De A102 en een heringerichte R11 vormen samen een nieuwe verbinding tussen het knooppunt E19/A12 in Ekeren en de E19 in Wilrijk.
De nieuw aan te leggen A102 tussen Ekeren en het rondpunt in Wommelgem zal de Antwerpse haven verbinden met de E313/E34 en met de R11, die volledig wordt heringericht. De herinrichting betekent een uitdaging, want ze moet de twee doelstellingen van de R11 in het Masterplan 2020 op een ruimtelijk verantwoorde manier combineren: sluipverkeer aanpakkenen de Antwerpse ring ontlasten.
In de milieueffectenrapportage voor de R11bis zullen een aantal alternatieven onderzocht worden. Van de formele inspraakronde bij de terinzaggelegging van het dossier zal afhangen over welke en hoeveel alternatieven het gaat.
In het kader van de plannen voor de A102 en de R11bis onderzoekt het Agentschap Wegen en Verkeer ook of een verbinding tussen de R11 en de N10 (Boechout) wenselijk is.

Waarom?
De A102 en de vernieuwde R11 pakken het sluipverkeer in de Antwerpse zuidoostrand aan en lossen een aantal structurele files op. Ze ontlasten de E313/E34 tussen Wommelgem en Antwerpen, het knooppunt Antwerpen-Oost en de Antwerpse ring.
Wanneer?
Sinds augustus 2013 loopt de plan-MER-procedure. In september 2013 stelde het Agentschap Wegen en Verkeer de plannen voor de A102 en de R11bis aan het grote publiek voor op een reizende infomarkt in Mortsel, Merksem en Wijnegem. In het najaar van 2013 zal de kennisgevingsnota van het dossier gedurende een maand ter inzage liggen in alle betrokken steden en gemeenten. Alle geïnteresseerde burgers kunnen ze dan inkijken, aangeven wat er volgens hen extra onderzocht moet worden én op welke manier. Ze kunnen ook suggesties doen voor nog te onderzoeken alternatieven. In 2014 zal het eigenlijke milieueffectenonderzoek opstarten dat zal leiden tot het plan-MER-rapport.
Plannen voorgesteld op infomarkt
Ruim 2300 mensen bezochten in september 2013 de reizende infomarkt over de mogelijke aanleg van de A102 en de R11bis. Die was te zien in Mortsel, Merksem en Wijnegem en kaderde in de plan-MER-studie (milieueffectenrapportage) voor die twee nieuwe gewestwegen.
In het najaar van 2013 kan de bevolking haar mening laten horen over de plannen. Dan wordt in alle betrokken steden en gemeenten de kennisgevingsnota voor de A102 en de R11bis ter inzage gelegd. Gedurende één maand kunnen alle geïnteresseerde burgers ze inkijken, aangeven wat er volgens hen extra onderzocht moet worden én op welke manier. Ze kunnen ook suggesties doen voor nog te onderzoeken alternatieven.
De kennisgevingsnota zal ook beschikbaar zijn op deze website en op www.mervlaanderen.be.
Op basis van de resultaten van de kennisgevingsnota en de terinzagelegging zal de dienst MER van de Vlaamse overheid richtlijnen opstellen voor de plan-MER-studie. Daarna kan het eigenlijke milieueffectenonderzoek opstarten, wat zal leiden tot het plan-MER-rapport.
  
|