Na enkele mails over het visdieet ga ik er een apart
item aan wijden. Het doel van het visdieet is dat ik op een zestal weken van de
huidige 64 kg ga naar 59 kg en dit in het kader van de voorbereiding naar de
marathon van Barcelona. Een marathon is voor mij niet alleen de dag van de
wedstrijd zelf maar is een cyclus die ter verbetering is van mijn gezondheid.
Het dieet past eigenlijk in de tapering-methode. Dat is een periode waarin
eerst koolhydraatarm gegeten wordt (gedurende zes weken) en de laatste anderhalve
week worden dan massas koolhydraten naar binnen gewerkt. Wat ook eigen is aan
deze methode is dat gedurende de koolhydraatarme-periode de trainingsintensiteit
wordt opgevoerd (tss de 75 en 90 km/week). En dat de periode van de
koolhydraatrijke voeding de training wordt afgebouwd. Dit laatste gedeelte
noemt men supercompensatie.
Zoals al gezegd is dit dieet gebaseerd op het
dagelijks eten van vis. Vlees is gedurende deze periode uit den boze en pastas
rijst en aardappelen worden gemeden.
De voeding ziet er de volgende zes weken als volgt uit
(en dat is een dagelijks weerkerend patroon/zonder uitzondering:
- in de morgen en voormiddag worden 2 à 3 sneden brood gegeten met 'philapdelphia light' en komkoimmers (worden verdeeld over een viertal kleine porties).
- rond half elf blikje ice tea light
- 's middags een appel
- half zes een vis schotel (ongeveer 150 gr) met groeten die of in wok of in taijine zijn klaar gemaakt en dat met twee sneden brood
- na de avondtraining wordt dan nog een blikje cola zero gedronken en als 'snoep' een vijftal 'petit beurkes'
- als ik een lange duurloop doe of een wedstrijd (vb. 25 km van Lier) dan drink ik een 'echte cola' en worden een tweetal franchipannekes gegeten
- als extra vocht wordt er koffie gedronken (ja ik weet het slechte gewoonte)
|