Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
07-11-2012
Champignonsaus van oesterzwam
Heel gemakkelijk te maken en lekker bij zowel biefstuk, kip als varkensvlees.
Van een neef van mijn man hebben we enkele weken terug zelf gekweekte oesterzwammen gekregen. Dat mag je niet zomaar aan u laten voorbij gaan. Dus 's avonds heb ik ze onmiddellijk verwerkt in een heerlijk saus en geserveerd met kroketjes en worteltjes.
Hoe ga je te werk voor zulke saus :
Nodig :
- 1 ajuin
- een bakje oesterzwammen of voor diegene die dat niet hebben kunnen ook gewone Parijse champignons nemen
- een soeplepel groene verse peperbollen ( zitten in een glazen potje op water)
- demi-glace poeder van Knorr (te koop bij Colruyt) maar indien je dat niet hebt, gebruik dan bruine sauspoeder uit een zakje
- water
- eventueel room maar ik heb dat niet gebruikt
- wat huishoud cognac of brandy
- olijfolie
- eventueel nog wat fijngehakte peterselie
- zelf heb ik er nog een snufje provençaalse kruiden bij gedaan maar dat hoeft absoluut niet
Werkwijze :
Doe de olijfolie in de braadpan of steelpan en laat ze warm worden. Doe de ajuin in fijne sliertjes gesneden (groentenschaaf) erbij en laat het een beetje aanbruinen. Voeg de reepjes gesneden oesterzwammen toe en laat deze meebakken. Giet dan water bij tot de zwammen en ajuin onder staan. Voeg dan 2 soeplepels demi-glace poeder van Knorr toe en roer goed om. Laat de saus wat inkoken en je zal zien dat ze dan bind. Voeg tenslotte een geut cognac toe en de afgespoelde groene peperbolletjes. (Ik doe mijn peperbolletjes altijd even door een klein tupperware zeefje)en spoel ze even af onder de waterkraan om een zandsmaak te voorkomen. Afwerken met fijngehakte peterselie (turbomax of turbochef zijn een goei hulpmiddel hiervoor).
Serveer met puree, kroketjes of frietjes en groenten en vlees naar keuze. Hier thuis vonden ze het een feestmaal ;)