Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
12-06-2011
Tiramisutaart met aardbeien en verse boudoirkoekjes
Nodig voor de taartbodem :
- 200 gr bastognekoekjes of speculooskoekjes - 75 gr boter - 1 pakje boudoirs (lange vingers) of zelf gemaakt volgens mijn recept eerder gepost - een scheutje amaretto of eigen drank naar keuze
Vulling :
- 6 gelatineblaadjes - 250 ml slagroom ( + 40° vetgehalte) - 125 gr suiker - 500 gr mascarpone - 1/2 kopje aardbeienlikeur of amaretto naar keuze - een bakje verse aardbeien (een deel in de helft snijden voor de vulling, enkele voor de decoratie bovenop)
Nota : indien je niet met aardbeien wilt werken kan dit ook met koffie. Dan vervang je de halve kop aardbeienlikeur door een kop koffie en als versiering neem je ongezoet cacaopoeder.
Werkwijze :
Week de gelatineblaadjes in een potje met koud water. Smelt de boter in de microgolfoven m.b.v. het microplus schenkkannetje. Doe de bastognekoekjes in een plastiekzakje dat je afsluit en ga er met de deegrol een paar maal overheen zodat ze fijngemalen worden. Voeg ze dan toe aan de gesmolten boter en meng het goed onder elkaar. Neem een springvorm en bedek de onderkant van het bakblik met een rond vel van bakpapier en doe hier het koekjesmengsel over, druk goed aan. Dep elke lange vinger met de ongesuikerde kant in de amaretto of aardbeienlikeur en bezet de binnenrand van de springvorm rondom rond met de rechtopstaande lange vingers. Zorg ervoor dat telkens de gesuikerde zijde van het koekje tegen de rand staat. Zet de koekje stevig vast op de taartbodem. (Ik snij het onderste deeltje telkens van een koekje zodat alles mooi horizontaal staat.) Plaats de springvorm nu even in de ijskast en begin aan de vulling.
Neem de speedychef en schenk daarin de volle room, voeg er de kristalsuiker bij en klop op tot een smeuige luchtige slagroom. Kan ook in een keukenmachine, reken dan op 2 min . Voeg de mascarpone toe aan de slagroom en zet de machine op een lage draaistand en laat alles goed mengen (je mag geen klonters meer zien) of met de speedychef een paar maal goed draaien.
Verwarm nu de aardbeienlikeur of amaretto en los hierin de uitgeknepen blaadjes gelatine op. Voor de andere optie met koffie doe je de hetzelfde met de uitgeknepen gelatineblaadjes maar dan met een ganse kop sterke koffie. Voeg nu de opgeloste gelatine samen met de likeur of koffie toe aan het mascarpone-roommengsel en blijf nog even mengen. Maal of verkruimel nog enkele lange vingers en zet de koekjeskruimel even opzij.
Haal de taartbodem uit de koelkast en schep twee derde van het mascarponemengsel in het bakblik. Verdeel het mengsel m.b.v. de brede tupperwarespatel gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak. Leg hierop de half doorgesneden aardbeien en/of koekkruimels, schep dan de rest van het mengsel over de aardbeien en/of koekkruimels. Verdeel het mengsel opnieuw gelijkmatig en strijk het oppervlak mooi glad.
Plaats de taart in de koelkast en laat zeker 3 à 4 uren opstijven.
Werk nadien af met nog enkele aardbeien en voor diegene die met koffie hebben gewerkt dan met cacaopoeder. Maak de springvorm los en presenteer de tiramisutaart op een mooie schaal.