Mexicaanse balletjes in paprikasaus en rijst Voor 4 personen
Benodigdheden:
- 500 gr gemengd gehakt - 1/2 rode paprika - 1/2 groene paprika - 1 sjalotje - 3 a 4 blikjes tomatensaus - 4 zakjes rijst - 10 a 15 koriander bolletjes of 2 tl koriander kruiden - 2 tl pili pili - 1 ei - Peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
1) Was schil en snijd het sjalotje in kleine stukjes. Was de paprika en haal de zaadjes binnenin er uit. Snijd deze ook in kleine blokjes. 2) Doe een beetje boter in een kookpan, stoof het sjalotje glazig aan en stoof daarna de paprika mee. 3) Doe de tomatensaus in de kookpan en kruid af met peper, zout, koriander bolletjes of 2tl korianderkruiden, 2 tl pili pili. 4) Als dit kookt zet je ondertussen gezouten water op voor de rijst te koken en meng je het gehakt met het ei, peper, zout en nootmuskaat. Maak er balletjes van zo groot als een pingpongbal. 5) Leg deze balletjes voorzichtig één voor één in de saus en roer ondertussen even. Niet te veel roeren anders gaan ze plat. 6) Laat de balletjes ongeveer 20 min mee pruttelen en ondertussen leg je de rijst zakjes ook in het water. 7) Als dit klaar is, doe je de rijst in een kom, maak je er een gat in het midden en leg je de gehaktballetjes midden in.
Voor ongeveer 2 of
3 ovenplaten naargelang de bodemdikte die je wenst
Benodigdheden:
- 1k bloem (voor wit brood)
- 42 gr gist
- ½ l lauw water
- 20 gr zout
- ½ dl olijfolie
Bereiding:
1) Strooi de bloem op de tafel (of in de keukenrobot)
en maak een kuiltje in het midden. Strooi op de rand het zout.
2) Breek de gist met 100 ml lauw water en giet het in
het kuiltje.
3) Meng van binnen naar buiten toe en giet deel per
deel het overige water en olie onder mengen.
4) Kneed het tot een soepel deeg ongeveer 10 min.
5) Laat dit 20 min afgedekt rusten op een warme
plaats.
6) Rol het deeg ongeveer 2mm uit voor een krokante
bodem of dikker en op een olie bestreken plaat leggen. (of met bakpapier)
7) Doorprik de bodem met een vork en beleg de pizza
naar keuze.
8) Bak de Pizza ongeveer 20 minuten in een
voorverwarmde oven op 220°c.
Tip:
- om een houtoven na te bootsen kan je de pizza eerst
helemaal onderaan plaatsen en in een zeer hete oven bakken. Daarna even onder
de grill kleuren. Deze vorm van bakken geeft een krokante bodem. Als je liever
een pizza eet met een dikke bodem moet je de oven minder heet zetten en moet de
pizza langer in het midden van de oven staan. De baktijd van pizza is dus heel
afhankelijk van de bodem dikte.
1) Meng de yoghurt, de knoflook, de peper, het
komijnzaad, de gembersiroop, het limoensap en 3 el olie in een kom. Breng deze
op smaak met zout. Schep de kipfilet erdoor en laat het afgedekt in de koelkast
1uur marineren. (het smaakt nog beter als het een dag heeft gemarineerd).
2) Snijd de courgette in lange dunne plakken. Verhit de
grillpan en gril de courgette plakken 3 min. Keer halverwege. Halveer de
tomaten en bestrijk de snijvlakken met olie. Leg de tomaten met het snijvlak
naar beneden in de pan en gril 3 min. Keer ook deze halverwege.
3) Neem de kip uit de yoghurtmarinade en gril de
stukken 8 minuten gaar. Keer ook deze weer halverwege.
4) Verhit de rest van de olie in een pan en bak de
amandelen al roerend 2 min. Doe de kip op een bord en bestrooi met de amandelen
en de dille.
2) Doe de bloem in een grote kom (of keukenrobot.)
3) Maak er een kuiltje in en doe hier het gistmengsel
in. Strooi een beetje bloem er over en laat 10 a 15 minutjes rijzen tot er barsten in de bloem tonen.
4) Leg er de zachte vetstof in blokjes rond en strooi
naast de kanten het zout.
5) Begin van het midden naar buiten te mengen. (of
keukenrobot)
6) Kneed een 10 tal minuutjes goed door. Mocht het
deeg te nat zijn mag je nog wat bloem strooien.
7) Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. (ongeveer
3 kwartier)
8) Ondertussen kan men het gehakt in porties van 50g
verdelen en er worstjes van maken. Weeg nu deegblokjes af van ongeveer 60 gr en
bol ze. Laat deze 10 min rusten.
9) Verwarm de oven voor op 200°c, strooi wat bloem op
het werkvlak en rol de deegballetjes uit. Dun en lang. Leg het vlees er op,
laat een beetje aan de zijkanten uitsteken en rol deze losjes op. Leg dit op
een beboterde bakplaat niet te dicht bij elkaar en met de sluiting naar
beneden. Laat dit nog 30 min rijzen.
10) Bestrijk met eigeel en bak deze ongeveer 20 a 25 minuten.
Deeg: - 4 eieren - 250 gr suiker - 2 zakjes vanillesuiker - Mespuntje zout - 200 gr lauwe gesmolten boter - 300 gr zelfrijzende bloes (of bloem met bakpoeder)
Toplaag: - 75 gr amandelschilfers - 50 gr boter - 75 gr suiker - 1 lp bloem - 2 lp room
Bereiding:
1) Een ronde springvorm inboteren. 2) De eieren, suiker, vanillesuiker, zout samen opkloppen tot een witte romige massa. 3) De gesmolten boter er onder mengen en daarna bloem onder spatelen. 4) Het deeg in de vorm gieten en bakken in een voorverwarmde oven van 160°c gedurende 20 minuten in het midden van de oven. 5) Ondertussen alle benodigdheden van de toplaag zachtjes laten smelten op het vuur en daarna een beetje laten afkoelen. 6) Als de koek 20 minuten gebakken heeft, smeer je de toplaag er voorzichtig op en zet je deze nog eens 20 min in de oven. (dit hangt af van dikte van de koek) Controleer of de koek gebakken is en laat deze afkoelen.
- Een blikje asperges - 2 kippenbouillon blokjes of groenten bouillon - Aspergesoep zakjes (poeder) - Water - Peper en zout - Bieslook - 1 ui - 1 a 2 prei - 1 selder
Bereiding:
1) Schil en was de ui, de prei en de selder. 2) Zet wat water op in een kookpan om een soort van groentebouillon te maken. 3) Snijd de ui door 2 of in 4, de prei in 2 en de selder ook in 2. 4) Leg de prei, ui en de selder in het water en laat koken tot een bouillon. (ongeveer 1 uur) 5) Doe de kippenbouillon blokjes er bij. 6) Snijd de asperges klein maar hou het vocht waar de asperges ingezeten heeft bij. 7) Klop de aspergepoeder met wat water en doe dit bij het bouillonsoepje. 8) Doe de in stukjes gesneden asperges ook in de soep en ook het vocht van de asperges. 9) Kruid af met peper en zout, als dit goed gekookt heeft dan serveer je dit in een diep bord met wat fijngesneden bieslook.
1) Bak de ciabatta broodjes in de oven zoals op de verpakking staat. 2) Was de groentjes. 3) Doe ongeveer 1dl slasaus in een kom en meng er een eetlepel mosterd bij. (Naar smaak) 4) Doe de gewassen sla er bij. 5) Snijd de tomaat in blokjes en de kaasblokjes in driehoekjes, doe dit ook in de kom samen met de zilveruitjes. 6) Als de broodjes afgekoel zijn smeer je er lichtjes boter op en leg je de ham ertussen.
1) Boontjes reinigen. 2) Water aan de kook brengen met een beetje zout en blancheer de boontjes er ongeveer 5 minuten zonder deksel op de pan. 3) Verfris deze onder koud water. 4) Neem een paar boontjes en maak een bundeltje. Draai deze in een sneetje spek. 5) Smelt vetstof in een pan en bak de pakketjes. Vergeet ze niet te kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
- 2 kabeljauwfilets - 1/2 stoofprei - 20 gr vetstof - 25 gr bloem - 1/4 liter melk - Peper, zout, nootmuskaat - 50 gr gemalen kaas
Bereiding:
1) Versnij de prei in ringen van 1cm dikte. 2) Stoof de prei gedurende 2 min. 3) Maak de kaassaus. Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer goed onder elkaar en laat even meebakken. 4) Voeg de melk toe en roer goed zodat je geen klonters krijgt. Dit kan je mss ook beter van het vuur nemen terwijl je de melk er bij giet. 5) Zet dit terug op het vuur, kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg de gemalen kaas toe. 6) Neem een vel aluminiumfolie 7) Smeer het vel in met een beetje vetstof. 8) Leg de vis in het midden en schik de prei erover. 9) Plooi de papillot dicht en zet in een ovenschotel. 10) Laat dit in een voorverwarmde oven van 200°c gedurende 25 minuten garen. 11) Leg dit op een bord en doe er de kaassaus over.
- 4 plakken ham - gemalen kaas - 1 ei - Ongeveer 2 lepels ketchup - Peterselie - 8 sneden brood of toast brood - Peper, zout, tijm, oregano
Bereiding:
1) Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. 2) Snijd de ham in stukjes en meng dit met kaas, ei, ketchup, peper, zout, tijm, oregano en de gesnipperde peterselie. 3) Smeer dit mengsel op het brood en bak dit 10 min in de oven.
- 200 gr vetstof - 200 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - 4 eieren - 50 gr ongepelde gemalen hazelnoten - 250 gr bloem - 2 kl bakpoeder - 50 gr bloemsuiker - Voor de vorm een beetje vetstof
Bereiding:
1) Boter een cakevorm in en verwarm de oven voor op 160°c. 2) Roer de boter romig met de suiker en vanillesuiker. 3) Roer één voor één de eieren goe en daarna de gehakte hazelnoten. 4) Zeef de bloem met het bakpoeder en schep deze bij gedeelten door het deeg. 5) Doe het deeg in de vorm en bak de cake gedurende 70 minuten. 6) Laat de cake afkoelen op een rooster en bestuif de cake met bloemsuiker
- 1 kg bloem - 4 zakjes bakpoeder - 4 zakjes vanillesuiker - 1/2 kg eieren (+/- 10) - 600 gr suiker - 1/2 kg boter - 1/2 l melk - Scheutje olie - Snuifje zout
Bereiding:
1) Smelt de boter in een microgolf of op een vuurtje. 2) Doe de boter in een grote kom samen met de melk, vanillesuiker, suiker, zout, olie en eieren. 3) Roer dit goed onder elkaar. 4) Bloem en bakpoeder mengen (of zelfrijzende bloem) en onder de rest mengen. 5) Bak de wafels in een wafelijzer.
- 8 schijven ananas - 25 gr vetstof - 75 gr bloemsuiker - 1 dl ananassap - 1 dl witte rum - 2 eetlepels amandelschilfers
Bereiding:
1) Bak de ananasschijven langs bijde kanten in de vetstof. 2) Voeg de suiker en ananassap toe, laat even inkoken en lichtjes karameliseren. 3) Verwarm de rum, giet over de bereiding en flambeer. 4) Schik de ananas op een schotel met de saus en bestrooi met amandelschilfers. 5) Serveer dit met een bolletje vanille ijs.
- 200 gr verse platte kaas - 200 gr mascarponé - 50 gr bloemsuiker - 2 eidooiers - 2 eiwitten - zandkoekjes - Oranje Mango
Bereiding:
1) Meng 200 gr mascarpone met 200 gr platte kaas, de bloemsuiker en de 2 eidooiers. 2) Klop de eiwitten stijf en schep het voorzichtig door het mengsel. 3) Vul de glaasjes voor de helft met het kaasmengsel , bestrooi met verkruimelde zandkoekjes en dek opnieuw af met het overige kaasmengsel. 4) Versier bovenop met stukjes mango. 5) Rasp er wat witte chocolade over en serveer.
- 1 pakje kippenblokjes of 2 kipfilets - Zonnebloem olie - Satéstokjes om het vlees op te rijgen - Peper, zout, kippenkruiden, BBQ vuurkruiden of tijm, rozemarijn, oregano,...
Bereiding:
1) Als je kipfilets gekozen heb, snijd je de kipfilets in blokjes. 2) Neem een grote kom en doe daar 2 DL zonnebloem olie in. 3) Kruid dit af met de kruiden die hierboven staan en meng alles goed onder elkaar. 4) Leg de kippenblokjes hier in en meng alles goed zodat ze met het kruidemengsel bedekt zijn. 5) Laat dit een half dagje of een dagje staan zodat het goed ingetrokken is. 6) Rijg de kippenblokjes op een satéstokje en gril deze aan alle kanten gaar.
Tip: - Dit is ook lekker op de bbq of met een Griekse salade. - Deze marinade is ook lekker op biefstuk, je mag ook BBQ kruiden gebruiken op de biefstuk.
- 500 gr wortelen - 1 sjalotje - klontje boter - Peper, zout, tijm - Water
Bereiding:
1) Schil, was en snijd de wortelen in schijfjes of in reepjes. 2) Schil, was en snijd het sjalotje in dunne blokjes. 3) Smelt een klontje boter in een kookpan en stoof het sjalotje glazig aan. 4) Doe hier de stukjesgesneden wortelen bij en laat deze even mee stoven. 5) Giet hierover wat water tot ongeveer de helft van de worteltjes. 6) Laat dit hierin 3 kwartiertjes stoven en kruid tijdens het stoven af met peper, zout en een beetje tijm.
- 300 gr bloem - 200 gr koude vetstof - 100 gr kristalsuiker - 1 ei losgeklopt
Bereiding:
1) Zeef de bloem op de tafel en vermeng met de boter en de suiker. 2) Hak dit alles ondereen met een mes. 3) Maak van het gehakte mengsel een kuil in het midden en giet er het losgeklopte ei in. 4) Meng dit goed en duw dit goed bijeen tot een vast deeg. 5) Het deeg niet te veel kneden want door de warmte van de handen gaat de boter smelten en word dit een plakboel. 6) Laat dit enkele uren in een vochtige handdoek rusten in de koelkast. 7) Maak na de rustperiode het deeg rollen in een worst en snijd kleine plakjes af van het deeg. Je kan dit ook met een vorm uitduwen. 8) Schik de vormpjes op een lichtjes ingeboterd ovenplaat. 9) Deze koekjes in een voorverwarmde oven van 220°c 10 minuten bakken. 10) Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
- 125 gr bakboter - 100 gr bruine rietsuiker - 100 gr havermout of muesli - 60 gr gemalen kokos - 1 ei - 120 gr zelfrijzende bloem
Bereiding:
1) Smelt de bakboter en breng deze in een kom. 2) Meng de suiker en het ei bij de boter en roer dit goed onder elkaar. 3) Voeg de muesli, de kokos en de zelfrijzende bloem bij het mengsel en roer tot je een mooi egaal geheel bekomt. 4) Breng het deeg met 2 lepels op een bakplaat. 5) Bak dit in een voorverwarmde oven op 180°c gedurende 20 minuten.
Ik ben Sarah
Ik ben een vrouw en woon in Bilzen () en mijn beroep is /.
Ik ben geboren op 06/02/1993 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken en klarinet spelen in een Harmonie.