Zowel de kameel alsmede de dromedaris zijn zoogdieren en hoefdieren. Beide hebben ze dezelfde loop door beide poten of benen (bij paarden en kamelen) van één zijde en daarna die van de andere zijde gelijktijdig te verplaatsen. Deze laterale beweging noemen we tel of pasgang. Oorspronkelijk komt de kameel uit Centraal Azië en de dromedaris uit het Midden-Oosten. Hun schofthoogte kan 2,5 m en in lengte kunnen ze 3, 5 meter lang worden.
Door hun evolutie hebben, om wielertermen te gebruiken, kamelen 2 bidons voedsel bij zich en een dromedaris slechts één. In die bulten hebben ze reservevoedsel, omgezet in vet, opgeslagen en als ze goed aangegeten zijn en flink wat vocht ingeslagen, 30 liter water is niet ongewoon, dan kunnen ze in die hete, droge, stoffige en 's nachts koude woestijn het 40 dagen zonder eten en drinken uithouden. Een volwassen merrie weegt 600 kg en een hengst in de regel 80 tot 90 kg meer.
Wat karakter betreft is het kameel wat zachter van aard dan de wispelturige dromedaris. De meeste kamelen zijn gedomesticeerd en net als hier het paard of de koe een soort huisdieren geworden. In de Gobi woestijn van China en in de Takla Mahan komen we nog wilde kamelen tegen. In de pure natuur zien we dat deze dieren in groepen van 6 tot 20 dieren door de woestijn trekken. Een veulen (draagtijd 13 maanden) blijft de eerste 4 tot 5 jaar bij zijn moeder. Na die periode worden de jonge hengsten uit de groep gestoten, want die hebben lang genoeg van de uitsloverij van moeke kameel geprofeteerd en moeten het nu zelf maar uitzoeken. en gaan dan ook zelf een kudde formeren. Merries blijven levenslang in dezelfde kudde ronddolen.
Vanwege het gebruik als rij-en lastdier door nomaden in bvb een karavaan wordt het dier ook wel "het schip van de woestijn" genoemd. In zo'n woestenij heersen vaak extreme omstandigheden en daarop is dit dier volledig berekend. Kamelen en dromedarissen hebben plooien tussen hun tenen en een dikke eeltlaag onder hun voeten, zodat ze zich gemakkelijk door het hete woestijnzand kunnen voortbewegen. Verder loopt er bij deze dieren een groefje van neusgat naar lippen en al het vocht wat ze verliezen wordt gewoon weer opgenomen in hun lichaam, plassen doen ze ook heel weinig; alles is ingesteld op vochtbehoud!
In landen als Israël, Jordanië, Syrië en in oliestaatjes zoals Oman en Bahrein, maar ook in China, Rusland en Afghanistan wordt er nog veel gereisd per kameel. In de Tweede Wereldoorlog werden kamelen, zowel door de geallieerden alsmede ook door de Duitsers, gebruikt en waren er zelfs cavalerieafdelingen met niet alleen paarden, maar vooal in de Afrikastrijd ook van kamelen en dromedarissen.
Normaal is een kameel of dromedaris bruin van kleur, maar door kruisingen zien we ook veel beige en zelfs witte kamelen. Kruist men een kameel met een dromedaris, dan spreekt men van een hybride dier en komt er een wat grovere dromedaris uit met één forse bult, dus geen 2 vetbulten!
In de vrije natuur eten deze dieren gras, twijgjes van bomen, bladeren, vruchten en alles wat ze aan groen tegenkomen, bij een oase wordt gedronken en als nomaden een woestijnplaats of nederzetting aandoen of reizigers keren terug van een woestijnreis, dan worden de dieren ook gevoed met hooi, brood, wortelen en wat krachtvoer met veel vitaminen en mineralen erin.
Over de hele wereld zijn kameelfokkers, ook in ons land, en in die bedrijven worden in de regel de hengsten gecastreerd, dit om in de bronsttijd conflicten te voorkomen. In veel Oosterse landen drinkt men kameelmelk en i.p.v. bvb hier rundvlees eten de bedoeïnen kameelvlees. Kamelen raken in het voorjaar hun wintervacht kwijt en zien er in die 'ruiperiode' wat armoedig uit. Van hun huiden worden jassen en van kameelhaar worden tapijten gemaakt. Ook komen we in het Midden-Oosten kemelsharen souveniers, zoals halskettingen en sleutelhangers tegen.
In de vrije natuur worden kamelen en dromedarissen ongeveer 25 tot 35 jaar oud, goed verzorgd als huisdier of in een circus 40 en gehoord heb ik ook van leeftijden van 50 jaar oud. Met dit tropische weer hier in Europa zou ik ook graag een kameel willen zijn en ik heb Octopus Paul in Duitsland gevraagd om me in een kameel te veranderen, maar hij heeft het niet voor elkaar gekregen.
Morgen wordt de finale om het wereldkampioenschap voetbal gespeeld tussen Nederland en Spanje en ter gerustselling van alle Hollands gezinde supporters kan ik u mededelen dat onze hond Tayler vanmorgen de Spaanse kluif liet liggen en die met flink wat oranjebitter overgoten kluif achter het bankstel gelegd heeft op de plaats waar ik morgen de uitzending op tv volg.

 KAMELEN EN GROEP KAMELEN
 BENEDEN KAMEELDRIJVER MET DROMEDARISSEN
 KAMELEN GROEP IN DUITS CIRCUS RENZ BERLIN
|