Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
03-06-2011
Cupcakes met een toefje meringue botercrème
Al een geruime tijd is het cupcake hier en cupcake daar. Er verschijnen zelfs kookboeken geheel gewijd aan het fenomeen cupecake. Ik heb er mij nooit fel voor geinteresseerd omdat ik zo niet voor al die kleurtjes ben en cupcakes is voor mij niet meer dan eigenlijk een klein cakeje in een papieren vormpje gebakken of zoals ik doe in de siliconen muffinvorm van tupperware. Kleine cakejes bak ik al meer dan 20 jaar maar ik heb er nooit de naam cupcake aan gegeven. Naar het schijnt zou het voortkomen uit Engeland. Daar deed men het deeg in een tas of cup om zo in de oven te bakken. De cupcake verwijst naar het kopje waarmee de ingrediënten vroeger werden afgemeten. Om cakes te bakken deed men 1 kopje boter, 2 kopjes suiker, 3 kopjes bloem en 4 eieren. Goed kloppen en het kopje bakken. Simpel en snel klaar. Laatst was ik ergens en werd er mij een cupcake met een toefje aangeboden. Daar ik die toefjes nog nooit zelf op een cake had gespoten was het mij nog wat onbekend. Maar ik vond het wel overheerlijk. De smaak was echt blijven hangen en zodoende ben ik zelf een beetje beginnen surfen op het net en uiteindelijk heb ik een recept gevonden wat me meer dan 100 % bevalt. Niet zo maar een gewone creme au beurre want dat is soms nogal zwaar, ik zocht iets luchtiger. Bij deze dus het recept.
Nodig voor ong. 18 cakejes : -250 gr boter -250 gr suiker (ik neem altijd helft witte suiker, helft rietsuiker) -250 gr zelfrijzende bloem - 5 eieren - half klein flesje amandelaroma
Werkwijze :
Boter roeren tot hij goed mals en witter is geworden. Suiker bijvoegen en weer roeren. Ei één voor één toevoegen. d.w.z. één ei toevoegen, mixen weer één ei toevoegen enz.......Tenslotte de gezeefde bloem bijvoegen en het aroma en weer goed mixen. Ik heb de gewoonte mijn deeg altijd even te laten rusten alvorens het te bakken. Voor mij geeft dit altijd betere bakresultaten. De oven voorverwarmen en ong. 20 min. bakken op 180°C.
De topping tenslotte : overheerlijke meringue botercreme
Nodig : 85 gr eiwitten 170 gr fijn witte suiker 250 gr goei roomboter in kleine blokjes gesneden snufje zout
Werkwijze :
De eiwitten, zout en de suiker samen in een rvs kom doen en los kloppen met een handmixer of klopper in een au bain marie pot op het vuur. Dus de pot niet rechtstreeks op vuur zetten maar in een groter castrol met warm water gevuld zetten; Blijven mixen of kloppen tot de suiker door de verhitting helemaal is opgelost. Giet dan het mengsel in de kom van de kenwood of kitchenaid. Klop dan met de klopper op medium snelheid tot de meringue opgesteven is en de kom koud aanvoelt. Dan beetje bij beetje kleine blokjes boter toevoegen terwijl de mixer verder aanblijft. Ik had mijn boter een dagje voordien uit de ijskast gehaald zodat die al goed zacht aanvoelde. Goed blijven kloppen tot de boter volledig opgenomen is. Het kan er eventjes vreemd uitzien, waterig, karnemelkachtig maar gewoon doorkloppen en het komt helemaal goed. De snelheid opdrijven en doorkloppen tot er zich een glad geheel vormt. Nu kan je smaakjes toevoegen. ( vanille, framboos, nutella, citroen, chocolade, mokka). Ik heb gekozen voor wat mokka. Deze creme bewaart een week in de ijskast en 6 maanden in de diepvries. Het is wel nodig om voor gebruik de creme weer eventjes terug op te kloppen. Deze creme is werkelijk overheerlijk. U zou hem echt een keertje moeten proberen.