Interview met Danny Clincke
Danny is de bezieler van start2run die al heel wat Vdabers aan het lopen heeft gezet. Hieronder een interview dat we op 23 juni met hem hebben gehad.
Waarom deze sport?
Ik ben bij het lopen terechtgekomen na een vrij zwaar hartinfarct op 12 juni 2005. De oorzaak was een vernauwing van de aderen door cholesterol met als gevolg de vorming van een bloedklonter. De gevolgen waren vrij zwaar: mijn hartpompfunctie was gereduceerd tot 35%. Na zes maand fysische revalidatie in het ziekenhuis was ik wat in een diep dal geraakt. Er werd mij aangeraden om te blijven sporten. Maar fitnesstoestanden zijn totaal niet mijn ding. Eigenlijk met weinig illusies ben ik begonnen met start2run. En het viel mee. Na 10 weken 5 kilometer. Drie maand later 10 km en na minder dan een jaar de halve marathon. Mijn gezondheidstoestand verbeterde snel en ik voelde mij beter in mijn vel. De sigaretten werden ondertussen ook gebannen en de doelstellingen werden nog eens verlegd door de marathon op het programma te zetten. Ondertussen heb ik er al drie achter de rug. Het is niet de marathon lopen op zich dat voor mij belangrijk is maar vooral de duurlopen als voorbereiding hebben een zeer positef effekt op mijn gezondheid. Door het lopen heb ik ook een pak nieuwe mensen leren kennen.
Ben je van nature een sporter?
Vroeger deed ik aan sport maar verder dan vierde provinciale in het voetbal ben ik nooit geraakt en het sociale haalde het boven het sportieve. Had ik vroeger op een identieke manier aan sport gedaan ik had die gezondheidsproblemen niet gehad.
Waarom specifiek start2run?
Het start2run verhaal past perfect in mijn trainingsopbouw. Namelijk om met een lage hartslag kilometers te lopen. Anderzijds wil ik het lopen zoveel mogelijk promoten en zoveel mogelijk mensen overtuigen dat 5 km lopen in ieders bereik ligt. Ook het menselijke aspekt komt weer naar boven. Je leert de mensen op een andere manier kennen en je krijgt ook veel respons.
Waarom zo fanatiek?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Lopen vervangt zoveel andere dingen van vroeger: het sociale pintje, de sigaret, de frieten, de liters cola,
Het is belangrijk voor de gezondheid maar is misschien ook een beetje een vlucht. Natuurlijk heeft het lopen mij al veel gegeven qua vriendschappen en reizen die ik anders nooit zou gedaan hebben.
Wat denk je van de reacties en de deelnames?
Ik krijg zeer goede reacties van de deelnemers. Iedereen is vrij enthousiast. Het aantal deelnemers kan wel nog iets hoger, we zijn hier zeker nog niet uitgeput qua recruteringsgroep m.a.w.er zit nog veel vis in de vijver.
Hoe zijn de faciliteiten binnen VDAB?
De faciliteiten zijn hier zeer goed, in tegenstelling met de regio. De mogelijkheid tot douchen maakt het mogelijk om onder de middag te sporten. De nabijheid van het Warandepark is een grote troef.
Speelt het sportcomité hier een rol in?
De rol van het sportcomité is heel belangrijk. Door het sportcomité zijn er heel wat faciliteiten bijgekomen. Heel wat initiatieven zijn door de leden opgezet. Zij kunnen gemakkelijker een grotere groep mensen bereiken en verdedigen de sporters bij de directie.
Heeft het lopen een invloed/weerslag op het werk?
Zoals al beschreven heeft het lopen voor mij een enorme invloed op mijn gezondheid. Iedere deelnemer aan start2run komt na de sessie tot de conclusie dat hij vrij vlug een betere conditie heeft opgebouwd en dat hij zich ook beter in zijn vel gaat voelen. Iemand die zich goed voelt straalt dat ook op andere gebieden buiten het sportieve uit.
Waarom is de meerderheid van de deelnemers vrouwen?
Ben ik niet kwaad of rouwig om. Het moet gezegd het percentage vrouwen, in het algemeen, dat aan start2run deelneemt is fenomenaal. Ik denk dat dit te maken heeft met het macho-imago van de mannen, die vinden 5 km maar niks. Ze zijn dus liever lui!
De tweede reeks is nu bezig. Wat voorzie je nog in de toekomst?
De tweede reeks is nog succesvoller. Ik denk dat het potentieel nog lang niet uitgeput is binnen VDAB. Er zullen nog verschillende sessies volgen, te beginnen met een wintersessie.
Hoeveel start2runners blijven er lopen na de sessies?
De bedoeling is natuurlijk dat zoveel mogelijk deelnemers blijven lopen. Dit lijkt wel te lukken. Ondertussen zijn verschillende start2runners, door de microbe gebeten, fanatiek blijven lopen
Tips om te blijven lopen na de sessies?
Je moet in groep blijven lopen en realistische doelstellingen stellen. Als je tevreden bent met 5 km moet je je hier aan houden. Maar het georganiseerd lopen is wel zeer belangrijk. Men trekt zich op aan elkaar en men maakt er makkelijker tijd voor vrij. Als bindmiddel gebruik ik bijvoorbeeld mijn blog (www.bloggen.be/runningdanny) om ervaringen uit te wisselen.
Tips om te starten/deel te nemen (schoeisel, kledij, frekwentie,
)?
De belangrijkste tip is wel de motivatie. Twee maal lopen per week is ideaal om te starten. Als je verder conditioneel wil opbouwen is drie maal lopen aan te raden. De duur van zo een sessie is tussen de 35 en 50 minuten. Laat je adviseren bij de aanschaf van loopschoenen, dit hoeven geen zeer dure te zijn. Zorg dat je steeds goed zichtbaar bent.
Blessurepreventie of blessurebehandeling?
Begin steeds met een degelijke opwarming, bv. stappen tot aan het Warandepark. De snelheid in het begin is niet belangrijk. Blijf binnen je mogelijkheden, forceren hoeft niet. Zeer belangrijk ter preventie is STRETCHEN!!! STRETCHEN!!! STRETCHEN!!! Probeer zoveel mogelijk op een zachte ondergrond te lopen. Het Warandepark is hiervoor ideaal. De belangrijkste blessures zijn hielspoor (waar men spijtig genoeg weinig kan aan doen) en scheenbeenvliesontsteking (hier is de ondergrond waarop men loopt zeer belangrijk).