Bron : De Tijd
Het bouwconsortium Noriant mag de helft van de geplande Oosterweelverbinding bouwen die de Antwerpse ring moet sluiten. Het gaat om een toltunnel onder de Schelde en het op- en afrittencomplex die de bereikbaarheid van de haven moet verbeteren.
Voor het tweede deel van de Oosterweelverbinding - de nieuwe tunnels onder de dokken die de ter ziele gegane Lange Wapperbrug vervangen - wordt een nieuwe aanbestedingsprocedure opgestart. De Vlaamse regering maakte de nieuwe etappe in de Oosterweelsaga vrijdag bekend.
Noriant, een consortium van bouwbedrijven als CFE, Besix, Cordeel, Vinci en Jan De Nul, was in 2008 aangeduid door de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) om het Oosterweelproject te realiseren: een 15 km lange verbinding die de Antwerpse ring rondmaakt. Pronkstuk zou een dubbeldekviaduct worden, met pijlers hoger dan de kathedraal. De bouwvergunning lag binnen handbereik.
Maar het vervolg is bekend: de Lange Wapper werd weggestemd en de Vlaamse regering begroef in september vorig jaar de brug. Nieuwe tunnels kwamen in de plaats.
De Vlaamse regering splitst het Oosterweelproject nu in twee. Het deel op de linkeroever waar geen discussie over was (de tunnel onder de Schelde en het Oosterweelknooppunt) en het herziene deel op de rechteroever van de Schelde. Het eerste deel mag Noriant bouwen.
Voorwaarde is wel dat Europa zich akkoord verklaart. Dat is niet vanzelfsprekend, want de opdracht waarvoor Noriant als uitverkoren bouwconsortium werd gekozen, is gewijzigd. Het Rekenhof had de Vlaamse regering al gewaarschuwd dat het scenario het gelijkheidsprincipe tussen de kandidaat-bieders in het gedrang brengt. Maar de Vlaamse regering kiest toch voor het scenario. Er zijn wel clausules opgesteld die voorkomen dat Noriant een schadevergoeding eist voor het mislopen van de hele opdracht (inclusief Lange Wapperbrug).
De realisatie van de Oosterweelverbinding op de rechteroever (rode kleur) belooft overigens ook een zware dobber te worden. Bijna alle ruimtelijke procedures moeten heropgestart worden en het project heraanbesteed. Hamvraag blijft ook of en hoe de Oosterweelverbinding (3 miljard euro) gefinancierd geraakt. De Vlaamse regering wil in 2020 de nieuwe Antwerpse ring inrijden.

|