Ik word helemaal jaloers als ik uw oude wafelijzer zie in al zijn glorie.
Al jaren treur ik om het afscheid van zo'n antiek "NovaGrill" wafelijzer, geerfd van mijn vader. Het begon plots te kortsluiten telkens ik het instak, ik heb er nog wat aan gemorreld maar zonder resultaat. Nu is het weg, en ik moet behelpen met een veel minder presterend wafelijzertje.
Ik zie dat gij nogal zachte, luchtige wafels bakt met het fijne rooster. In West-Vlaanderen is het een traditie (..geweest?) om te gaan "lukken" op Nieuwjaarsdag, dan werden er een soort Jules De Stroopere galetten gebakken tussen twee ijzeren platen, vandaar de erg platte vorm. Door de samenstelling van het deeg (met onder andere bruine suiker) werden die veel harder en krokanter dan de klassieke wafels.
Bij gebrek aan zo'n ijzeren platen gebruikte mijn vader het fijne rooster van zijn Nova, en dat was een schot in de roos. Hoewel ze beslist niet goed zijn voor de lijn, werden die krokante wafeltjes alom gewaardeerd. Ik bak ze zelf nog zowat 1 keer per jaar, maar door het trage tempo van mijn reserve-toestel is dat een langdurige klus.
Waarom wilt Nova geen fijne roosters meer voorzien ? Desnoods als apart verkocht accessoire. Ik zit altijd te snuffelen in de aanbiedingen van wafelijzers, maar het fijne rooster zoals op uw foto, is blijkbaar definitief verbannen.
15-05-2015 om 16:19
geschreven door Walter Baeck
|