De provincie Antwerpen bleef in november vorig jaar grotendeels gespaard van wateroverlast. Toen zetten fikse regenbuien een groot deel van het land onder water. Voor de bewoners van de Schoutlaan in Ekeren was het kantje boordje. De speelweide achter hun huizen stond volledig blank.

Verdrinken

In Het Nieuwsblad van 16 november verklaarde districtsschepen Koen Palinckx (CD&V) dat er langs het nieuwe gebouw van de tafeltennisclub een extra waterbergingsgracht zou worden gegraven. Een aannemer heeft de werken gisteren uitgevoerd, meer nog, er kwam ook nog een gracht langs de volledige achterkant van het speelveld.

'Op zich is het goed dat het districtsbestuur iets wil doen aan de watergevoeligheid van de speelweide, maar die extra gracht is liefst twee meter breed en tachtig centimeter diep en ligt vlak tegen de achtertuinen langs waar jonge kinderen naar de speelweide komen. Het is er nu ronduit gevaarlijk. Wat gebeurt er als er een bal in de gracht rolt? Kinderen hebben niet veel water nodig om te verdrinken', stelt Ommèr Van Dessel.

Pompen

'De oplossing die wij voorgesteld hebben, was nochtans eenvoudig en zeker niet duur', stelt Henri Daelemans. 'Wij wilden aan het einde van de bestaande beek een duiker, met een aansluiting op de riolering. Een pomp kan het water overpompen.'

Ook buurtbewoonster Rita Leemans reageert: 'Straf is dat ons een pomp beloofd werd, mochten de grachten hun werk niet goed doen. Waarom kan dat niet ineens?', stelt ze. De vrouw voegt er nog aan toe dat er vroeger nooit water op de speelweide stond. 'De wateroverlast is er maar gekomen toen de voetpatpitch hier gebouwd werd, waardoor het terrein grotendeels verhard werd', voegt Rita Leemans er nog aan toe.

'Ons speelparadijs is doorheen de jaren uitgegroeid tot een bron van ergernis', vat Agnes Van Aerden de gevoelens van de buurtbewoners samen.

Enige mogelijkheid

'We hebben er specialisten bijgehaald en die stellen dat het graven van een grote gracht de enige structurele oplossing is om wateroverlast te voorkomen', reageert districtsschepen Koen Palinckx (CD&V). 'Een pompinstallatie installeren, is niet goedkoop, vraagt onderhoud en kan stuk gaan. We gaan dus eerst even afwachten. En wat de veiligheid betreft, wij gingen vroeger ook in bossen en op velden spelen, en daar waar ook beken, grachten en vijvers.'