Geen uitzicht op een tweede spoortoegang, geen directe capaciteitsuitbreiding en geen moderniseringen; in haar afgeslankte meerjarenplan zet de NMBS zowat alle geplande investeringen in de Antwerpse haven on hold. Dit vormt een directe bedreiging voor de toekomst van de Antwerpse haven, liet Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland weten in een brief aan minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille. De Kamer vraagt om een dringende bijsturing.
In de brief, die gisteren ook aan de Commissie Openbare Werken van het Vlaams parlement werd bezorgd, wijst de Kamer op het belang van het spoorvervoer om ook in de toekomst de economische groei en de druk op het hinterlandverkeer op een duurzame manier op te vangen. Vandaar dat de Kamer ook in haar strategisch Routeplan 2020 heel wat nadruk legt op de ontwikkeling van het spoorvervoer.
In de plannen van de NMBS is er nauwelijks nog sprake van nieuwe capaciteit. En daar maken we ons erg grote zorgen over, zegt havenspecialist Stephan Vanfraechem van de Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland. Projecten zoals de Oude Landen en de Krijgsbaan waarvan de uitvoering al gepland was tegen 2017 worden nu zonder enige uitleg uitgesteld naar 2025! Die projecten moesten de extra capaciteit opvangen in afwachting dat de tweede spoortoegang zou worden gerealiseerd. Maar van die tweede ontsluiting is in de NMBS-plannen al helemaal niets meer terug te vinden. Wanneer de economie weer aantrekt dreigt het spoor helemaal dicht te slibben. Vooral voor de haven-logistieke cluster en voor de petrochemie is dat ronduit dramatisch.
De Kamer vraagt dat de NMBS wat de Oude Landen en de Krijgsbaan betreft, zich minstens aan de oorspronkelijke timing van 2017 houdt en ze verwacht ook een duidelijk engagement over de twee spoortoegang. Daarnaast vraagt de Kamer aan de minister om prioritair werk te maken van de automatisering van een aantal verouderde spoorbundels waaronder Oorderen, Berendrecht, Angola, IJsland, Noordzeeterminal en Oudendijkterminal.
Aangezien de Antwerpse haven 5,4 procent van het Belgische bbp vertegenwoordigt en 145.000 gezinnen een inkomen bezorgt, ben ik ervan overtuigd dat de minister hier de nodige aandacht aan zal besteden, besluit Vanfraechem.
Dan wat verder gaan zoeken en ook dit artikel gemist in de GVA
VOKA: "NMBS legt hypotheek op ontwikkeling van de haven"
08/03 ECONOMIE Acht jaar uitstel voor projecten die al gepland waren en zelfs geen sprake meer van een tweede spoortoegang. Voor VOKA is de meerjarenplanning van de NMBS onaanvaardbaar en bedreigt ze de slagkracht van de haven.
In een open brief aan de kersverse federale minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) vraagt VOKA Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland dat de NMBS haar budgetplannen voor de Antwerpse haven zou herzien.
Wij zijn bezorgd, klinkt het in de brief die gisteren ook werd bezorgd aan de Commissie Openbare Werken van het Vlaams Parlement. Dit legt een hypotheek op de verdere ontwikkeling van onze regio en op de Antwerpse haven in het bijzonder.
Nefaste planning
Ja, wij maken ons voor de haven van Antwerpen grote zorgen over het voorstel van meerjareninvesteringsplan van de NMBS, licht Stephan Van Fraeychem (Alfaport en VOKA) toe.
In het plan is nog zeer weinig ruimte voor nieuwe capaciteiten. Projecten zoals de Oude Landen en de Krijgsbaan, waarvan in het vorige meerjarenplan de uitvoering werd vooropgesteld in 2017, worden nu zomaar, zonder motivering, uitgesteld naar 2025! Door die projecten zou zowat 30 procent meer capaciteit zuurstof worden gegeven aan het spoorvervoer van de haven. Dit dan in afwachting van de tweede spoortoegang.
Over die tweede spoortoegang wordt zelfs helemaal niet meer gesproken. Maar alleen al het uitstel van die eerste projecten legt een hypotheek op het spoorvervoer. Dit zal de congestie nog verhogen als de economie zich herpakt en zal nefast zijn voor de havenlogistiek en de petrochemie.
Wij vragen dus dat de NMBS wat de Oude Landen en de Krijgsbaan betreft minstens naar de oorspronkelijke timing terugkeert, aldus nog Van Fraeychem.
Moderniseren
In een eerste reactie wijst volksvertegenwoordiger Bart Martens (sp.a) er op dat een deel van het uitstel te begrijpen is: Antwerpen heeft immers zelf beroep aangetekend tegen de aanvraag voor een bovengrondse verbinding in de Oude Landen. Martens hoopt dat Vlaanderen zal ingaan op het NMBS-aanbod om sommige projecten te prefinancieren.
Het gemeentelijk havenbedrijf geeft geen commentaar op de VOKA-brief, maar betreurt de vertraging van de capaciteitsuitbreiding als haast ontoelaatbaar. Net zoals VOKA vraagt het havenbedrijf dat minstens de broodnodige centen - zon 25 à 30 miljoen - zouden worden voorzien om de totaal verouderde spoorinfrastructuur (bijvoorbeeld seinhuizen) op rechteroever dringend te moderniseren.
PAUL VERBRAEKEN
Foto Bert Hulselmans