Leer van gisteren, droom van morgen en leef vandaag.
Vandaag mogen er geen filialen gesloten worden. Weg is weg.
Alhoewel. De tramlijnen die overal werden vervangen door buslijnen zijn nu aan hun comeback. Moesten ze niet verdwenen zijn, 't zou ons veel minder geld hebben gekost. Maar afbreken is nu eenmaal gemakkelijker dan opbouwen.
De huidige tendens is centralisatie.
Waar U tot voor enkele jaren in uw buurt voor allerlei zaken de nodige faciliteiten vond, is om economische redenen een eind aan gekomen.
Uw postkantoor, bankkantoor, politiekantoor, districtswerking, buurtwinkel,... Diensten worden steeds verder uitgehold. Zonder internet is niets meer mogelijk.
Ofwel zijn ze verplaatst of in andere gevallen nog maar beperkt toegankelijk. Zo wordt het weefsel van uw wijk steeds verder uitgehold. Voor een bouwvergunning moet U vanuit de noordelijke districten naar het Zuid, om uw aangetekend schrijven af te halen kan U niet terecht op een postpunt, enkel de hoofdkantoren van de politie zijn 's avonds nog open,...
Toch wordt er steeds gecommuniceerd dat al deze diensten juist meer toegankelijk, beter bereikbaar, klantvriendelijker zijn. Voor volwassenen en mobiele burgers is dit lastig maar doenbaar.
Dit moet stoppen.
De bibliotheken worden gebruikt door onze kleinsten, kinderen, ouderen, minder mobiele mensen. Op deze wijze worden ze uitgesloten. Dat mag niet. Openbare dienstverlening moet juist tegemoet komen aan de zwaksten in onze samenleving, vlot en veilig bereikbaar.
Dat is onze eis. Stop met de sociale afbraak van de wijken. Ondersteun de gemeenschap.
De bib moet een actieve basisvoorziening zijn. Dit plaatst haar centraal als een belangrijk onderdeel van het cultuurbeleid.
Het begrip ‘basisvoorziening' impliceert:
- dat elke burger binnen een bepaalde perimeter een fysieke toegang heeft tot een bibliotheekvoorziening;
- dat elk bedieningspunt toegang biedt tot een basiswerking.
Op basis van de decretaal geformuleerde functies en kernwaarden, ontwaren we de volgende kernprocessen voor de bibliotheken:
- het toegankelijk maken van informatiebronnen;
- het actief bemiddelen bij het zoeken van de burger naar antwoorden op vragen over kennis, educatie, cultuur en ontspanning;
- het inzetten op leesbevordering;
- een actieve betrokkenheid bij cultuurspreiding en -participatie;
- het vergemakkelijken van deze taken door te voorzien in ondersteunende diensten, processen, infrastructuur en ontmoetingsmogelijkheden.
Mvg
Guido Staes
|