Onze hoogste vaderlandse voetbalklasse is meer dan de moeite waard om volgen. Een pintjesliga à la belge : amusant en kleurrijk. Maar : een Be-Ne-league...da zou echt de max (kunnen) zijn. Ik weet dat "al bij ons" ook op vandaag nog veel mensen spontaan in een kramp schieten als ze het woord "Ollander" horen. Niet weinigen voelen zich in dergelijk geval geroepen om geforceerd flauwe moppen te gaan tappen over hun zogezegde gierigheid. Toch, zo ben ik er van overtuigd, zal iedere rechtgeaarde liefhebber een gelukzalige glimlach niet kunnen onderdrukken wanneer hij even wegdroomt van een divisie waarin volgende ploegen elkaar op wekelijkse basis bekampen.
1. Ajax.
Uit het progressieve Amsterdam.
Cruyff, Van Basten, Bergkamp...Vleugelspitsen...Eigen kweek...Verzorgd aanvallend voetbal...Speelt in de "Arena" voor telkens 50000 toeschouwers.
2. PSV.
De lampenclub uit Eindhoven.
Gullit, Romario, Ronaldo (den dikke, niet die uit Portugal), Nilis, Van Nistelrooij...Won in 1988, met een Belg als kapitein, de Europacup I, dit is de voorloper van de huidige Champions League... Het Philips Stadion is om de twee weken gevuld met 33000 man.
3. Anderlecht.
Gehuisvest in de hoofdstad van Europa.
Koninklijk paars om de schouders van iconen als Paul Van Himst, Robbie Rensenbrink, Juan Lozano en Vincent Kompany... 31X kampioen... Bij thuiswedstrijden wordt het Parc Astrid bevolkt door 22000 kijkers.
4. Club Brugge.
De Club van de "Vlaanders".
Diep blauwzwart gestreepte shirts gedragen door bij leven reeds legendarische "giocatores" als Raoul "Lotte" Lambert, Jan Ceulemans, Marc Degryse, Jean-Pierre Papin en Franky Van der Elst... De historische finales tegen het grote Liverpool, de memorabele Europese avonden onder Henkie Houwaert...Jan Breydel telt "at home" 23000 trouwe koppen.
5. Feyenoord.
Uit de stad met de grootste haven ter wereld.
De Kuip, alwaar Rik De Saedeleer ooit het quasi wanhopige maar onvergetelijke "Ze gaan lôopen, ze gaan lôopen..." de ether ingooide...Het Legioen...het ontroerende "Hand in Hand, Kameraden"...Coen Moulijn, Willem van Hanegem, Pierre van Hooijdonk, Dirk Kuijt, Robin van Persie in zijn beginjaren...Thuismatchen gaan steevast door in een unieke sfeer die wordt gecreëerd door 45000 steeds fideel op post zijnde Rotterdamse fanatici.
6. Standard de Liège.
De trots van Wallonië uit la Cité Ardente.
Sclessin, met op de achtergrond de melancholische terrils die refereren aan een groots industrieel verleden...Het strijdvaardige "Aux Armes"...Cultheld Roger Claessen, Gouden Schoen-keepers Jean Nicolay, Christian Piot en Michel Preud'homme, generaal Wilfried Van Moer, Eric "De Leeuw" Gerets, dribbelwonder Simon Tahamata, stürmer Marc Wilmots, sterke eigen jeugdproducten als Marouane Fellaïni en Axel Witsel...In eigen honk worden de rouches aangemoedigd door 20000 Latijns aandoende tifosi.
7. FC Twente.
Uit Enschede, Oost-Nederland, pal aan de grens met Duitsland.
Een club die qua beleid model kan staan voor elke professionele organisatie. Onder het kundige voorzitterschap van de lepe Joop Munsterman evolueerde de vereniging uit de provincie Overijssel in nog geen 10 jaar van bijna failliet naar hemelbestormers van de Nederlandse eredivisie. Op vandaag vormt Twente een stabiel ogende topper die structureel meedoet voor de prijzen en die haar homegames opvoert voor 29000 enthousiaste "Tukkers".
8. SC Heerenveen.
Fiere traditieclub uit het mooie Friesland.
Voor aanvang van elke wedstrijd in het Abe Lenstrastadion zingen de 24000 aanwezigen uit volle borst het "Fryske volksliet".
9. Racing Genk.
Ontstaan uit de vroegere mijnclubs Winterslag en Waterschei en op heden dè club van de Limburg.
Goeie jeugdopleiding : Steven Defour, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois...Als jonge organisatie erin geslaagd om op 15 jaar een stevig palmares op te bouwen : kampioen in 1999, 2002 en 2011, bekerwinnaar in 1998, 2000 en 2009...De Genkenaars spelen hun thuismatchen voor gemiddeld 20000 toeschouwers.
10. FC Groningen.
Bijnaam : de "Trots van het Noorden".
Hoewel FCG reeds lange tijd geen hoge toppen meer scheert in de eredivisie -de laatste jaren presteert het zelfs vlakaf teleurstellend- wordt het in de eigen ronduit schitterende Euroborg zonder uitzondering aangemoedigd door 21000 toegewijde believers. Uit diep verankerde clubliefde...
11.FC Utrecht.
Mooie club uit een mooie, gezellige stad met een van oudsher uitgebreide en fanatieke aanhang. Thuis zijn ze altijd met minimum 17000.
12. Vitesse.
Uit Arnhem, Gelderland.
Bijgenaamd "FC Hollywood aan de Rijn", dus een kleurrijke vereniging waar heel wat te beleven valt. De prachtige GelreDome wordt steeds opnieuw ingepalmd door 18000 gedreven aanhangers.
13. AA Gent.
La Gantoise heeft het nu wat moeilijk maar zal, eenmaal gevestigd in het gloednieuwe Arteveldestadion, op termijn op vaste basis voor 15000 Buffalo's opereren. Eindelijk zullen de stroppen dan een ploeg krijgen hun magnifieke stad waardig.
14. KV Mechelen.
Zou de Be-Ne-Benjamin zijn, maar dan wel een Benjamin met karakter en traditie, Achter de Kazerne altoos toegejuicht door at least 10000 vurige Maneblussers.
Samengevat : nergens ter wereld zouden op een modale speeldag op zo een kleine oppervlakte verhoudingsgewijs zoveel supporters live in het stadion een wedstrijd bijwonen. Gevolg : meer exposure, meer inkomsten, betere spelers, betere trainers, voetbal van een hoger niveau. Voor jeugdspelers zou het moeilijker zijn om door te breken, maar degenen die hier wèl in slagen zullen sterk en kwaliteitsvol zijn.
Ik weet best : wat ik heb neergepend is hier en nu niet meer dan een dromerige oefening in ijle luchtfietserij. Toch denk ik dat binnen dit en tien jaar het er een keer van zal komen.