Van onze redacteur
Vanavond rijdt een trein met hoogradioactief nucleair afval door Vlaanderen, maar eigenlijk mag u dat niet weten. Wat er precies inzit, mag zelfs uw burgemeester niet weten.
Het gaat om een grote hoeveelheid gebruikt uranium, van de Nederlandse kerncentrale in Borssele op weg naar de Franse opwerkingsfabriek van La Hague. In de Nederlandse transportvergunning kan elke internetgebruiker bovendien lezen dat de trein niet door dichtbevolkt gebied mag. De Belgische vergunning krijgt vrijwel niemand te zien, maar ze laat in ieder geval toe dat de uraniumtrein, net als een eerder transport in mei, dwars door Antwerpen, Gent en Kortrijk rijdt. Zowat alle burgemeesters van de gemeenten waar de trein kan passeren ondertekenden een kwade brief daarover die intussen tot bij de minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD), is geraakt.
Ingrid Pira (Groen!), burgemeester van Mortsel, ziet drie problemen: ‘Die transporten zijn gevaarlijk, we vragen ons af of ze wel nuttig zijn –Nederlands afval dat naar Frankrijk gaat, wat hebben onze burgers daaraan?– en we vinden het een schande dat een burgemeester, die de veiligheid in zijn stad moet garanderen, niet eens de vergunning mag zien.'
Hoe gevaarlijk is die kernafvaltrein? Niet, zolang er niets gebeurt. En zelfs dan. In de Nederlandse vergunning staat in detail hoe lang de trein in brand mag staan, hoe hard hij mag botsen of ontsporen voor er noemenswaardige straling vrijkomt. Maar stél dat hij een uurtje langer staat te smeulen, harder botst, of door een Anders Breivik vanop het perron van Berchem met een raketwerper onder vuur genomen wordt, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
Jean-Pierre De Greef, veiligheidsexpert op het kabinet van de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A), verwijst naar een mini-incident vorige week bij Belgoprocess in Dessel, waar enkele grammen gemorst plutonium leidden tot de evacuatie van enkele lokalen en de grondige ontsmetting van de drie personen die in de buurt stonden: geen burgemeester die weet wat hij in zo'n geval moet doen.