College van burgemeester en schepenen beraadslaging/proces verbaal
Samenstelling: de heer Patrick Janssens, burgemeester; de heren Robert Voorhamme, Philip Heylen, Ludo Van Campenhout, mevrouw Leen Verbist, de heren Marc Van Peel; Luc Bungeneers, Guy Lauwers, mevrouw Monica De Coninck, schepenen; de heer Roel Verhaert, stadssecretaris.
Zitting van vrijdag 15 april 2011
Georganiseerd onder de vorm van een digitaal college
Iedereen aanwezig, behalve de heer Patrick Janssens, burgemeester; de heer Robert Voorhamme; mevrouwen LeenVerbist, Monica De Coninck; schepenen; de heer Roel Verhaert, stadssecretaris.
Het voorzitterschap wordt waargenomen door de heer Guy Lauwers, schepen.
De heer Marc De Bens, plaatsvervangend stadssecretaris.
collegebesluit: 3959 van vrijdag 15 april 2011
Stadsontwikkeling B-Punt
34 Stedenbouwkundige vergunning - district Ekeren - Donkweg- Argentiniëlaan zonder nummer (zn). Aanleg dubbelrichtings fietspad. Bijzondere procedure. Gunstig advies. Goedkeuring. (Jaarnummer 3959)
Agendapunt, college, gewone zitting, 17/01/2001, jaarnummer 121
Auteur: Luc Jacobs
Motivering
Feiten en context
Er werd een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend bij het Agentschap R-E Antwerpen - Ruimtelijke Ordening, in toepassing van bijzondere procedure van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
De gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar verzoekt het college om een advies uit brengen over de aanvraag.
Aanvrager: Provinciebestuur Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen.
Ligging van het perceel: Donkweg - Argentiniënlaan zn, Ekeren-Antwerpen.
Kadastrale gegevens: (afd. 4) sectie nr. 0, (afd. 17) sectie nr. 0, (afd. 35) sectie nr. 0.
De aanvraag omvat: aanleg dubbelrichtings fietspad.
Ontvangst adviesvraag: 9 februari 2011. Dossiernummer: 2011823.
Fasering
Procedurestap Datum
Ontvangst adviesvraag 9 februari 2011
Opening openbaar onderzoek 15 februari 2011
Afsluiten openbaar onderzoek 17 maart 2011
Juridische grond
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en zijn uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Het ministerieel besluit van 19 juni 2008 waarbij werd vastgesteld dat de stad Antwerpen voldoet aan de vijf voorwaarden van artikel 193, § 1 van het decreet van 18 mei 1999. Dit besluit werd op 8 juli 2008 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
De bijzondere procedure van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt het volgende:
- als de aanvrager een publiekrechtelijk persoon is of wanneer de aanvraag betrekking heeft op werken, handelingen of wijzigingen van algemeen belang, wordt de aanvraag ingediend bij en wordt de beslissing genomen door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar;
- het college brengt zijn advies uit binnen 30 dagen na ontvangst van de adviesvraag;
- wordt deze termijn niet in acht genomen, dan kan aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan;
- indien een openbaar onderzoek moet georganiseerd worden, dan gaat de adviestermijn in op de dag waarop het openbaar onderzoek werd afgesloten.
Stedenbouwkundige gegevens uit de plannen van aanleg, de ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen).
Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaalculturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het gewestplan.
Gemeentelijke verordeningen
De gemeentelijke bouw- en woningverordening, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 26 maart 1986 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 21 mei 1986.
De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening raamprostitutie, goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 17 december 2009 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 maart 2010.
De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie, goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 1 oktober 2010.
Andere voorschriften
Geen.
Advies
Op 17 februari 2011 werd advies gevraagd aan de lokale politie/verkeerspolitie. Zij brachten tot op heden geen advies uit.
Op 17 februari 2011 werd advies gevraagd aan stads- en buurtonderhoud/groen en begraafplaatsen. Zij brachten advies uit op 9 maart 2011 met referentie SB/GB/EL/00156/11. Het advies is gunstig.
Op 17 februari 2011 werd advies gevraagd aan stadsontwikkeling/ruimte, mobiliteit en erfgoed/mobiliteit.
Zij brachten advies uit op 25 februari 2011 met referentie 1100111. Het advies is voorwaardelijk gunstig.
Argumentatie
Overeenkomstig het besluit van 5 mei 2000 van de Vlaamse regering, zoals gewijzigd, betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsaanvragen, moet de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning openbaar gemaakt worden als de werken en/of handelingen betrekking hebben op:
artikel 3, § 3, 2°: het oprichten en wijzigen van infrastructuurwerken met een lengte van meer dan 200 meter.
De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd openbaar gemaakt van 15 februari 2011 tot 17 maart 2011 overeenkomstig de bepalingen van voornoemd besluit inzake de openbaarmaking. Het proces-verbaal van openbaar onderzoek werd opgesteld op datum van 18 maart 2011.
Inventaris van de bezwaarschriften
Er werden binnen de termijn van het openbaar onderzoek twee individuele bezwaarschriften ingediend, voornamelijk handelend over:
- de versnippering in het natuurgebied "De Oude Landen" door het plaatsen van een draadafrastering van 1,70 m hoogte, de overbrugging van de aanwezige beken en de impact van de openbare verlichting op de fauna en flora van het vermelde natuurgebied;
- de mogelijkheid van de aanleg van een fietsersbrug over spoorlijn 12.
Bespreking van de bezwaarschriften
- de aanvraag werd ter advies voorgelegd aan de stedelijke groendienst die een gunstig advies uitbracht. Er wordt bijgevolg geoordeeld dat de aanvraag geen onoverkomenlijke hinder zal veroorzaken voor de plaatselijke fauna en flora. Het bezwaar is ontvankelijk doch ongegrond;
- een mogelijke aanleg van een fietsbrug maakt geen deel uit van deze aanvraag en kan bijgevolg niet beoordeeld worden. Het bezwaar is ontvankelijk doch ongegrond.
Toetsing aan de wettelijke en reglementaire verordeningen
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestplan, zoals hoger omschreven. De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van de gemeentelijke bouw- en woningverordening. Het ontwerp voldoet hieraan.
Beoordeling
De aanvraag betreft het aanleggen van een fietspad langs de spoorweglijn Antwerpen - Essen. Het nieuwe fietspad komt tussen de Veltwijcklaan en het viaduct van de A12 aan de wijk Luchtbal. Het betreft een dubbelrichtingsfietspad dat de link zal maken tussen het centrum van Ekeren en de wijk Luchtbal en kadert binnen de realisatie van de ontbrekende schakel in het plaatselijk fietspadennetwerk.
Het traject, dat opgedeeld is in drie segmenten (Veltwijcklaan-Donkweg; Donkweg-Argentiniëlaan & Argentiniëlaan-viaduct A12), takt zich volledig aan aan bestaande fietspaden en zorgen als dusdanig voor een betere en veiliger doorstroming van het fietsverkeer in de noordrand van Antwerpen.
Het plangebied van de aanvraag is gelegen volgens het gewestplan in zowel woongebied, parkgebied en natuurgebied. Er wordt geoordeeld dat voor elk van deze bestemmingen het voorwerp van een fietspad voldoet aan de bestemmingsvoorschriften.
Gezien de minimale impact en het bijhorende advies van de stedelijke groendienst inzake het milieu-aspect kan geoordeeld worden dat er geen onoverkomenlijke hinder zal ontstaan voor de plaatselijke fauna en flora. De aanvraag is bijgevolg vatbaar voor vergunning.
Conclusie
Gunstig.
Besluit
Artikel 1
Het college beslist het gunstig advies zoals geformuleerd in de argumentatie goed te keuren voor een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning van Provinciebestuur Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22 te Antwerpen.
|