De burgemeesters van Kapellen, Kalmthout en Essen krijgen van de Ekerse districtsvoorzitter Koen Palinckx (N-VA) een uitnodiging voor overleg over goederentransporten per spoor via hun grondgebied. ‘Zijn’ district haalde in 1990 het wereldnieuws toen op 21 september een treintankwagen, gevuld met 29 ton van het uiterst gevaarlijke dimetylether, lekte en op de brug in Sint-Mariaburg tot stilstand kwam. Duizenden inwoners verlieten meteen hun woning. Uiteindelijk loste de bedrijfsbrandweer van BASF het probleem op. In 2004 was de grens van Ekeren en de haven opnieuw het toneel van een chemisch incident. Op de Luithagen ging een vrachtwagen, gevuld met vijf ton broom, uit de bocht. De lading lekte op de grond en meer dan honderd omwonenden ademden de dampen in en werden gehospitaliseerd. Duizenden burgers werden geëvacueerd.

‘Maar ondertussen durft blijkbaar niemand gevaarlijke transporten in vraag stellen’, zegt Palinckx. ‘Wij doen dat wel en zullen samen met andere politici uit de regio bij de Antwerpse gouverneur aandringen op overleg op hoger niveau.’

Burgemeester Dirk Van Mechelen (Open VLD) van Kapellen treedt zijn Ekerse collega bij. ‘Momenteel moeten alle chemische spoortransporten door drukke woonkernen over lijn 12 tussen Antwerpen en Roosendaal rijden. Concreet betekent dat dat transporten van de haven van Rotterdam naar Antwerpen altijd door de dorpskernen lopen, met Ekeren als knooppunt.’ Hij betreurt dat de Vlaamse regering de aanleg van goederenspoorlijn 11 begin dit jaar schrapte, want dat had een oplossing kunnen zijn.