Appelen met citroenen vergelijken.
Deze filialen hebben nog slechts een beperkt aantal ontleningen en bezoekers. De recente doorlichting van alle bibliotheken in 2009 toonde aan dat in deze zeven filialen het uitleenpercentage minder dan 1% van het globale uitleenpercentage bedraagt. Ook de gebruikerscoëfficiënt van de collectie is hier uitzonderlijk laag.
"Het plan vertrekt dus niet vanuit het bestaande aanbod. Dat zou niet eerlijk zijn. Kleine vestigingen met beperktere openingsuren zouden daar altijd slechter uitkomen dan grote filialen met ruime openingsuren. Bovendien komen blinde vlekken op deze manier ook niet aan bod."[1]
7U : "Indicatoren als het 'aantal gebruikers' en 'het aantal ontleningen' zullen niet langer volstaan als belangrijkste succesparameters: ook klantenloyaliteit en klantenbehoud worden belangrijke criteria."
DEC : "4° toegankelijk en open zijn voor het publiek op klantvriendelijke uren; "
BC : "Ook de bibliotheken zetten in op één van de voorgestelde prioriteiten, nl. de bevordering van geletterdheid. Voor 1 op de 7 Vlamingen is het geen sinecure om deel uit te maken van een razendsnel evoluerende kennismaatschappij. Bibliotheken hebben hierbij een rol als informatiebemiddelaar. Hun maatschappelijke opdracht om te 'zorgen voor gelijke en vrije toegang van informatie voor iedereen' is actueler dan ooit."
BC "Tot slot zal ik op basis van de resultaten van de ECEI10-conferentie ("Naar een digitaal Europa met openbare bibliotheken") bekijken hoe de unieke rol van bibliotheken in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting versterkt kan worden en hoe ze een belangrijk instrument kunnen vormen om (digitale) cultuur toegankelijker te maken en een open ruimte kunnen zijn"
voor culturele activiteiten.
PPC : "Experimenteer met openings- en aanvangsuren. Veel jonge gezinnen hebben tijdsgebrek. Ga op zoek naar momenten die het best aansluiten bij hun vrije tijd, zoals vlak na school of op zondag."
CA : "Per 1.000 inwoners zijn er in Antwerpen zo'n 200 die een bibliotheekkaart hebben en dus lid zijn van de bibliotheek. In vergelijking met de rest van Vlaanderen scoort Antwerpen daarmee laag aangezien bij alle andere steden het aantal leden per 1.000 tussen de 250 en 350 ligt. Verschillende verklarende factoren kunnen hier een rol spelen: spreiding van het netwerk, samenstelling van de bevolking, aanbod en werking van de bibliotheek."
CA : "Om de openheid en toegankelijkheid te verhogen worden transparante en klantvriendelijke openingsuren aangeboden gebaseerd op de normen van de Vlaamse overheid. (n.v.d.r. : 1 avondopening per week)[2]
CA : "Bibliotheekdiensten moeten toegankelijk zijn voor alle wijken en de collecties moeten voldoende uitgebreid en gevarieerd zijn"
Niets is gemakkelijker dan met cijfers de teloorgang van de wijkfilialen aan te tonen. Maar men vergelijkt appelen met citroenen.
Ik daag de Stad dan ook uit:
- 1. Vergelijk de verschillende bibliotheken op basis van het aanbod. Indien in de wijkbibliotheken enkel boeken en strips beschikbaar zijn, mag je deze cijfers enkel vergelijken voor de beschikbare informatiedragers. Haal bij de andere bib's de DVD's en CD's er eens uit? In 2009 waren bijna 1/4de van de ontleningen beeld- en geluidsdragers die men in deze filialen niet kon ontlenen.
- 2. Vergelijk de verschillende filialen op basis van dezelfde openingstijden. Geef eens de cijfers van de ontleningen van de andere filialen op dezelfde openingsuren als de wijkfilialen. Wanneer je maar enkele uren per week open bent, geen avondopeningen hebt en tijdens de vakanties toe bent zal je ook minder ontlenen. De logica zelf. De 7 filialen zijn enkel 2 dagen per week open (dinsdag en woensdagnamiddag), hebben geen avond- of zaterdagopening én zijn gesloten tijdens de schoolvakanties. (Kerst, Pasen en Zomer)
[1] Het hart op de tong : MEER BIB VOOR MEER MENSEN (20/01/2006) website Heylen
[2] http://www.kafka.be/showpage.php?iPageID=2101
|