Start to run Berlare
Het was kunst- en vliegwerk om tijdig van Oostenden in Berlare te geraken maar het loonde zeker de moeite. Want op deze paasmaandag was er nog een zeer goede opkomst met 43 joggers (ver boven mijn verwachtingen). Er werd de eerste keer vijf minuten gelopen en dat viel bij sommigen toch zwaar en daar is maar één reden voor: er wordt VEEL te SNEL gelopen. Het is belangrijk dat men een tempo zoekt waarbij men vlot kan praten. Dus voor bijna iedereen één goede raad: een stapje trager lopen en dat komt in orde. Een vergelijking: in Laarne waar men bijna anderhalf jaar bezig is heeft men zijn lesje al geleerd en zijn er vele joggers die aan 8 à 8,5/u lopen en dit terwijl er bij de starters in Berlare bijna niemand onder de 9/u loopt. Dus 'matig de snelheid' en de minuutjes en kilometers komen vanzelf.
Supercompensatie
De afgelopen weken hebben jullie al regelmatig kunnen lezen over het (ondertussen beruchte) visdieet; Het heeft ook zijn nut bewezen bij de meeste deelnemers aan de marathon want de meesten zijn ronde de 5 kilo 'verloren'. Nu staat men op zijn scherpst... maar het is niet de bedoeling om met dit 'laagste gewicht' van start te gaan. Nu komt de periode van de 'supercompensatie'.
Deze omvat twee elementen nml. veel minder kilometers lopen zodat de spierkes kunnen rusten (de spiervezels moeten tijd krijgen om te herstellen na een zeer intense trainingsmethode). Een ander element is de omschakeling in de voeding naar een zeer koolhydraat rijke voeding (pasta's, gummies, peperkoek, chocolade, duiven, vlaaien, wafels met slagroom, 'potting',...). Doordat het lichaam door het visdieet 'uitgehongerd' is op koolhydraten zal het die nu zeer vlug opnemen en zal er de komende twee weken twee kilogram vers 'vet' worden aangemaakt. Het is juist deze reserve dat tijdens de marathon zal worden aangesproken (dus de kans op een hongerklop wordt kleiner). Ook hebben deze nieuwe vetten de eignenschap om vocht op te nemen en vast te houden. Dus indien de dag voor de marathon anderhalve liter vocht in kleine hoeveelheden wordt gedronken blijven die ook in je lichaam en is dus ook ook dat gebied een extra reserve. Je neemt als het ware je 'drank' mee in je lichaam. Tijdens de marathon kan men dan verder zonder veel te moeten drinken en eten (je maag krijgt opdat moment toch geen grote hoeveelheid bloed toegestroomt en belast men beter niet te veel). Wel moet men bij de drank die men binnen neemt tijdens de marathon een hoeveelheid zout voorzien.
Dus er zijn nog 'leuke kanten' ook aan de voorbereiding van een marathon...
Veldmeersrunners
Deze avond eerste maal bij 'lichten'. Denk aan de afspraken omtrent veiligheid en zichtbaarheid (is ook in de zomer belangrijk!!!): of clubtruitje of fluo-vestje of.... op de piste blijven ...
|