Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
29-03-2011
Panamataart
Waar de naam vandaan komt, zou ik u niet kunnen zeggen. Het is een recept van meer dan 20 jaar geleden toen ik mijn eerste avondonderwijs ging volgen in huishoudelijk koken te Mol. Maar het gebak is altijd in mijn herinnering gebleven en omdat het zo heerlijk smaakt, maak ik het af en toe nog eens opnieuw zoals afgelopen weekend.
Benodigdheden voor het beslag :
75 gr melkchocolade ( deze keer had ik eens pralinoisechocolade genomen als afwisseling)
150 gr gemalen amandelen
6 eierdooiers
150 gr suiker
6 eiwitten
snufje zout
100 gr bloem en klein beetje bakpoeder
Voor de boterroom :
75 gr melkchocolade
200 gr suiker
250 gr hoeveboter
1.5 dl water
2 eieren
Garnering : 75 gr geschaafde amandelen naar wens
Werkwijze :
Klop de eierdooiers met de suiker tot een schuimige massa, roer daardoor de geraspte chocolade.(raspmolentje) Klop de eiwitten met een snuf zout zeer stijf, leg dit bovenop de dooier-chocolademassa, zeef daarop de bloem en voeg nu ook de gemalen amandelen toe. Schep alles heel luchtig door elkaar. Bak in een goed ingevette en bebloemde springvorm op 180°C. ongeveer 45 à 50 min. Laat afkoelen. Voor de chocoladeroom: breek de chocolade in stukje en doe in de microschenkkan en laat 2 min. smelten op laten wattage in de microgolfoven. Roer de boter schuimig en roer er de licht afgekoelde chocolade onder. Klop de eieren schuimig en maak ondertussen een suikersiroop. Laat deze laatste ook eventjes afkoelen en klop die dan onder de eiermassa tot volledige afkoeling. Dan deze massa onder de boter roeren en in de ijskast nog even laten opstijven.
Snijd de taart overlangs door met het tupperware broodmes en besmeer de binnenkant met de chocoladeroom. Doe de taart terug dicht en besmeer ook de bovenkant en zijkanten. Garneer naar wens met licht geroosterde amandelschilfers en of toefjes boterroom en chocoladekoffiebonen.