Na de vele mails en discussies over het visdieet heb ik hier een apart item aan gewijd om hier wat meer in detail te gaan.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het dieet heeft mij op vier weken tijd gebracht van 63,8 kg naar 58,5 kg. Dit lijkt spectaculair maar niettegenstaande het dieet heb ik toch nooit een hongergevoel gehad.
Het dieet is gebaseerd op enkele specifieke kenmerken: het vleesverbruik wordt volledig vervangen door vis, aardappelen pastas rijst worden gemeden. Naast het voedingsgedrag werden de weken ook gekenmerkt door een vrij hoge trainingsintensiteit (resp, 75 76 -80 81 loopkilometers). Dit is ook eigen aan de taperingmethode.
Hoe ziet de voeding eruit gedurende deze periode (let op dat is een dagelijks weerkerend patroon zonder uitzonderingen)
- In de morgen en voormiddag worden 2 à 3 sneden brood gegeten met philadelphia light en komkommers (worden verdeeld over een 4 tal kleine porties)
- Rond half elf blikje ice tea light
- s middags een appel
- Half zes de visschotel (waarvan voorbeelden hieronder) met twee sneden brood en groenten die of in de tajine of in de wok zijn klaargemaakt
- Na de training nog een blikje cola zero
- Als snoep eet ik dan nog een vijftal petit beurkes
- Als ik een lange duurloop doe of een wedstrijd (vb. 25 km van Lier) drink ik een echte cola en eet ik een tweetal franchipannekes
- Als extra drink is dat tijdens de week vooral koffie (weet het slechte gewoonte) en tijdens het weekend cola light.
Wat ook de pros en contras zijn ik heb hier twee bedenkingen bij nml. Het heeft bij mij al enkele keren perfect gewerkt en niettegenstaande iemand als een bonenstaak oogt kan die toch ook overtollig vet met zich meeslepen (dat is de enige verklaring die ik heb waarom het er zo vlug af gaat).
Enkele voorbeelden van menus
Tajine met mosselen (4personen)
2kg verse mosselen 50gr boter 2 uien gehakt ½ tl witte peper 500 gr venkelknollen 1,5l water 1tl zout 150ml olijfolie 2 teentjes look geperst 2 stengels selderij in stukjes
3 grote tomaten: ontveld, ontpit en in kleine stukjes gesneden 100 gr erwtjes 1 groene, 1 rode; 1 gele paprika in stukjes of in repen gesneden 2 eetlepels gehakte verse koriander om te garneren
Spoel en schrob de mosselen grondig. Verhit de boter in een grote pan met de helft van de ui. Voeg de helft van de peper toe en laat 3min bakken tot ze glazig zijn.Voeg de mosselen toe en zet het deksel op de pan,laat 2 à3 min koken tot de schelpen open zijn.Neem de pan van het vuur en haal de mosselen uit de schelp. Zeef het kookvocht en hou dit apart.
Spoel de venkel af en maak hem schoon. Verwijder de harde delen en snij de knollen in de lengte in dikke plakken. Kook de venkel 10min.in gezouten kokend water met 1el olijfolie. Mag nog wat knapperig zijn. Verhit de rest van de olie in de tajine en fruit gedurende 1min. De look,selderij en de rest van de ui. Voeg tomaten,erwten,paprikarepen en venkel toe. Bestrooi met de rest van de peper en 6el van het kookvocht van de mosselen. Laat afgedekt 10 à12 minuten sudderen op een klein vuurtje. Haal het deksel weg,draai het vuur hoger en laat 3 min. Lang het overtollige vocht verdampen. Voeg de mosselen toe en laat zonder het deksel nog 1 min. verder koken. Strooi koriander op en zet deksel op en die op .
Vispannetje (4 personen) 2 stukken pangasiusfilet,2 stukken zalm, 100 gr grijze garnalen, 250 gr verse champignons, 1,5 dl room, 100gr boter, 50 gr bloem, viskruiden,nootmuskaat, sap van een citroen, visbouillionblokje, 1selderstaaf, 1 wit van prei,peterselie
1. Pocheer de stukken vis in een visbouillion verrijkt met wat prei en selder, gekruid met viskruiden.
2. Eenmaal de vis gepocheerd is, haal je hem eruit. Zeef het vocht, maar giet het niet weg.
3. Snij de champignons in schijfjes en stoof in een klontje boter.
4. Maak een roux met de 50gr boter en de 50gr bloem. Giet er de helft van de gezeefde visbouillion en de room bij en laat inkoken. Kruid met peper en zout en muskaatnoot.
5. Leg de stukken vis in een ovenschotel , doe de garnalen en champignons erbij en giet met de saus.
6. Besprenkel met het sap van de citroen en werk af met de fijngesnippperde peterselie.
Vis in de wok(eigen inprovisatie)
xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" /> Een zak mengeling zeevruchten(coltuyt)
Een zakje wokgroenten. Je kan zelf kiezen volgens eigen smaak.(Spar)
Een ½ blokje visbouillion.
Wokkruiden van Piet Huyzentruyt
Kurkuma
olijfolie
Je doet wat olijfolie in de wokpan. Je doet er de hoeveelheid wokgroenten in zoals je zelf wilt. Je doet er wokkruiden bij.Je laat ze knapperig worden of als je niet zo graag bijtgare groenten eet doe je er na een tijdje wat water bij en je verkruimelt er je bouilionblokje in. Je laat het wat sudderen. Je voegt er de mengeling vis toe volgen eigen behoefte en laat het mee sudderen. Je doet er wat kurkuma bij om het wat pikkant te maken. Als je zorgt dat niet al het water wegkookt heb je een lekker sausje.
Smakelijk.
|