Gisterenavond had ik wat vrienden uitgenodigd voor een gezellig etentje. Als aperitiefhapje had ik deze keer gekozen voor een griekse quinoasalade. Heel interessant voor mensen die geen gluten mogen eten. Heel makkelijk op voorhand te maken met behulp van de tupperware rijstkoker.
Quinoa is een graangewas uit Zuid-Amerika welk al 5000 jaar geleden werd verbouwd op extreme hoogtes van het Andes gebergte. Het supergraan behoort tot het selecte groepje van 'superfoods' vanwege de uitzonderlijke hoge voedingswaarden en is 100 % biologisch. Tegenwoordig hebben vele topkoks quinoa ook ontdekt om er de heerlijkste gerechten mee te bereiden.
Door vele nog een onbekend ingrediënt vandaar dat ik het hier ook een keertje wou gebruiken op mijn blogje.
Nodig :
- 1,5 tas quinoa
- 3 tassen water
- 1/2 theelepel zeezout
- 100 gr kerstomaatjes
- 55 gr gemengde olijven (ontpit)
- 125 gr fetakaas
- 3 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- 1 eetlepel fijn gehakte sjalot of ter vervanging een rode ui
- 2 à 3 eetlepels fijn gehakte peterselie (turbochef)
- tupperware rijstkoker
Voor de dressing :
- tzaziki of dressing van 3 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels citroensap, 1 theelepel mosterd van dijon, 1 theelepels fijngeperste knoflook, 1/4 theelepel zeezout, 1/4 theelepel zwarte peper
Werkwijze :
Spoel de quinoa goed af en doe hem in de tupperware rijstkoker samen met het zeezout : 1.5 tas graan en 3 tassen water. Sluit de rijstkoker af en zet hem in de microgolf voor 13 minuten op 800 Watt, laat nog een 5 tal minuutjes nagaren. Al het water is dan verdwenen en de quinoa gaar. Zet hem koel weg in de ijskast. Snij ondertussen de olijven in kleine schijfjes. De fetakaas in kleine blokjes, halveer de kerstomaatjes en hak de peterselie fijn alsook de sjalot. De pijnboompitten roosteren in een antikleefpan. En meng tenslotte alles onder de afgekoelde quinoa. Serveer in kleine glaasjes en zet koel weg tot het moment dat je gasten arriveren. Serveer met een sausje van tzaziki of een dressing zoals beschreven bij de benodigdheden.
Men kan dit ook eten bij de BBQ als bijgerecht, bij gegrild vlees of als slaatje.
Laat het smaken en zeker een keer proberen.



|