Stad Antwerpen beraadslaging/proces verbaal
District Ekeren Kopie
Districtscollege
Samenstelling: de heer Ronny Kruyniers, voorzitter; de heren Koen Palinckx, Christophe Thomas, mevrouw Sabine Coene, districtsschepenen; mevrouw Karin Nauwelaerts, districtssecretaris,
Zitting van woensdag 20 april 2011
bureaubesluit: 1533 van woensdag 20 april 2011
Ekeren A-Punt 15 Laar. SWOU007080. Aanleg fietspad (tussen burgemeester Eduard Waghemansbrug en Kluislaan). Definitief ontwerp. Districtsontwikkelingsfonds. Goedkeuring. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 1533)
Agendapunt, bureau, gewone zitting, 23/08/2005, jaarnummer 2247
Auteur: Daniel Jacops
Motivering
Voorgeschiedenis
Fases Actie Datum Jaarnummer
overeenkomst met NMBS voorstel bureau goedkeuring districtsraad 12 oktober 2004 en 25 oktober 2004 2715 en 1143
Zwevend fietspad onderzoeken vraag bureau 7 december 2004 3414
voorontwerpen voorleggen aan omwonenden goedkeuring bureau 23 augustus 2005 2247
jeugdparagraaf advies jeugdraad 1 september 2005 ---
seniorenparagraaf advies seniorenraad 7 september 2005 ---
inspraak bewoners informatieavond 13 september 2005 ---
definitief ontwerp goedkeuring bureau 15 december 2005 3731
goedkeuring bestek SW/OD/05/4507 voorstel bureau
goedkeuring districtsraad 9 mei 2006 22 mei 2006 1485 648
aanbesteding 4 augustus 2006 aanbesteding zonder gevolg goedkeuring college 14 december 2006 3836
Districtsontwikkelingsfonds werkingsprincipe goedkeuring college 4 juli 2008 8499
aankoop loten 4, 5, 5a en 6 voorstel college goedkeuring gemeenteraad 21 januari 2011 28 februari 2011 1180 145
HST-werken
Bij de opmaak van het tracé voor de hogesnelheidstrein (HST) doorheen België was duidelijk dat dit voor een aantal gemeenten meer dan omvangrijke gevolgen zou hebben. De doortocht van de Hoge Snelheidslijn (HSL) zou stedenbouwkundig of landschappelijk een ingreep vereisen om het tracé en de breuk in het weefsel aanvaardbaar te maken.
SST-fondsDaartoe besliste de regering om een SST-fonds op te richten met de verplichting om de doortocht in die gemeenten aan de hand van 'urbanistische maatregelen' te compenseren. Deze verplichtingen zijn opgenomen in de overeenkomst van 7 augustus 1991 tussen de NMBS en de Belgische Staat en in haar bijvoegsel nr.2 van 5 november 2001 en houden in dat de NMBS dient in te staan voor de uitvoering en de ten lastenneming van werken van urbanistische en/of landschappelijke aard (rubriek 4 - artikel 4 van de genoemde overeenkomst).
Voor de stad Antwerpen is in het fonds ondermeer voor het district Ekeren een fonds voorzien van 7 800 000,00 BEF (prijsniveau januari 1991 - ABEX415). Omgerekend naar het prijsniveau juli 2004 (ABEX 579) komt dit neer op een geactualiseerd bedrag van 10 882 000,00 BEF of 269 768,00 EUR.
Overeenkomst met NMBS
Voor de aanleg van het fietspad Laar sloot het districtsbestuur Ekeren een overeenkomst af met NMBS waarin de modaliteiten zijn uitgewerkt voor de aanleg en de financiering van het fietspad Laar.
De overeenkomst met NMBS bepaalt onder meer het volgende:
1 (artikel 2) de stad Antwerpen (district Ekeren) is bouwheer en opdrachtgever van de werken en neemt derhalve de taken op zich die hieraan normaliter verbonden zijn zoals het verwerven van de benodigde terreinen, het opstellen en indienen van de benodigde bouwaanvraag, de studie, de aanbesteding en de verdere opvolging van de werken;
2 (artikel 3) het totaalbedrag ten laste van NMBS wordt gelimiteerd tot maximaal forfaitair 269 768,00 EUR. Na de aanbesteding zal het werk toegewezen worden aan de laagste regelmatige inschrijver voor het bedrag A (exclusief btw). Indien het eindbedrag van de werken lager is dan het gelimiteerd bedrag zal het resterende saldobedrag integraal behouden blijven binnen het SST-fonds. De stad Antwerpen (district Ekeren) kan op eigen initiatief andere projectvoorstellen aan de NMBS ter goedkeuring voorleggen voor de verdere invulling van het resterende saldobedrag. De projectvoorstellen vallen onder deze overeenkomst. Er dienen geen aparte overeenkomsten afgesloten te worden;
3 (artikel 4) het overeengekomen aandeel van NMBS, en eventueel dit van het districtsbestuur, wordt door de aannemer rechtstreeks gefactureerd aan en betaald door de betrokken partij(en). Deze facturaties gebeuren naargelang de werken vorderen en na goedkeuring van de vorderingsstaten en de afrekening door de stad Antwerpen.
De districtsraad keurde de overeenkomst goed in zitting van 25 oktober 2004 (jaarnummer 1143) goed.
Het districtscollege van Ekeren keurde op 15 december 2005 (jaarnummer 3731) het definitief ontwerp voor het uitvoeren van de aanleg van een tweerichtingsfietspad en overbruggen van een waterloop in het Laar goed en gaf opdracht aan het bedrijf stadsontwikkeling om:
1 een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning op te maken;
2 de aanbestedingsdocumenten op te maken.
De districtsraad keurde op 22 mei 2006 (jaarnummer 648) het bestek goed en machtigde het districtscollege om een openbare aanbesteding uit te schrijven.
De aanbesteding ging door op 4 augustus 2006.
Het districtscollege besliste op 14 december 2006 om de aanbesteding zonder gevolg te laten omdat:
1 de laagst regelmatige inschrijver de beschikbare budgetten overschrijdt;
2 de werving van de grond nog niet was voltooid en de stedenbouwkundige vergunning nog niet was verkregen werd de gestandsdoeningstermijn overschreden.
Het college besliste op 2 juni 2006 (jaarnummer 6203) om een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in te dienen bij de afdeling ROHM Antwerpen, cel ruimtelijke ordening.
Op 28 november 2006 werd de stedenbouwkundige vergunning toegekend en was geldig tot 28 november 2008.
Op 28 februari 2011 (jaarnummer 145) keurde de gemeenteraad de aankoop van de stroken grond goed.
Feiten en context
Nu de aankoop van de gronden bijna rond is wenst het districtscollege het project fietspad Laar (tussen Burgemeester Eduard Waghemansbrug en de Kluislaan) alsnog aan te leggen en gaf opdracht om voor de uitvoering de nodige documenten op te maken. Het bedrijf stadsontwikkeling maakte voor deze werken een nieuw definitief ontwerp op en legt dit ter goedkeuring voor.
Fasering
Het districtscollege keurt het definitief ontwerp goed en geeft opdracht aan het bedrijf stadsontwikkeling om:
1 de aanbestedingsdocumenten op te maken;
2 een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in te dienen.
Het college keurt de aanbestedingsdocumenten goed en machtigt het districtscollege van Ekeren om mee in zijn naam de aanbestedingsprocedure in te stellen. Het districtscollege van Ekeren keurt de aanbestedingsdocumenten goed en stelt de wijze van gunning vast. Op basis van het aanbestedingsverslag legt het college zijn aandeel in de werken vast en machtigt het districtscollege van Ekeren om mee in zijn naam op te treden bij de gunning en de uitvoering van de werken.
Het districtscollege van Ekeren gunt de opdracht en verzendt, nadat alle goedkeuringen bekomen zijn, de gunningsbrief en het aanvangsbevel.
Juridische grond
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met het besluit van de gemeenteraad van 20 maart 2000 (jaarnummer 619), aangepast bij het gemeenteraadsbesluit van 21 oktober 2002 (jaarnummer 2307), kregen de districten de bevoegdheid over het decentraal publiek domein, groenvoorziening en openbare werken.
Stedenbouwkundige vergunning
Bijzonder procedure
In uitvoering van artikel 4.7.1.§1 en artikel 4.7.26.§1 van de ‘Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening' worden de stedenbouwkundige vergunningen, voor handelingen van algemeen belang of voor aanvragen ingediend door publiekrechtelijke of semipublieke rechtspersonen, afgeleverd door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar binnen de bijzondere procedure.
Districtsontwikkelingsfonds
Het college keurde op 4 juli 2008 (jaarnummer 8499) de werkingsprincipes voor het districtsontwikkelingsfonds goed. Het districtsontwikkelingsfonds financiert voor de helft de kosten, volgens het principe van 1,00 EUR voor 1,00 EUR. De uiteindelijke kostprijs van de projecten, na ontvangst en aftrek van eventuele subsidies, wordt evenredig verdeeld tussen de stad en het district, op basis van de goedgekeurde eindafrekening. De stad voorziet een uitgavencode zodat het project voor 100% wordt gefinancierd.
De districten schrijven in de begroting een toelagecode in, om hun aandeel in de kosten te kunnen betalen aan de stad. De stad neemt op haar beurt een ontvangstcode op, om de inbreng van de districten te kunnen innen.
Advies
Inspectie financiën
Het advies van inspectie financiën is niet vereist omdat de goedkeuring van een definitief ontwerp nog geen directe financiële gevolgen heeft.
Districtsontwikkelingsfonds
De werken komen in aanmerking voor prefinanciering en medefinanciering in het kader van het districtsontwikkelingsfonds (DOF). Op basis van de goedgekeurde eindafrekening betaalt het district, via een dotatie, zijn aandeel in de werken (50%) aan het stadsbestuur.
Argumentatie
Het ontwerp voorziet een dubbelrichtingsfietspad dat aangelegd wordt aan de even kant van de straat. Om het fietspad aan te leggen voorziet men in de gracht een keerwand uit beton waarna de ruimte tussen de straat en de keerwand opgevuld wordt met aarde. Zo ontstaat een verbreding van de weg waarop het fietspad kan aangebracht worden.
Voor de aanleg van het fietspad Laar maakte het bedrijf stadsontwikkeling een nieuw definitief ontwerp op.
Het fietspad wordt 2,50m breed en bestaat uit een rode koolwaterstofverharding. De schrikstrook van 0,42m wordt aangelegd in grijze betonstraatstenen en voor de boordsteen wordt een type gekozen van 0,2m hoog, dit om de veiligheid van de fietsers te garanderen. Tevens wordt voor de veiligheid van de fietsers op de keerwand (zijde gracht) een hekwerk voorzien. Het fietspad sluit aan op het bestaande fietspad.
Gezien de beperkte wijziging ten opzichte van het vorige goedgekeurde plan (betonnen keerwand in plaats van heipalen) werden er geen nieuwe adviezen gevraagd. Het bedrijf stadsontwikkeling stelt voor om het definitief ontwerp (20 april 2011) voor de aanleg van een fietspad in het Laar (tussen Burgemeester Eduard Waghemansbrug en de Kluislaan) goed te keuren.
De ruwe raming voor de werken bedraagt 300 000,00 EUR (inclusief 21% btw) waarvan 269 768,00 EUR ten late van NMBS en 30 232,00 EUR ten laste van de stad (50% DOF) en het district (50%).
Openbare verlichting
Het plaatsen van openbare verlichting is in onderzoek.
Stedenbouwkundige vergunning
Voor deze werken is een stedenbouwkundige vergunning vereist omdat men over de gracht een nieuw stuk fietspad gaat aanleggen.
Besluit
Artikel 1
Het districtscollege keurt het definitief ontwerp (8 april 2011) voor het aanleggen van een fietspad in het Laar (tussen Burgemeester Eduard Waghemansbrug en de Kluislaan) goed.
|