1) Boontjes reinigen. 2) Water aan de kook brengen met een beetje zout en blancheer de boontjes er ongeveer 5 minuten zonder deksel op de pan. 3) Verfris deze onder koud water. 4) Neem een paar boontjes en maak een bundeltje. Draai deze in een sneetje spek. 5) Smelt vetstof in een pan en bak de pakketjes. Vergeet ze niet te kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
- 2 kabeljauwfilets - 1/2 stoofprei - 20 gr vetstof - 25 gr bloem - 1/4 liter melk - Peper, zout, nootmuskaat - 50 gr gemalen kaas
Bereiding:
1) Versnij de prei in ringen van 1cm dikte. 2) Stoof de prei gedurende 2 min. 3) Maak de kaassaus. Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer goed onder elkaar en laat even meebakken. 4) Voeg de melk toe en roer goed zodat je geen klonters krijgt. Dit kan je mss ook beter van het vuur nemen terwijl je de melk er bij giet. 5) Zet dit terug op het vuur, kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg de gemalen kaas toe. 6) Neem een vel aluminiumfolie 7) Smeer het vel in met een beetje vetstof. 8) Leg de vis in het midden en schik de prei erover. 9) Plooi de papillot dicht en zet in een ovenschotel. 10) Laat dit in een voorverwarmde oven van 200°c gedurende 25 minuten garen. 11) Leg dit op een bord en doe er de kaassaus over.
- 4 plakken ham - gemalen kaas - 1 ei - Ongeveer 2 lepels ketchup - Peterselie - 8 sneden brood of toast brood - Peper, zout, tijm, oregano
Bereiding:
1) Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. 2) Snijd de ham in stukjes en meng dit met kaas, ei, ketchup, peper, zout, tijm, oregano en de gesnipperde peterselie. 3) Smeer dit mengsel op het brood en bak dit 10 min in de oven.
- 200 gr vetstof - 200 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - 4 eieren - 50 gr ongepelde gemalen hazelnoten - 250 gr bloem - 2 kl bakpoeder - 50 gr bloemsuiker - Voor de vorm een beetje vetstof
Bereiding:
1) Boter een cakevorm in en verwarm de oven voor op 160°c. 2) Roer de boter romig met de suiker en vanillesuiker. 3) Roer één voor één de eieren goe en daarna de gehakte hazelnoten. 4) Zeef de bloem met het bakpoeder en schep deze bij gedeelten door het deeg. 5) Doe het deeg in de vorm en bak de cake gedurende 70 minuten. 6) Laat de cake afkoelen op een rooster en bestuif de cake met bloemsuiker
- 1 kg bloem - 4 zakjes bakpoeder - 4 zakjes vanillesuiker - 1/2 kg eieren (+/- 10) - 600 gr suiker - 1/2 kg boter - 1/2 l melk - Scheutje olie - Snuifje zout
Bereiding:
1) Smelt de boter in een microgolf of op een vuurtje. 2) Doe de boter in een grote kom samen met de melk, vanillesuiker, suiker, zout, olie en eieren. 3) Roer dit goed onder elkaar. 4) Bloem en bakpoeder mengen (of zelfrijzende bloem) en onder de rest mengen. 5) Bak de wafels in een wafelijzer.
- 8 schijven ananas - 25 gr vetstof - 75 gr bloemsuiker - 1 dl ananassap - 1 dl witte rum - 2 eetlepels amandelschilfers
Bereiding:
1) Bak de ananasschijven langs bijde kanten in de vetstof. 2) Voeg de suiker en ananassap toe, laat even inkoken en lichtjes karameliseren. 3) Verwarm de rum, giet over de bereiding en flambeer. 4) Schik de ananas op een schotel met de saus en bestrooi met amandelschilfers. 5) Serveer dit met een bolletje vanille ijs.
- 200 gr verse platte kaas - 200 gr mascarponé - 50 gr bloemsuiker - 2 eidooiers - 2 eiwitten - zandkoekjes - Oranje Mango
Bereiding:
1) Meng 200 gr mascarpone met 200 gr platte kaas, de bloemsuiker en de 2 eidooiers. 2) Klop de eiwitten stijf en schep het voorzichtig door het mengsel. 3) Vul de glaasjes voor de helft met het kaasmengsel , bestrooi met verkruimelde zandkoekjes en dek opnieuw af met het overige kaasmengsel. 4) Versier bovenop met stukjes mango. 5) Rasp er wat witte chocolade over en serveer.
- 1 pakje kippenblokjes of 2 kipfilets - Zonnebloem olie - Satéstokjes om het vlees op te rijgen - Peper, zout, kippenkruiden, BBQ vuurkruiden of tijm, rozemarijn, oregano,...
Bereiding:
1) Als je kipfilets gekozen heb, snijd je de kipfilets in blokjes. 2) Neem een grote kom en doe daar 2 DL zonnebloem olie in. 3) Kruid dit af met de kruiden die hierboven staan en meng alles goed onder elkaar. 4) Leg de kippenblokjes hier in en meng alles goed zodat ze met het kruidemengsel bedekt zijn. 5) Laat dit een half dagje of een dagje staan zodat het goed ingetrokken is. 6) Rijg de kippenblokjes op een satéstokje en gril deze aan alle kanten gaar.
Tip: - Dit is ook lekker op de bbq of met een Griekse salade. - Deze marinade is ook lekker op biefstuk, je mag ook BBQ kruiden gebruiken op de biefstuk.
- 500 gr wortelen - 1 sjalotje - klontje boter - Peper, zout, tijm - Water
Bereiding:
1) Schil, was en snijd de wortelen in schijfjes of in reepjes. 2) Schil, was en snijd het sjalotje in dunne blokjes. 3) Smelt een klontje boter in een kookpan en stoof het sjalotje glazig aan. 4) Doe hier de stukjesgesneden wortelen bij en laat deze even mee stoven. 5) Giet hierover wat water tot ongeveer de helft van de worteltjes. 6) Laat dit hierin 3 kwartiertjes stoven en kruid tijdens het stoven af met peper, zout en een beetje tijm.
- 300 gr bloem - 200 gr koude vetstof - 100 gr kristalsuiker - 1 ei losgeklopt
Bereiding:
1) Zeef de bloem op de tafel en vermeng met de boter en de suiker. 2) Hak dit alles ondereen met een mes. 3) Maak van het gehakte mengsel een kuil in het midden en giet er het losgeklopte ei in. 4) Meng dit goed en duw dit goed bijeen tot een vast deeg. 5) Het deeg niet te veel kneden want door de warmte van de handen gaat de boter smelten en word dit een plakboel. 6) Laat dit enkele uren in een vochtige handdoek rusten in de koelkast. 7) Maak na de rustperiode het deeg rollen in een worst en snijd kleine plakjes af van het deeg. Je kan dit ook met een vorm uitduwen. 8) Schik de vormpjes op een lichtjes ingeboterd ovenplaat. 9) Deze koekjes in een voorverwarmde oven van 220°c 10 minuten bakken. 10) Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
- 125 gr bakboter - 100 gr bruine rietsuiker - 100 gr havermout of muesli - 60 gr gemalen kokos - 1 ei - 120 gr zelfrijzende bloem
Bereiding:
1) Smelt de bakboter en breng deze in een kom. 2) Meng de suiker en het ei bij de boter en roer dit goed onder elkaar. 3) Voeg de muesli, de kokos en de zelfrijzende bloem bij het mengsel en roer tot je een mooi egaal geheel bekomt. 4) Breng het deeg met 2 lepels op een bakplaat. 5) Bak dit in een voorverwarmde oven op 180°c gedurende 20 minuten.
- 2 eieren - 50 gr bloemsuiker - 2 el ammaretto of 2 el koffie - 250 gr mascarpone - Speculooskoekjes - Koffie - Cacao poeder
Bereiding:
1) Vul een schoteltje met sterke koffie en laat dit nu rustif afkoelen. 2) Splits de 2 eieren en meng de eidooiers met 50 gr bloemsuiker en 2 eetlepels ammaretto of koffie. 3) Voeg 250 gr mascarpone toe en mix alles tot een zacht geheel. 4) Klop het eiwit stijf (mag ook 1 eiwit zijn) en schep het geheel voorzichtig onder de créme zodat het luchtig blijft. 5) Neem de speculooskoekjes, dompel ze in de koffie en leg een laagje in de kom. 6) Leg hierboven een beetje créme, vervolgens terug koekjes,... tot het kommetje vol is. 7) Laat dit 4 uur in de koelkast staan zodat het kan opstijven. 8) Bij het opdienen doe je er een beetje cacaopoeder over.
Tip: - Om het lichter te maken kan je i.p.v. 100% mascarpone 50% magere kaas gebruiken.
1) Was de rucola sla goed zodat al het vuil weg is. 2) Was en snijd de Tomaat in blokjes 3) Schil de komkommer en snijd ongeveer 15 dunne schijfjes er van af. 4) Doe alles in een kom met 15 zilveruitjes er bij. 5) Doe de sap van de fetakaas uit het potje en doe alle fetakaas bij de sla. 6) Meng alles goed onder elkaar en werk af met olijfolie, peper en zout. 7) serveer in een kommetje of op een plaat.
- 8 repen zwarte chocolade - 8 repen bruine chocolade - 8 eieren - 375 gr Planta boter - 375 gr bloemsuiker - petit beurre koekjes
Bereiding:
1) Smelt beide chocolade samen met 25 gr boter au bein marie. 2) Splits de eieren en klop het eigeel met boter en de gezeefde bloemsuiker luchtig. 3) Klop het eiwit stijf. 4) Als de chocolade gesmolten is laat de dit eerst een beetje afkoelen zodat de boter niet smelt. 5) Mix de chocolade door het botermengsel en meng dan het eiwit er rustig door. 6) Neem een schaal of een springvorm. Als je een springvorm neemt dan knip je eerst een rondje bakpapier groter dan de springvorm zelf, boter je de springvorm in en leg je deze ronde hier op. 7) Smeer eerst een dun laagje chocolademengsel in de springvorm, dan petit beurre koekjes, dan een dikker laagje chocolademengsel, petit beurre koekjes en zo voort. 8) Als dit klaar is zet je het in de koelkast van 4°c en laat je het een nacht rusten.
1) Was en snijd de groentjes, kerstomaatjes in kleine dunne schijfjes. 2) Schil, was en snijd het sjalotje in kleine stukjes. 3) Meng het gehakt met het sjalotje, het ei, peper, zout, nootmuskaat en een beetje paneermeel. 4) Maak van het gehakt burgertjes. 5) Zet een pan op een matig vuur en smelt een klontje boter er in. 6) Bak de burgertjes aan elke kant aan zodat het een bruin korstje krijgt. 7) Snijd de mini broodjes verticaal door midden en leg een blaadje sla er op. 8) Leg hierop een burgertje. 9) Leg op het burgertje een schijfje komkommer en een paar schijfjes kerstomaat. 10) Werk af met ketchup en mayonaise en steek er boven een stukje in zodat het samen blijft.
- Roux van 60gr bloem of maïzena en 40 gr boter - 2 liter kippenbouillon (mag ook met bouillonblokjes) - 1 liter gepelde tomaten (eventueel uit blik) - 3 rijpe bananen - 2 runderbouillonblokjes - Room
Bereiding:
1) Dit alles samen 20 min laten koken, laat een paar schijfjes banaan over voor de garnituur. 2) Voor het opdienen voeg je magere room toe en leg je enkele schijfjes banaan er bij als garnituur.
Aardappelen Aardappelen schillen, wassen, gaar koken, opdampen, doorsteken of pureren.
Soezendeeg 1) Water en boter samen koken ik een kookpotje. 2) Bloem toevoegen en op een zacht vuurtje laten doorkoken. 3) Roer dit onder elkaar met een houten lepel. 4) Neem dit van het vuur en voeg er de helen eieren één na één toe. 5) Roer goed en klop er lucht onder. 6) Doorgestoken aardappelen toevoegen en op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. 7) Doe de aardappelen in een spuitzak met een grove spuit. 8) De eetlepel even in het frituurvet dompelen van 180°c en het deeg in het lepeltje spuiten en deze in het frituurvet laten glijden. 9) Laat dit goudgeel bakken.
- enkele grote koolbladeren (witte kool of savooikool) - 1/2 kg gehakt - 1 ui - Peper en zout - 1 ei - paprikapoeder - pili pili - Tijm - 1/2 Tomatensaus
Bereiding:
1) De koolbladeren reinigen en 4 min. blancheren in kokend gezouten water. Hierna verfrissen en laten uitlekken. 2) Meng het gehakt met het ei, de fijngesnipperde ui en de kruiden. 3) Vul de koolbladeren met het gehakt en vouw dit dicht 4) De bekomen rolletjes in een ingeboterde vuurvaste schotel leggen en overgieten met tomatensaus en kruid af met pili pili, peper, zout en tijm. 5) Zet dit in een voorverwarmde oven van 180°c en laat 1/2 uur garen. Dien dit op met aardappelpuree of frietjes.
- 2 uien stukgesneden - 2 eetl bloem - 1 a 2 flesjes leffe bruin - 1 eetl bruine suiker - 1/2 kg stoofvlees (rund) - Laurierblad, tijm, peper en zout - 1 snee brood met dikke laag mosterd
Bereiding:
1) Stoof de ui glazig in boter en voeg het in kleine stukjes gesneden vlees toe. 2) Laat het langs alle kanten aanbraden tot je een bruin korstje krijgt. 3) Strooi er de bloem over en roer dit goed onder elkaar. Overgiet het met bier tot het vlees juist onder staat. 4) Voer er de bruine suiker, laurier, tijm, peper en zout toe en laat dit een uurtje op een zacht vuurtje pruttelen. 5) Leg er nu een snee brood, zonder korst, met een dikke laag mosterd op. 6) Leg de deksel op de pot en roer er af en toe eens door. 7) Laat dit een half uurtje verder stoven.
Tip: Maak dit de dag voordien klaar, dan smaakt het nog beter. tijdens het opwarmen roer je regelmatig erdoor zodat het niet gaat aanbakken.
1) Maak alle groenten zuiver, was ze en snijd ze in de gewenste vorm. > Aardappelen in gelijke stukken > Prei in ringen of reepjes 2) Kook de aardappelen gaar in een beetje gezouten water. Giet ze af en laat overtollig vocht verdampen. 3) Maak er puree van en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 4) Smelt 1,5 eetlepel boter in een pan en stoof te prei. Kruid af naar smaak met peper en zout en giet er de melk bij. 5) Doe de prei in een ovenschotel en bedek de puree. 6) Bedek met enkele klontjes boter en gratineer onder de gril. 7) Garneer met gefrituurde preireepjes.
Voor de wortelen -500gr geraspte wortelen -Tijm -Boter -Sjalotje -Water -Peper en zout
Voor de
aardappelpuree -1k aardappelen loskokend -1 ei -Peper / zout / nootmuskaat -Melk -Passé vite of stamper -paneermeel
Het gehakt -Een pakje 500gr gemengd gehakt -Boter -Beetje peper en zout
Bereiding:
Wortelen stoven 1)Schil en
snijd het sjalotje in kleine blokjes. 2)Doe een
beetje boter in een kookpotje en laat de sjalotjes stoven. 3)Stoof hierna
de wortelen aan en kruid af met Tijm, peper, zout. 4)Doe hier
een beetje water tot ze bijna onder staan in de kookpot en laat een half uurtje
a 3 kwartier gaar stoven op een zacht vuurtje.
Aardappelen 1)Schil,
was en snijd de aardappelen in gelijke stukken. 2)Laat ze
gaarkoken in water met een snuifje zout. 3)Doe de
aardappelen in een passe vite en doorsteek de aardappelen. 4)Kruid af
met peper, zout, nootmuskaat en doe er een beetje melk en een ei bij. 5)Meng dit
goed onder elkaar.
Gehakt
1)Doe een
beetje boter in de pan en laat dit heet worden.
2)Neem het
gehakt en laat dit aan alle kanten bruin bakken. Kruid naar smaak met een
beetje peper en zout.
3)Druk dit
los met een vork zodat je allemaal kleine stukjes heb.
4)Neem een
grote ovenschotel en boter deze in.
5)Doe het
gehakt in de schotel en meng dit met een lepel zodat het overal ligt.
6)Doe
hierboven de wortelen en dan een laag puree. Laat dit afkoelen en doe hierboven
paneermeel op en klontjes boter.
7)Verwarm
de oven voor op 180°c en laat dit 3 kwartier in de oven zodat het een goudbruin
korstje krijgt.
- 400gr kipfilets - 2 eitjes - 4 el bloem - 2 el boter - Peper / Zout - Paneermeel of kruidenpaneermeel.
Bereiding:
1) Snijd de kipfelets in reepjes of koop reepjes kipfilet. 2) Breek de eitjes in een kommetje en klop ze los met een vork. 3) Doe 4 el bloem in een bordje. 4) Doe de paneermeel in een bordje. 5) Wentel de kippenvingers eerst door de bloem en daarna door de eitjes en ten slotte door het paneermeel. Zorg dat er geen gaatjes meer zijn. 6) Leg de kipvingers op een bordje en druk ze goed aan. 7) Doe de boter in een pan en zet op een matig vuurtje. Bak de kippenvingers 4 Min aan 1 kant en 4 min aan de andere kant tot ze goudbruin zijn.
- beetje boter - 1 grote ajuin - 500 gr gehakt. - 3 worteltjes - 3 soepblokjes - 1 a 2 blikjes gepelde tomaten, 1 klein blikje tomatenpuree. - gemalen kaas - oregano, tijm, basillicum, peper, zout, spaghettikruiden, pillipilli (voor die wat het graag pikant wilt),...
Bereiding:
Saus 1) Was schil en snijd alle groentjes. 2) Doe een beetje vetstof in een pan en fruit de stukjes ajuin lichtjes aan. 3) Doe er de worteltjes bij en stoof deze aan. 4) Voeg er de gepelde tomatensaus bij en een klein blikje tomatenpuree. 5) Kruid dit af met de kruiden die jij er graag in doet naar smaak. 6) Laat dit geheel 2a3u zachtjes doorkoken tot de groentjes gaar zijn en mix deze tomatensaus. Als je dit liever niet gemixt wilt moet dit niet. 7) Neem een anti-kleefpan, bak er het gehakt in en plet dit met een vork. 8) Doe het gehakt bij de saus en de saus is klaar.
Pasta 1) Breng een grote kom met water, zout, en een beetje olijfolie aan de kook. 2) Schuif de pasta voorzichtig in het water en kook deze beetgaar. 3) Giet de pasta af in een vergiet.
Serveertip: De spaghetti in een diep bord schikken en er in het midden de saus over doen. Strooi hierover de gemalen kaas.
Macaroni met ham en kaassaus Voor 4 personen met een dikke saus!
Benodigdheden:
- Zakje 500gr Macaroni - 50 gr vetstof - 50 gr maïzena - 1l melk - 300gr ham - 350gr gratin gemalen kaas of 200 gr emmentaler. - beetje olijfolie - Peper / Zout / Nootmuskaat.
Bereiding:
1) Snijd de ham in vierkantjes 2) Zet water op met zout en een scheutje olijfolie en laat dit koken. 3) Doe er de Macaroni bij en laat dit koken gelijk op het pakje staat. 4) Maak een roux van 50gr vetstof en 50gr Maïzena. doe hier een beetje melk bij en meng alle klontertjes weg. 5) Doe er de rest van de melk bij. kruid dit goed met peper, zout en nootmuskaat. Doe er de ham blokjes bij en roer regelmatig zodat de melk niet aanbrand. 6) Als dit mengsel dikker word en doorkookt, zet je het vuur uit en giet je er de gemalen kaas bij. 7) Roer dit goed onder elkaar. 8) Giet de Macaroni af in een vergiet en doe ze terug in de kookpot. 9) Neem een pannenlikker en giet de saus bij de macaroni. 10) Meng dit goed onder elkaar en serveer mooi op een diep bord.
1) Kook het ei hard: > Leg het ei al in het water en als het water kookt zet je de wekker op 8 min. > Ei laten schrikken met koud water. 2) Maak de sla schoon en droog dit met een slazwierder. 3) Schil de sjalotjes goed en spoel ze af. Snijd ze in fijne blokjes. 4) Bak de sjalotjes in de pan en doe er vervolgens de spek bij. bak deze lekker krokant. 5) Blus dit geheel met 4 eetlepeltjes azijn. vervolgens doe je er de room bij. 6) Laat dit geheel goed doorkoken. Kruid af met Peper Zout en Nootmuskaat. 7) Leg op het bord een beetje sla, 2 schijfjes Tomaat, 1 ei in 4 gesneden en in het midden het spekmengsel. Doe hierboven een paar gesnipperde peterselietakjes. 8) Serveer met geroosterd brood.
1) Snijd de stokbrood horizontaal door 2. Snijd hierna Verticale schijfjes zo groot je wilt. 2) Was de tomaat en snijd deze in dunne schijfjes. 3) Snijd de mozzarella ook in schijfjes. 4) Beleg eerst je stokbrood met mozzarella, leg hierop de Tomaat en bestrijk de tomaat met Pesto. 5) Bak dit in een voorverwarmde oven van 180°c ongeveer 20a25 minuutjes tot de kaas goed gesmolten is.
Ik ben Sarah
Ik ben een vrouw en woon in Bilzen () en mijn beroep is /.
Ik ben geboren op 06/02/1993 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken en klarinet spelen in een Harmonie.