daar blijkbaar niet bij nodig. We hebben de bevoegdheden wijkoverleg en publiek domein, dus we mogen het wel gaan uitleggen aan de inwoners van onze stad. Waarom worden we dan niet meer betrokken?
Zelfde verhaal op Linkeroever. Op de middenberm aan het F. Van Eedenplein worden 44 extra parkeerplaatsen voorzien. Ondanks het overduidelijk negatief advies van de commissie openbaar domein. Maar vooral: Hoewel dit overduidelijk een ingreep in de verkeerssituatie van de Beatrijlaan betreft, vroeg het college geen advies aan het district Antwerpen. Dit is nochtans verplicht, aldus Joris Giebens.
Is dit hoe het stadsbestuur de komende jaren de beslissingen wil nemen in Antwerpen?", vragen Joris Giebens en Marij Preneel zich af. Door de districten waar mogelijk te negeren of niet in te lichten, en hen enkel de kastanjes uit het vuur te laten halen wanneer burgers via bewonersvergaderingen op districtsniveau komen klagen? Vragen die Joris Giebens morgen alvast tijdens de raadscommissie aan de bevoegde schepen zal voorleggen.
|