- 250 gr roomboter - 36 petit beurre koekjes - 2 bakjes aardbeien - 500 gr Philadelphia kaas - 1 tas gezeefde bloemsuiker - 100 gr amandelschilfers - 250 gr slagroom
Bereiding:
1) Was de aardbeien en haal de blaadjes er van af. 2) Doe ongeveer 1 bakje aardbeien in de blender en mix dit tot sap. 3) Giet een beetje sap in een tas en de rest in een kookpan op een zacht vuurtje. 4) Doe een beetje Maïzena in de tas met de sap en meng dit goed zodat er geen klonters bij zitten en doe dit in de kookpan. 5) Breng dit lichtjes aan de kook en als de saus wat dikker is draai je het vuur uit en laat je de saus afkoelen. 6) Verkruimel de petit beurre koekjes en meng dit met 250 gr roomboter. 7) Doe dit mengsel op de bodem van de springvorm (24cm). 8) Mix de Philadelphia kaas met de bloemsuiker tot 1 geheel en doe deze boven de petit beurre koekjes mengsel. 9) Verdeel hierboven ongeveer 100 gr amandelschilfers. 10) Klop de slagroom stijf met een klein beetje suiker (mag ook zonder) smeer dit over de amandelschilfers. 11) Snijd de restende aardbeien door de helft en schik deze op de taart. Als de aardbeien saus klaar is doe je deze over de aardbeien. 12) Zet dit in de koelkast.
Mexicaanse balletjes in paprikasaus en rijst Voor 4 personen
Benodigdheden:
- 500 gr gemengd gehakt - 1/2 rode paprika - 1/2 groene paprika - 1 sjalotje - 3 a 4 blikjes tomatensaus - 4 zakjes rijst - 10 a 15 koriander bolletjes of 2 tl koriander kruiden - 2 tl pili pili - 1 ei - Peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
1) Was schil en snijd het sjalotje in kleine stukjes. Was de paprika en haal de zaadjes binnenin er uit. Snijd deze ook in kleine blokjes. 2) Doe een beetje boter in een kookpan, stoof het sjalotje glazig aan en stoof daarna de paprika mee. 3) Doe de tomatensaus in de kookpan en kruid af met peper, zout, koriander bolletjes of 2tl korianderkruiden, 2 tl pili pili. 4) Als dit kookt zet je ondertussen gezouten water op voor de rijst te koken en meng je het gehakt met het ei, peper, zout en nootmuskaat. Maak er balletjes van zo groot als een pingpongbal. 5) Leg deze balletjes voorzichtig één voor één in de saus en roer ondertussen even. Niet te veel roeren anders gaan ze plat. 6) Laat de balletjes ongeveer 20 min mee pruttelen en ondertussen leg je de rijst zakjes ook in het water. 7) Als dit klaar is, doe je de rijst in een kom, maak je er een gat in het midden en leg je de gehaktballetjes midden in.
Voor ongeveer 2 of
3 ovenplaten naargelang de bodemdikte die je wenst
Benodigdheden:
- 1k bloem (voor wit brood)
- 42 gr gist
- ½ l lauw water
- 20 gr zout
- ½ dl olijfolie
Bereiding:
1) Strooi de bloem op de tafel (of in de keukenrobot)
en maak een kuiltje in het midden. Strooi op de rand het zout.
2) Breek de gist met 100 ml lauw water en giet het in
het kuiltje.
3) Meng van binnen naar buiten toe en giet deel per
deel het overige water en olie onder mengen.
4) Kneed het tot een soepel deeg ongeveer 10 min.
5) Laat dit 20 min afgedekt rusten op een warme
plaats.
6) Rol het deeg ongeveer 2mm uit voor een krokante
bodem of dikker en op een olie bestreken plaat leggen. (of met bakpapier)
7) Doorprik de bodem met een vork en beleg de pizza
naar keuze.
8) Bak de Pizza ongeveer 20 minuten in een
voorverwarmde oven op 220°c.
Tip:
- om een houtoven na te bootsen kan je de pizza eerst
helemaal onderaan plaatsen en in een zeer hete oven bakken. Daarna even onder
de grill kleuren. Deze vorm van bakken geeft een krokante bodem. Als je liever
een pizza eet met een dikke bodem moet je de oven minder heet zetten en moet de
pizza langer in het midden van de oven staan. De baktijd van pizza is dus heel
afhankelijk van de bodem dikte.
1) Meng de yoghurt, de knoflook, de peper, het
komijnzaad, de gembersiroop, het limoensap en 3 el olie in een kom. Breng deze
op smaak met zout. Schep de kipfilet erdoor en laat het afgedekt in de koelkast
1uur marineren. (het smaakt nog beter als het een dag heeft gemarineerd).
2) Snijd de courgette in lange dunne plakken. Verhit de
grillpan en gril de courgette plakken 3 min. Keer halverwege. Halveer de
tomaten en bestrijk de snijvlakken met olie. Leg de tomaten met het snijvlak
naar beneden in de pan en gril 3 min. Keer ook deze halverwege.
3) Neem de kip uit de yoghurtmarinade en gril de
stukken 8 minuten gaar. Keer ook deze weer halverwege.
4) Verhit de rest van de olie in een pan en bak de
amandelen al roerend 2 min. Doe de kip op een bord en bestrooi met de amandelen
en de dille.
2) Doe de bloem in een grote kom (of keukenrobot.)
3) Maak er een kuiltje in en doe hier het gistmengsel
in. Strooi een beetje bloem er over en laat 10 a 15 minutjes rijzen tot er barsten in de bloem tonen.
4) Leg er de zachte vetstof in blokjes rond en strooi
naast de kanten het zout.
5) Begin van het midden naar buiten te mengen. (of
keukenrobot)
6) Kneed een 10 tal minuutjes goed door. Mocht het
deeg te nat zijn mag je nog wat bloem strooien.
7) Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. (ongeveer
3 kwartier)
8) Ondertussen kan men het gehakt in porties van 50g
verdelen en er worstjes van maken. Weeg nu deegblokjes af van ongeveer 60 gr en
bol ze. Laat deze 10 min rusten.
9) Verwarm de oven voor op 200°c, strooi wat bloem op
het werkvlak en rol de deegballetjes uit. Dun en lang. Leg het vlees er op,
laat een beetje aan de zijkanten uitsteken en rol deze losjes op. Leg dit op
een beboterde bakplaat niet te dicht bij elkaar en met de sluiting naar
beneden. Laat dit nog 30 min rijzen.
10) Bestrijk met eigeel en bak deze ongeveer 20 a 25 minuten.
Deeg: - 4 eieren - 250 gr suiker - 2 zakjes vanillesuiker - Mespuntje zout - 200 gr lauwe gesmolten boter - 300 gr zelfrijzende bloes (of bloem met bakpoeder)
Toplaag: - 75 gr amandelschilfers - 50 gr boter - 75 gr suiker - 1 lp bloem - 2 lp room
Bereiding:
1) Een ronde springvorm inboteren. 2) De eieren, suiker, vanillesuiker, zout samen opkloppen tot een witte romige massa. 3) De gesmolten boter er onder mengen en daarna bloem onder spatelen. 4) Het deeg in de vorm gieten en bakken in een voorverwarmde oven van 160°c gedurende 20 minuten in het midden van de oven. 5) Ondertussen alle benodigdheden van de toplaag zachtjes laten smelten op het vuur en daarna een beetje laten afkoelen. 6) Als de koek 20 minuten gebakken heeft, smeer je de toplaag er voorzichtig op en zet je deze nog eens 20 min in de oven. (dit hangt af van dikte van de koek) Controleer of de koek gebakken is en laat deze afkoelen.
- Een blikje asperges - 2 kippenbouillon blokjes of groenten bouillon - Aspergesoep zakjes (poeder) - Water - Peper en zout - Bieslook - 1 ui - 1 a 2 prei - 1 selder
Bereiding:
1) Schil en was de ui, de prei en de selder. 2) Zet wat water op in een kookpan om een soort van groentebouillon te maken. 3) Snijd de ui door 2 of in 4, de prei in 2 en de selder ook in 2. 4) Leg de prei, ui en de selder in het water en laat koken tot een bouillon. (ongeveer 1 uur) 5) Doe de kippenbouillon blokjes er bij. 6) Snijd de asperges klein maar hou het vocht waar de asperges ingezeten heeft bij. 7) Klop de aspergepoeder met wat water en doe dit bij het bouillonsoepje. 8) Doe de in stukjes gesneden asperges ook in de soep en ook het vocht van de asperges. 9) Kruid af met peper en zout, als dit goed gekookt heeft dan serveer je dit in een diep bord met wat fijngesneden bieslook.
1) Bak de ciabatta broodjes in de oven zoals op de verpakking staat. 2) Was de groentjes. 3) Doe ongeveer 1dl slasaus in een kom en meng er een eetlepel mosterd bij. (Naar smaak) 4) Doe de gewassen sla er bij. 5) Snijd de tomaat in blokjes en de kaasblokjes in driehoekjes, doe dit ook in de kom samen met de zilveruitjes. 6) Als de broodjes afgekoel zijn smeer je er lichtjes boter op en leg je de ham ertussen.
1) Boontjes reinigen. 2) Water aan de kook brengen met een beetje zout en blancheer de boontjes er ongeveer 5 minuten zonder deksel op de pan. 3) Verfris deze onder koud water. 4) Neem een paar boontjes en maak een bundeltje. Draai deze in een sneetje spek. 5) Smelt vetstof in een pan en bak de pakketjes. Vergeet ze niet te kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
- 2 kabeljauwfilets - 1/2 stoofprei - 20 gr vetstof - 25 gr bloem - 1/4 liter melk - Peper, zout, nootmuskaat - 50 gr gemalen kaas
Bereiding:
1) Versnij de prei in ringen van 1cm dikte. 2) Stoof de prei gedurende 2 min. 3) Maak de kaassaus. Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer goed onder elkaar en laat even meebakken. 4) Voeg de melk toe en roer goed zodat je geen klonters krijgt. Dit kan je mss ook beter van het vuur nemen terwijl je de melk er bij giet. 5) Zet dit terug op het vuur, kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg de gemalen kaas toe. 6) Neem een vel aluminiumfolie 7) Smeer het vel in met een beetje vetstof. 8) Leg de vis in het midden en schik de prei erover. 9) Plooi de papillot dicht en zet in een ovenschotel. 10) Laat dit in een voorverwarmde oven van 200°c gedurende 25 minuten garen. 11) Leg dit op een bord en doe er de kaassaus over.
- 4 plakken ham - gemalen kaas - 1 ei - Ongeveer 2 lepels ketchup - Peterselie - 8 sneden brood of toast brood - Peper, zout, tijm, oregano
Bereiding:
1) Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. 2) Snijd de ham in stukjes en meng dit met kaas, ei, ketchup, peper, zout, tijm, oregano en de gesnipperde peterselie. 3) Smeer dit mengsel op het brood en bak dit 10 min in de oven.
Ik ben Sarah
Ik ben een vrouw en woon in Bilzen () en mijn beroep is /.
Ik ben geboren op 06/02/1993 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken en klarinet spelen in een Harmonie.