In de zomerperiode, en dan vooral vanaf begin Juli tot September kan u vooral langs grote wegen, snelwegen, spoorwegbermen en op stukken braak liggende grond de berenklauw aantreffen. De berenklauw is een plant die oorspronkelijk uit Rusland werd ingevoerd als decoratieve plant. De berenklauw is immers een impressionante plant die gemakkelijk 2 meter hoog kan worden, en vormt witte parapluvormige bloemen die tot wel een halve meter groot kunnen worden. Natuurliefhebbers kwamen echter al snel te weten dat deze plant alles behalve onschuldig is. Het sap dat de stengels en in mindere maten ook de bladeren afscheiden bevat een bijtende stof die in combinatie met de ultraviolette stralen van de zon reageert als een zuur en ernstige brandwonden veroorzaakt op uw huid.
Bij regenweer irriteert de plant veel minder.De artsen noemen de reactie op uw huid fytofotodermatitis. In het sap zitten furocoumarinen,die uw huid overgevoelig maken voor zonlicht (fotosensibilisatie). Na aanraking met de huid merk je niet onmiddellijk iets. Ongeveer 24 uur na het contact met het sapontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensdeontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten.Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan.Het sap van de berenklauw is ook giftig! Er zijn al mensen gestorven nadat een kleinehoeveelheid van het giftige berenklauwsap in hun lichaam terechtkwam via hun mond.Omwille van dit gevaar werd de plant al snel terug uit siertuinen geband. Echter, via de wind verspreidde zich zaden van deze plant, en de plant verwilderde. Hij komt nu voor over heel België. Elk jaar raken mensen, jong en oud, gewond na aanraking met deze plant. Oppassen is de boodschap!
Yoni Proost / 112Antwerpen
Foto's © Yoni Proost
Eigen aanvulling: Reuzenbereklauw is niet gelijk aan de gewone Bereklauw!
Het sap van de planten bevat furocumarine, een sterk geurende, vluchtige olie die je huid overgevoelig maken voor zonlicht (foto-sensibilisatie). Bij de gewone Bereklauw valt dit nogal mee, maar bij de verwante Reuzenbereklauw kan het tot erge brandwonden leiden als je na aanraking met de plant te lang in de zon blijft lopen.