Gemeenteraad beraadslaging/proces verbaal
Kopie
Samenstelling: de heer Patrick Janssens, burgemeester-voorzitter; de heren Robert Voorhamme, Philip Heylen, Ludo Van Campenhout, mevrouw Leen Verbist, de heren Marc Van Peel, Luc Bungeneers, Guy Lauwers, mevrouw Monica De Coninck, schepenen; de heer Staf Neel, mevrouw Hilda Vienne, de heren Johan Van Brusselen, Bob Hulstaert, Filip Dewinter, mevrouw Nahima Lanjri, de heer Jan Penris, mevrouwen Tanja Smit, Ann Coolsaet, de heren Hugo Verhelst, Erwin Pairon, Claude Marinower, Gerolf Annemans, mevrouwen Kathleen Van Brempt, Freya Piryns, Caroline Drieghe, de heren Youssef Slassi, Wim Wienen, mevrouw Suzette Verhoeven, de heren George Ver Eecke, Ergün Top, Staf Wouters, mevrouw Chris Calluy, de heer Hugo Coveliers, mevrouwen Anke Van dermeersch, Fauzaya Talhaoui, Maya Detiège, de heren Karim Bachar, Bart De Wever, mevrouw Güler Turan, de heer Jurgen Verstrepen, mevrouw Annick De Ridder, de heren Bruno Valkeniers, Sener Ugurlu, mevrouwen Fatma Akbas, Greet van Gool, de heer Bart Martens, mevrouw Eva Mangelschots, de heer Frank Hosteaux, mevrouw Suzy Lismont-Cools, de heer Toon Wassenberg, mevrouw Peggy Pooters, de heer Jo Vermeulen, mevrouw Eva Wuyts, de heren Seppe De Blust, Wim Van Osselaer, raadsleden;
de heer Roel Verhaert, stadssecretaris.
Openbare zitting van 2 mei 2011
Iedereen aanwezig behalve mevrouw Freya Piryns, de heren George Ver Eecke, Hugo Coveliers, mevrouw Maya Detiège, de heer Bart De Wever, mevrouw Annick De Ridder, raadsleden.
gemeenteraadsbesluit: 629 van maandag 2 mei 2011
Stadsontwikkeling A-Punt
44 Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Steenstraat. Ontwerp. Voorlopige vaststelling. Goedkeuring. Concretisering beleidsrichtlijn (Jaarnummer 629)
Op 19 november 2010 (jaarnummer 14155) nam het college kennis van het voorontwerp-RUP Steenstraat met het oog op het inwinnen van de adviezen (plenaire, GECORO, districtsraad). Met de verwerking van deze adviezen besliste het college in zitting van 8 april 2011 (jaarnummer 3605) , als volgende stap in de procedure tot opmaak van het RUP, om de gemeenteraad voor te stellen het ontwerp voorlopig vast te stellen.
Agendapunt, college, gewone zitting, 19/11/2010, jaarnummer 14155
Auteur: Sandra Vanveldhoven
Motivering
Voorgeschiedenis
Het bijzonder plan van aanleg (BPA) nummer 1/3a - Hagelkruis en omgeving werd op 12 mei 1993 met een ministerieel besluit goedgekeurd.
Stap Datum
collegebesluit: proces- en richtnota 11 september 2009 (jaarnummer 12685)
collegebesluit: kennisneming voorontwerp- RUP Steenstraat 19 november 2010 (jaarnummer 14155)
districtsraad: advies 20 december 2010 (jaarnummer 1594)
GECORO: advies 5 januari 2011
plenaire vergadering en adviezen 25 januari 2011
collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om 8 april 2011 (jaarnummer 3605)
gemeenteraad: voorlopige vaststelling ontwerp-RUP 2 mei 2011
openbaar onderzoek 16 mei 2011 tot en met 14 juli 2011
collegebesluit: sluiting openbaar onderzoek
GECORO advies
collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om RUP definitief vast te stellen
gemeenteraad: definitieve vaststelling
deputatie: goedkeuring
In zitting van 8 april 2011 (jaarnummer 3605) besliste het college de gemeenteraad voor te stellen het ontwerp-RUP voorlopig vast te stellen.
Feiten en context
Een groot deel van het centrum van Ekeren werd in de jaren negentig opgenomen in het gemeentelijk bijzonder plan van aanleg nr1/3a ‘Hagelkruis en omgeving'. Dit BPA heeft een conserverend karakter. Het is in essentie gericht op de continuering en versterking van de bestaande kwaliteiten van de bebouwde omgeving, onder andere getypeerd door het kleinschalige woonweefsel.
Voorliggend ruimtelijk uitvoeringsplan betreft een beperkte herziening voor twee zones van dit BPA. Het RUP Steenstraat is gericht op het vervolledigen van het huidige woonweefsel in twee deelgebieden waarvoor in het BPA geen ontwikkelingsmogelijkheden golden.
Een eerste deelgebied betreft een beperkte aanvulling van de bebouwing in de woonstraten Klein Hagelkruis en Beenhouwerstraat waarvoor het BPA ‘1/3a Hagelkruis en omgeving' een invulling als openbaar park voorzag.
Het tweede deelgebied laat een ontwikkeling toe voor een verwaarloosd binnengebied in het zuiden van het centrum waarvoor het bestaand BPA een invulling als tuin voorziet. Een herziening voor dit laatste deelgebied werd eerder in 2004 gestart en werd sinds onthouding van ministeriële goedkeuring in februari 2008 geëvalueerd en bijgestuurd.
Juridische grond
Artikel 2 . 2 . 13 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering op 15 mei 2009, die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP).
MER
Met de goedkeuring van het besluit betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma's door de Vlaamse regering op 12 oktober 2007, moet de initiatiefnemer van een plan met - mogelijk - aanzienlijke milieueffecten, zoals bijvoorbeeld ruimtelijke uitvoeringsplannen, deze milieueffecten en eventuele alternatieven in kaart brengen.
Watertoets
Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, artikel 8 , § 1 en 2.
Besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, artikel 2 en 4;
Bij het Besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de in de watertoets in bijlage IX tot XV opgenomen kaarten.
Advies
Districtsraad
Op 20 december 2010 (jaarnummer 1594) verleende de districtsraad gunstig advies voor het voorontwerp-RUP Steenstraat.
GECORO
Het voorontwerp-RUP Steenstraat werd toegelicht tijdens de GECORO-zitting van 5 januari 2011. Naar aanleiding van dit advies werd het voorontwerp-RUP Steenstraat aangepast.
Plenaire vergadering
Op 25 januari 2011 werd een plenaire vergadering georganiseerd met de deputatie, de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar en de andere adviserende diensten, zoals opgelegd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Deze adviezen waren gunstig tot gunstig mits voorwaarden. Naar aanleiding van deze adviezen werd het voorontwerp-RUP Steenstraat aangepast.
Argumentatie
Belangrijkste veranderingen ten opzichte van de bestaande juridische toestand:
- uitbreiding van de stedenbouwkundige voorschriften in Zone voor Wonen (Wo1) opdat aan veranderde wensen inzake woonoppervlakte en warmte-isolatie kan voldaan worden;
- de Zone voor openbaar buurtgroen tussen Klein Hagelkruis en Beenhouwersstraat wijzigt in de Zone voor Wonen (Wo3) waardoor bebouwing met woningen mogelijk wordt;
- de bebouwingsvoorschriften voor binnenplaatsen en tuinen in Zone C voor Woningen wijzigt zodat bebouwing in de tuin mogelijk wordt.
Aanpassingen aan het voorontwerp-RUP Binnenstad
Op basis van de adviesronde voor het voorontwerp-RUP Steenstraat zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd in het voorontwerp met het voorliggende ontwerp-RUP Steenstraat als resultaat. Het betreft in hoofdzaak:
- toevoeging van een opgave van de voorschriften die strijdig zijn met het ruimtelijk uitvoeringsplan en die opgeheven worden, conform Artikel 2 . 2 . 2 . van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;
- toevoeging van een register van de percelen waarop een bestemmingswijziging wordt doorgevoerd die aanleiding kan geven tot planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade, conform Artikel 2 . 2 . 2 . van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Het register is grafisch opgenomen;
- verduidelijkingen in de stedenbouwkundige voorschriften in functie van de interpretatie en beoordeling;
- verduidelijking van duurzaamheidsaspecten in de stedenbouwkundige voorschriften en de toelichtingsnota;
- uitbreiding van de stedenbouwkundige voorschriften voor de Zone voor Wonen (Wo4) en de Zone voor Wonen (Wo3). Met name de inrichting van de onbebouwde ruimte is verder uitgewerkt;
- aanpassing van de voorschriften voor Zone voor Wonen (Wo5) in het geval dat tot nieuwbouw wordt overgegaan.
MER-screening
aanvraag adressen adviesinstanties 27 oktober 2009
aanvraag advies bij adviesinstanties 18 november 2009
rappelbrief aanvraag advies adviesinstanties 18 december 2009
verzending screeningsdossier naar dienst MER 24 december 2009
beslissing dienst MER 6 januari 2010
MER
Op 6 januari 2010 besliste de dienst MER (Vlaams gewest, departement leefmilieu, natuur en energie) dat het plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.
Watertoets
In toepassing van artikel 8 van het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003 moeten alle uitvoeringsplannen worden onderworpen aan een watertoets. Voor dit plan werd de watertoets onderzocht.
Het noordelijk deelgebied is niet gelegen in overstromingsgevoelig gebied. Er wordt niet verwacht dat de realisatie van het deelgebied in negatieve effecten zal resulteren voor de waterhuishouding.
Voor het zuidelijk deelgebied werd in het verleden aan VMM/Afdeling Water om advies gevraagd over de overstromingsgevoeligheid. Deze dienst gaf aan dat het plangebied als overstromingsgevoelig wordt beschouwd. Een watertoets is uitgevoerd. Een gebiedsgerichte ecostudie voor de waterhuishouding heeft geresulteerd in bevindingen en aanbevelingen over de waterhuishouding. In functie van de toegelaten ontwikkelingen is het waterbeheer uitgewerkt en verwerkt in het RUP Steenstraat.
Besluit
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed
Stemden ja: sp.a, CD&V/N-VA, Open VLD
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang-Vlott en Groen!
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Steenstraat, district Ekeren, voorlopig vast. Dit ontwerp bestaat uit een grafisch plan, stedenbouwkundige voorschriften, een plan bestaande feitelijke en juridische toestand, een toelichtingsnota en een register van percelen waarvoor planbaten, planschade, kapitaalschade of gebruikersschade kan verschuldigd zijn. Het ontwerp overschrijft gedeeltelijk het bijzonder plan van aanleg (BPA) nummer 1/3a - Hagelkruis en omgeving dat op 12 mei 1993 werd goedgekeurd.
|