dinsdag 11 oktober 2011, 03u00
Bron : Nieuwsblad
Auteur: (vvb, blg, env)
KAPELLEN - Enkele burgemeesters uit onze regio vragen om op tijd op de hoogte gebracht te worden van transporten met hoogradioactief afval door hun gemeente. ‘Alleen op die manier kan een inschatting gemaakt worden van het risico en kan een doortocht van het gevaarlijk spul geweigerd worden', luidt het.
Samen met negentien andere burgemeesters vragen Willy Minnebo (Groen!) van Zwijndrecht, Patrick Janssens (SP.A) van Antwerpen en Dirk Van Mechelen (Open VLD) van Kapellen om beter geïnformeerd te worden over nucleair transport van het Nederlandse Borssele naar het Franse La Hague door hun gemeente.
De brief vertrok via de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) naar het Federaal Agenschap voor Nuclaire Controle (FANC) en Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.
‘Het is vreemd dat een uitzonderingsbepaling voor het openbaar maken van documenten (op basis van staatsveiligheid) ook ingeroepen wordt tegen burgemeesters die precies moeten instaan voor de handhaving van de veiligheid op het grondgebied van hun gemeente', klinkt het. ‘Tussen de Nederlandse kerncentrale in Borssele en de opwerkingsfabriek van La Hague zijn dit en volgend jaar tien transporten met gebruikte, hoogradioactieve brandstofelementen gepland. Minstens twee transporten hebben al plaatsgevonden, wellicht komt het volgende halverwege oktober.'
Daarom vragen de burgemeesters om een duidelijke regeling over de inzage van de transitvergunningen en dat er een overleg met de burgemeesters van de betrokken gemeenten wordt georganiseerd. Bovendien hekelen de burgemeesters dat Nederland geen transport door dichtbevolkt gebied stuurt, maar wel over gelijkaardig Vlaams gebied wil.
Dirk Van Mechelen was erbij toen in Mariaburg, ter hoogte van het station, drie wagons met chemicaliën omgevallen zijn. 'Lijn 12 is een zeer drukke verbinding, langs druk bebouwde gebieden. Na het transport van juni heb ik de minister en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle aangeschreven om te vragen of het verantwoord is om dit nucleair afval te transporteren, gelet op het feit dat dit in de meeste landen niet meer gebeurt en of de minst risicovolle modi daar niet voor kunnen gebruikt worden. Nu gaat het transport dwars door België. Net voor zo'n transport zal plaatsvinden, krijgen we als burgemeester een brief met de vraag om onze hulpdiensten paraat te houden. Als burgemeester draag je de eindverantwoordelijkheid voor je grondgebied. In dat opzicht is het meer dan nodig dat hierover een tegensprekelijk debat wordt gevoerd.'
|