Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
17-09-2011
Hasseltse speculaas
Vanmorgen nog eens Hasseltse speculaas gemaakt. Echt niet moeilijk om te maken en heerlijk bij een tasje koffie. De kinderen nemen ze mee naar school om tijdens de pauze te kunnen eten. Benieuwd hoelang mijn voorraad weer gaat mee gaan in mijn tupperware bewaardoos.
Nodig voor ong. 40 stuks :
- 750 gr patisseriebloem - 500 gr donkere kandijsuiker - 1 pakje bakpoeder - 1/2 koffielepeltje natriumbicarbonaat - 1/2 koffielepeltje speculaaskruiden - enkele druppels amandelextract - een handvol amandelschilfers - 250 gr margarine of boter of kamertemperatuur - 3 eieren - een bodempje van een glas water
Werkwijze :
Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder, natriumbicarbonaat, de speculaaskruiden, het amandelextract en de amandelschilfers onder elkaar. Voeg de margarine toe en kneed ze met de vingers onder de bloem. (Kan ook in de keukenrobot met de kneedhaken). Wrijf het korrelig deeg regelmatig tussen de handen. Scheid de eierdooiers van de eiwitten en doe de dooiers bij het deeg. Goed mengen. Klop de eiwitten stijf en meng onder het deeg. Blijf kneden. Voeg tenslotte het water toe om het deeg zacht te maken. Gebruik zeker niet meer water, omdat anders het deeg plakkerig wordt. Ga door met kneden tot het niet meer korrelt. Neem het deeg uit de kom en maak er een bol van. Laat het afgedekt met een handdoek een nacht rusten. Kneedt het tenslotte nog een keer door en maak er rolletjes van 2.5 tot 3 cm dik en 8 tot 10 cm lang van. Leg ze op bakpapier op een bakplaat, zo'n 4 cm uit elkaar en zet ze in een hete oven van 200° C. Bak de speculaas gedurende 15 tot 17 min. Het is normaal dat de speculaas nog zacht aanvoelt wanneer deze uit de oven komt. Bij het afkoelen wordt hij vanzelf harder.
Trek de speculaas nadien met het bakpapier van de bakplaat en laat zo afkoelen op een rooster. Draai de koeken na 10 min. om en laat verder afkoelen.